in

Panasonic Lumix S9 en 26mm-pancake

Zogenaamde ‘compacte systeemcamera’s’ doen niet altijd hun naam eer aan. Nu de concurrentie in het fullframe-segment steeds meer handzame modellen uitbrengt, kon systeemcamerapionier Panasonic niet achterblijven. Het resultaat is de Lumix S9, die niet alleen opvalt door z’n bescheiden formaat.

Toen Panasonic nog uitsluitend gericht was op Micro Four Thirds, maakte het merk al furore met compacte, modieus vormgegeven systeemcameraatjes. Bij de fullframe-modellen raakte die benadering uit het zicht … tot nu. De S9 perst de meeste specs van de S5II in een imposant compacte body die inclusief accu en geheugenkaart nog geen 500 gram weegt: een flink contrast met de robuust uitgevoerde reguliere modellen. In die body schuilt de bekende fullframe-sensor met 24 megapixels en hybride AF met fasedetectiepixels, die desgewenst ook 6K-video kan afleveren. Beeldstabilisatie, combineerbaar met die in het objectief (Dual I.S. 2), ontbreekt evenmin.

Delen op sociale media

Maar de grote troef van deze onmiskenbaar op ‘content creators’ gerichte camera is dat de opnamen niet alleen kunnen worden weggeschreven naar de SD-geheugenkaart (UHS-II), maar ook desgewenst al binnen een halve minuut kunnen worden gedeeld op sociale media met behulp van de Lumix Lab-app, zonder dat daarvoor tijdrovende bewerkingen nodig zijn. Dit geldt zowel voor stilstaand als bewegend beeld, dankzij speciale, snel toegankelijke kleurprofielen (Real Time LUT) en een op smartphones toegesneden videoformaat: MP4 Lite. Dat de camera uitsluitend over een verstelbaar aanraakscherm op de achterkant beschikt en niet over een elektronische zoeker, zal voor de doelgroep geen onoverkomelijk probleem zijn.

Prijs en beschikbaarheid

De Panasonic Lumix S9 komt in juni op de markt in vier verschillende kleuren voor een bodyprijs van € 1.699,-. Uiteraard worden ook diverse kits leverbaar. Tegelijk met de camera lanceert Panasonic een compact en extreem licht (58 gram!) pancake- of ‘lensdopobjectief’ met handmatige scherpstelling en vast diafragma: de Lumix S 26mm F8, die € 239,- moet kosten. Later dit jaar verschijnt ook een compacte 18-40mm-groothoekzoomlens.

www.panasonic.com/nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo boost je je portfolio!

Fujifilm GFX100S II en 500mm F5.6