in

Optische zoeker vs elektronische zoeker


9 februari 2020, 08:47

Als fotograaf is het van groot belang dat je tijdens het fotograferen ziet wat je vast gaat leggen. De zoeker is daarom een belangrijk onderdeel van een camera. Er zijn optische zoekers en elektronische varianten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze twee verschillende systemen?

Er zijn over het algemeen twee soorten zoekers te onderscheiden: optische en elektronische varianten. Sinds jaar en dag vertrouwen fotografen op de aloude optische zoeker. Zo’n zoeker is gebaseerd op optische techniek en werkt via een spiegelconstructie. Op die manier zie je live het beeld dat je objectief op dat moment ook ‘ziet’. De belangrijkste vindplaats van een optische zoeker is in een (d)slr, oftewel een (digitale) spiegelreflexcamera. De elektronische zoeker is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig, want deze is in bijna elke systeemcamera te vinden – al zijn er ook betaalbare systeemcamera’s waarbij je enkel kunt fotograferen via het scherm achterop de camera.

Elektronische zoeker

Een elektronische zoeker is in feite een klein beeldscherm waarop het beeld te zien is dat je wilt gaan fotograferen, op dezelfde plek waar je bij een optisch systeem het beeld zou zien. Het is een elektronische weergave van de werkelijkheid. Voor de volledigheid: er zijn ook camera’s met een hybride zoeker aan boord waarmee je de pluspunten van een optische en een elektronische zoeker combineert. De meeste camera’s hebben echter het één of het ander. Daarom is het goed om te weten wat de voor- en nadelen van deze twee systemen zijn. Want zowel de optische zoeker en de elektronische zoeker hebben hun sterke én hun zwakke punten.

Elektronische zoekers zijn sterk verbeterd, want in het begin waren ze nog weleens laag van resolutie, onduidelijk, korrelig en was de vernieuwingsfrequentie niet hoog. Kortom: het was behoorlijk duidelijk dat je naar een beeldscherm keek. Tegenwoordig is dat probleem een heel stuk minder groot en moet je soms twee keer kijken om te zien dat je niet naar de werkelijkheid kijkt, maar naar een elektronische weergave.

Een positieve eigenschap van de elektronische zoeker is het feit dat het een beeldscherm is en dat er daarom ook veel extra informatie op getoond kan worden. Denk dan aan een histogram, extra uitgebreide instellingen of focus peaking om aan te geven welke onderdelen van je beeld scherp in beeld zijn. Daarnaast laat een elektronische zoeker precies zien wat er op de foto komt, dus hoe helder of donker het beeld gaat worden. Live instellingen veranderen heeft dus ook effect op de weergave van de zoeker. Zo kun je meteen al zien hoe je beeld er precies uit gaat zien, in tegenstelling tot de optische zoeker waarbij je pas achteraf kunt bekijken of je belichting goed is.

Optische zoeker

Een optische zoeker is voor veel fotografen nog steeds een belangrijk onderdeel van hun camera, vooral omdat je de werkelijkheid ziet compleet met alle dynamiek in kleur, tonaliteit en contrast. Een weergave op een scherm blijft altijd – hoe goed ook – een elektronische interpretatie. Daarnaast hebben bijvoorbeeld sportfotografen voordeel bij een optische zoeker, omdat die haast geen last hebben van een blackout – een moment dat je niets ziet. Er zijn kostbare systeemcamera’s die dat probleem ook voor een groot deel elimineren, maar snelle bewegingen live voor je ogen zien gebeuren met haast geen blackout is voor veel sportfotografen nog steeds een reden om te kiezen voor een optische zoeker.

De vraag welke variant – optisch of elektronisch – beter is is dan ook een erg persoonlijke vraag die gekleurd wordt door ervaringen, voorkeuren en smaak. Het antwoord daarop kun je daarom echt alleen zelf geven. Wel is het zo dat de ontwikkelingen op het gebied van elektronische zoekers enorm snel gaan en veel evf-nadelen inmiddels op die manier als sneeuw voor de zon zijn verdwenen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lightroom: je originelen veilig in de cloud

De beste objectieven voor portretfotografie