in

Op pad in Nederland: fotografeer het Station Arnhem Centraal

Deze fotografen leggen bij hun foto van het station in Arnhem uit waarom ze deze locatie, compositie en standpunt kozen. Ook vertellen ze over hun instellingen, de bewerking en geeft elk van hen jou een tip als je hier ook wilt gaan fotograferen.

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Het huidige station Arnhem Centraal (provincie Gelderland) is een modern gebouw, ontworpen door architect Ben van Berkel (de ontwerper van onder andere de Erasmusbrug). Het station werd na een jarenlange periode van bouwen in 2015 officieel geopend. Het is een zeer open station, met golvende lijnen en veel licht. Er werd een scheepsbouwer in de arm genomen om het bijzondere ontwerp te kunnen bouwen. Dat is terug te zien in de vormen en technieken in het gebouw.

Jeroen de Jongh

Jeroen de Jongh (jdj-photographynl)
Sony A7R II · ISO 400 · F 6,3 · 1/20 SEC · 24 MM

Locatie

Ik had een paar andere foto-ideeën in Arnhem, en het station lag prima op de route. Een kleine moeite dus om dit mooie station ook mee te pakken. Een vriend van me die hier al geweest was, vertelde me dat het mooiste licht er wat vroeger op de dag valt. Vervolgens heb ik gekeken op Google Maps en kwam ik tot de ontdekking dat de stationshal hoofdzakelijk richting het zuidoosten staat, en toen wist ik dat ik hier het beste ‘s ochtends kon zijn.

Het standpunt zelf is verder niet zo bijzonder, ik stond gewoon bij het maken van deze foto. Had ik door mijn knieën gegaan, of was ik er zelfs bij gaan liggen (niet per se aan te bevelen op een station), dan had dat voor de compositie verwaarloosbaar weinig verschil gemaakt.

Ik koos voor deze compositie omdat mijn blik hier vrijwel meteen naar de witgrijze lijn trok, die je verder de foto mee in neemt. Dan is het alleen nog een kwestie van die lijn zo passen en meten dat-ie goed ingekaderd wordt, en afdrukken maar.

Instellingen

Ik heb deze foto gemaakt met een Sony A7R II met een Sony FE 24-105mm f/4-5.6. Ik heb geen filters gebruikt, en ook geen statief. Laatstgenoemde op een station gebruiken kan, zeker zonder toestemming van de NS vooraf te vragen, problemen geven.

Omdat ik dus geen statief kon gebruiken, moest ik wel uit de hand schieten. En dan wordt het zoeken naar een balans tussen enerzijds een sluitertijd en diafragma waarmee je vanuit de hand in iets lagere lichtomstandigheden (ondanks dus die betere lichtval ’s ochtends) nog scherpe foto’s kunt maken, en anderzijds een iso waarmee je ruis binnen de perken kunt houden. Ik kwam daarmee uit op een (alsnog vrij lange) sluitertijd van 1/20 seconde bij F 6,3 en iso 400. Deze foto is op 24mm gemaakt omdat deze brandpuntsafstand naar mijn idee het best tot zijn recht kwam in deze compositie. 24 mm was bovendien de grootste hoek die ik daar op dat moment tot mijn beschikking had.

Bewerking

In Lightroom heb ik de hooglichten en witte tinten helemaal teruggeschroefd (-100), en de schaduwen en zwarte tinten wat omhoog (+ 60 en +30). Dit heb ik gedaan om het contrast tussen het licht van buiten en het ‘donker’ van binnen wat terug te dringen.

Daarna heb ik de helderheid, de levendigheid en het contrast wat omhoog geschoven (allemaal tussen de +30 en +60) omdat ik dat persoonlijk mooi vind. Ik heb ook nog + 0,10 aan de belichting toegevoegd, de witbalans met 200 punten warmer gemaakt en wat verscherping en ruisreductie toegepast. Daarna heb ik ook de gele, oranje, groene, en aqua kleuren een kleine verzadigings- en luminantiepunch gegeven van veelal +10 a +20.

Tips voor andere fotografen

 • Bezoek de stationshal van station Arnhem voor de beste lichtval ’s ochtends of uiterlijk in de vroege middag.
 • Neem een lichtsterk objectief mee zodat je ook bij minder ideale lichtomstandigheden uit de hand kunt blijven fotograferen zonder dat je je iso al te veel omhoog hoeft te gooien.
 • Eventueel zou je de NS voorafgaand aan je bezoek kunnen vragen of je op station Arnhem (of welk ander station dan ook) zou mogen fotograferen met statief.

Cilia Hoekman van’t Klooster

Cilia Hoekman van’t Klooster (ciliaklooster)
Canon 5D IV · ISO 800 · F 9 · 1/160 SEC · 16 MM

Locatie

Ik ben lid van een fotoclub en daar hadden we als maandthema architectuur. Met twee fotovrienden ben ik op een willekeurig moment naar het station in Arnhem gegaan. We hadden op internet gelezen over Ben van Berkel, de architect, en waren erg nieuwsgierig naar zijn bijzondere werk.

We hebben echt uren rondgelopen in dit prachtige stationsgebouw, er zijn zo veel mooie verschillende hoeken om vanuit te fotograferen. Geen enkele hoek is het zelfde. Het is echt de moeite waard, je raakt niet uitgekeken!

Toen ik eenmaal boven stond viel mij de ronding vlak bij de uitgang op … dit wilde ik als kader gebruiken in mijn foto. Omdat deze ronding mooi past bij de golvende rondingen die je ziet in de verte, en vanaf dit hogere standpunt kreeg ik het er veel mooier op.

Instellingen

De foto is gemaakt met de Canon 5D mark IV en de groothoeklens Canon 16-35 mm f/2,8 II USM. Ik heb hem uit de hand gefotografeerd met de instellingen iso 800, F 9, 1/160 seconde. Ik heb gebruikgemaakt van de kortste brandpuntsafstand, dus de groothoekstand van de lens, 16 mm, zodat ik het kader ook mooi in beeld had. Ik koos voor F 9 omdat ik alles mooi scherp wilde hebben. Daarom is mijn iso-waarde wat hoger geworden.

Bewerking

De foto heb ik grotendeels bewerkt in Lightroom, en daarna omgezet naar zwart-wit in Silver Efex Pro. In Silver Efex heb ik gespeeld met het contrast, de schaduw en de helderheid. Ik heb de foto omgezet naar zwart-wit omdat ik zo de verschillende helderheden en contrasten en de details/structuur van de architectuur meer kon benadrukken. Dit kwam op deze manier beter naar voren, zodat het oog eerst daarop valt, en pas daarna op de mensen.

Tip voor andere fotografen

Gebruik ook eens een groothoeklens en neem je tijd, loop rustig rond, kijk om je heen en geniet!

Michael Roubos

Michael Roubos (mroubos)
Sony A7R III · ISO 100 · F 11 · 1/200 SEC · 16 MM

Locatie

Ik was eerder al een keer op Station Arnhem Centraal geweest zonder camera, en heb toen wat rondgelopen en genoten van de architectuur van het station. Daarna ben ik met camera teruggegaan. Ik heb voor dit standpunt gekozen vanwege de leuning die de foto inloopt, dat is een mooie inleidende lijn. Ook het kantoorgebouw vond ik mooi om erbij te zetten op de foto, om ook iets van de omgeving mee te nemen. Dit is eens iets anders dan de binnenkant van het station, maar blijft toch herkenbaar.

De dag dat ik erheen ging was het erg wisselvallig qua weer. Dan weer een hoosbui en zo scheen de zon weer. Ik had op dit moment geluk dat de zon scheen en er een mooie blauwe lucht met wat wolken was. Ik wist wel vooraf ongeveer waar de zon zou staan.

Instellingen

Deze foto is gemaakt vanaf statief met mijn Sony A7R III met een 16-35 mm F 4-lens van Sony. Ik heb ook een polarisatiefilter gebruikt, van daar de mooie kleur in de lucht. De foto is op iso 100 gemaakt, met F 11 om alles scherp te hebben. Zo was zowel de reling op de voorgrond, als het kantoorgebouw goed scherp.

Bewerking

Ik heb de raw-foto in Lightroom bewerkt. Eerst het gebouw goed recht gezet en voor de rest wat simpele bewerkingen: de hooglichten, schaduwen en belichting iets aangepast en het contrast iets versterkt. Tot slot de foto iets verscherpt.

Tip voor andere fotografen

Loop eerst eens rustig rond en laat de architectuur op je inwerken. Bedenk dan wat jou is opgevallen, en ga dán pas fotograferen.

Ada Vogelaar

Ada Vogelaar (adavogelaar)
Canon 6D · ISO 320 · F 8 · 1/50 SEC · MM onbekend

Locatie

Ik ben op deze locatie gaan fotograferen omdat het een prachtig station is, en mijn zus ernaast woonde. Ik kon er dus ook makkelijk heen met mooi licht. Deze foto is zittend op de grond genomen omdat ik een laag standpunt vaak erg mooi vind. Het is een panorama van drie foto’s. De compositie heb ik zo gekozen omdat je zo mooi de hal in kunt kijken.

Instellingen

Deze foto is gemaakt met een Canon 6D (een fullframe-camera) met Canon 24-70-lens. Het is, zoals gezegd, een panorama dat ik heb samengesteld uit drie foto’s. Die foto’s maakte ik op ISO 320, F 8 voor de grote scherptediepte en 1/50 seconde. Doordat het een panorama is lijkt hij wat ‘rond’. Ik vind dat mooi, maar dat is een kwestie van smaak.

Bewerking

Ik heb de verzadiging iets verhoogd, maar niet al te veel omdat het houten dak van zichzelf al mooi oranje van kleur is.

Tip voor andere fotografen

Iedere fotograaf moet echt een keer dit station gefotografeerd hebben. Het is ontworpen door een scheepsbouwer en dat zie je overal terug in de rondingen (als een scheepsschroef). Je kunt er zo een hele dag rondlopen en kaartjes vol schieten!

Cor van der Veen

Cor van der Veen (corvee1r)
Nikon D4S · ISO 100 · F 8 · 1/60 SEC · 21 MM

Locatie

Als architectuurfotograaf is station Arnhem een leuke uitdaging. Je hebt hier meerdere plekken om je uit te leven, zowel binnen als buiten. Je hebt heel veel mooie lijnen. Oude stations zijn mooi, maar meer futuristische (stations)gebouwen, zoals Station Arnhem Centraal, zijn voor mij interessanter. Want je kunt hier zowel speelse composities als abstracte uitsneden maken.

De titel van de foto, ‘Door andere ogen gezien’ kun je hier zowel figuurlijk als letterlijk zien. Ik wil de een expressief en abstract beeld maken, dat anders was dan ‘gemiddeld. Best een lastige uitdaging.

Ik was in de buurt van dit station (in de Achterhoek) en het was een mooie stabiele weerperiode. Fijn, want ik wilde wél een blauwe lucht voor deze ‘Blue Eyes’!

Instellingen

De foto is gemaakt met mijn Nikon D4S (fullframe) met AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED-objectief. Ik gebruik altijd het liefst een zo laag mogelijke iso, dus die heb ik ingesteld op iso 100. Het diafragma zette ik op F 8 voor de beste prestatie van deze lens en voor een fijne scherptediepte. Qua sluitertijd kwam ik op 1/60 seconde, waardoor ik bij dit brandpunt (21 mm) geen statief nodig had.

Bewerking

Het raw-bestand heb ik in Photoshop ingeladen in het Camera Raw-filter. Hier heb ik met het pipet de witbalans ingesteld. De foto heb ik wat lichter gemaakt, iets meer (lokaal) contrast gegeven, en verder lokaal (de ‘ogen’) met het radiaalfilter iets meer verzadiging gegeven. Ook heb ik wat storende sensorstofjes verwijderd, de uitsnede gemaakt en tot slot de foto verscherpt (altijd als laatste handeling).

Tips voor andere fotografen

 • Probeer je te onderscheiden, alhoewel dat niet gemakkelijk is. Wil je iets specifieks bereiken (zoals ik hier met de ‘blauwe ogen’, houd dan rekening met het weer, het tijdstip op de dag en stand van de zon.
 • Je mag op dit station, mits niet-commercieel, vrij fotograferen.

Arjan Almekinders

Arjan Almekinders (arjan-foto)
Canon R5 · ISO 200 · F 8 · 1/125 SEC · 12 MM

Locatie

De locatie (Station Arnhem CS) is een interessante plek voor architectuurfotografen. Ook al kwam ik er dagelijks, ik ontdekte altijd weer nieuwe plekjes voor een leuke foto. Dit is de enige trap op Centraal met roltrappen aan weerszijden. De rest heeft er maar één, of er zit een lift naast. Als je voor symmetrie wilt gaan, is dit dus de beste trap.

Om de trap wat meer gewicht en lengte te geven, heb ik de camera laag bij de grond gehouden, een effect dat sowieso goed werkt als je een trap naar boven toe fotografeert. De compositie is een klassieke symmetrie, dat werkte nog best lastig. Het trapgat is namelijk niet symmetrisch. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om recht voor de trap te gaan staan en die netjes recht te krijgen. De rest (plafond en trapgat) heb ik qua symmetrie dus genegeerd.

Instellingen

Ik heb de Canon R5 (fullframe) gebruikt met een 12mm-groothoeklens. Ik heb voor de dit brandpunt gekozen om het trapgat zo groot mogelijk te laten lijken, en ook de trap zelf voldoende in beeld te kunnen krijgen. M’n camera stond op een statief, laag bij de grond. Ik zette de iso ietsje omhoog naar iso 200 vanwege de relatief donkere tunnel. De sluitertijd is 1/125 seconde bij een diafragma van F 8.

Bewerking

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om het plafond iets lichter te laten uitkomen in de nabewerking, vanwege de warme tinten in het hout. De lucht buiten heb ik qua licht wat teruggebracht om een uitgebeten lucht te voorkomen. Bovendien gaf de half bewolkte blauwe lucht nog best een leuk contrast tegen het oranje van het plafond.

Tips voor andere fotografen

 • Als je zelf van plan bent om Arnhem CS te bezoeken, zoek dan een rustig tijdstip uit, het is er namelijk vrij vaak best druk. Ga dus in het weekend of in elk geval buiten de spits.
 • Dit station is ook mooi tijdens het blauwe uur: vooral de grote hal heeft veel glas en laat zich goed lenen voor foto’s als het buiten al wat donkerder wordt.

Eric Mirer

Eric Mirer (eric-mirer)
Nikon D800 · ISO 400 · F 22 · 1/320 SEC · 24 MM

Locatie

Ik ben op een heldere dag naar het station gegaan, en heb voor deze locatie en dit standpunt gekozen om de combinatie tussen de lucht, de reflectie en het gebouw vast te kunnen leggen. De lijnen in het gebouw leiden je blik zo de foto in.

Instellingen

De foto is gemaakt met een Nikon D800 met een Nikkor 24-70 F 2,8 op de 24mm-stand. Ik koos diafragma F 22 voor een zeer grote scherptediepte en als sluitertijd 1/320 seconde omdat ik uit de hand fotografeerde. De iso-waarde was iso 400.

Bewerking

Ik heb de foto bewerkt in Lightroom Classic. Daar heb ik geklikt op ‘Automatisch verbeteren’ en ik heb de nevel nog verwijderd om de lucht blauwer te krijgen.

Tip voor andere fotografen

Wil je zo’n foto maken, ga dan op een heldere dag en probeer een zo hoog mogelijk standpunt te kiezen.

Zoom Academy

Wil je veel meer leren over architectuurfotografie en bijzondere standpunten en composities? In de nieuwe Zoom Academy Inspiratiecursus Architectuur krijg je tips van fotografen uit de praktijk!

Je leert zoal:

 • De basistechnieken voor architectuur
 • Veel tips uit de praktijk
 • Kijken naar voorbeelden van anderen
 • Alles over apparatuur, instellingen en locaties

Dat wil je toch? In deze inspiratiecursus leer je alles over Architectuurfotografie!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Heb je een mooie sterrenfoto gemaakt? Zo bewerk je hem!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen als fotograaf: zo doe je dat