in

Omzetten naar zwart-wit: zo doe je het op verschillende manieren in Lightroom Classic


1 maart 2021, 08:03

Kleur of zwart-wit? Wat mooier is, is een aloude discussie die nog dikwijls gevoerd wordt. Het mooie is dat we dankzij onze digitale apparatuur niet vooraf die keuze hoeven te maken. Heb je een kleurenfoto die je toch liever naar zwart-wit wilt omzetten, gebruik dan Lightroom voor een snelle en adequate transitie.

We gaan in deze bewerking aan de slag in Adobe Lightroom Classic, waarin we de omzetting van onze kleurenfoto naar zwart-witfoto gaan maken.

De basisfoto die we in deze bewerking gaan omzetten naar zwart-wit.

Diverse mogelijkheden

In Lightroom zijn diverse manieren om een zwart-wit omzetting te generen. Ga naar het Standaard-paneel aan de rechterzijde van je scherm. Klik helemaal boven in dat paneel op het woord Zwart-wit. Direct na het klikken verdwijnt alle kleur uit je foto.

Echter is het resultaat nu nog wat vlak. Hetgeen Lightroom in feite nu gedaan heeft, is de Verzadiging en Levendigheid helemaal uitschakelen. Maar hierbij houdt Lightroom geen rekening met persoonlijke voorkeur en sfeer. Die kun je zelf gaan aanbrengen!


In het Standaard-paneel kies je rechtsboven voor Zwart-wit.

Zelf aanpassen

De kleur is eruit. Dat is een feit. Maar de omzetting naar zwart-wit is zeker nog niet perfect. Iedere kleur in een foto, of eigenlijk iedere kleurtoon, vraagt om een andere omzetting. De kleur eruit halen is één, maar bepalen hoe donker of licht de omzetting van die bepaalde kleur moet zijn is twee. En met die tweede maak je het verschil!

Dat bepalen van licht en donker doen we in een speciaal paneel. Dat paneel is enkel beschikbaar in Lightroom als je eerst op Zwart-wit hebt geklikt, zoals we dat daarnet hebben gedaan. Aan de rechter zijde van je scherm tussen je panelen vind je nu ook het paneel Zwart-wit. Klik erop om het te openen.


Het paneel ‘Zwart-wit’, waarin we al wat aanpassingen hebben gemaakt.

Zwart-witmix

In het paneel Zwart-wit zie je een overzicht met alle kleuren, waarbij je door middel van schuiven de zwart-witmix per kleur kunt instellen. Wil je bijvoorbeeld het oorspronkelijke blauw in je zwart-wit omgezet hebben naar een donkerdere grijstint, schuif dan het schuifje bij Blauw naar links. Wil je de oorspronkelijke blauwe tinten een lichtgrijzer karakter meegegeven, schuif hem dan naar rechts. Zo kun je per oorspronkelijke kleur bepalen wat ermee moet gebeuren.

Direct onder de schuifjes zie je een knopje met de tekst Automatisch. Door hierop te klikken probeert Lightroom een eigen, juiste balans te zoeken. Als je zo’n omzetting nog niet zo vaak gemaakt hebt, is dit een mooie uitgangspositie. De schuiven verspringen meteen, en nu kun je zelf aan de slag met het finetunen van het geheel.

Gesplitste tinten

Je foto is nu perfect omgezet naar zwart-wit, met daarin jouw eigen smaak en gevoel. Wil je nog een extra dimensie toevoegen? We voegen een bewuste kleurzweem toe, heel subtiel. Dit doen we in het paneel Gesplitste tinten.

In het paneel Gesplitste tinten zien we in feite drie vakken, die met een dun lijntje gescheiden worden. Die vlakken zijn Hooglichten, Balans en Schaduwen. Wat we met de gesplitste tinten kunnen doen, is een kleurtint bepalen die de Hooglichten krijgen en een andere tint die de Schaduwen krijgen.

Tinten aanpassen

In deze foto passen we de kleur van de schaduwen aan naar een koelere tint. Klik achter het woord Schaduwen op het grijze vlakje. De kleurenkiezer opent zich.


De kleurenkiezer laat je een kleur kiezen met als bestemming de ‘Schaduwen’.

Je kunt nu met je muisaanwijzer in de Kleurenkiezer gaan staan en met het pipetje dat je nu krijgt een kleur naar keuze aanwijzen. We kiezen voor een lichte, grijsblauwe tint. Met de schuif bij Verzadiging kun je de sterkte van de gekozen kleur versterken of juist dempen. Door de blauwige tint, wordt de kleurtemperatuur van het onderwerp iets koeler.


Met de schuif bij ‘Verzadiging’ kun je de gekozen kleur versterken of afzwakken.

Omzetting

De Hooglichten passen we in deze foto niet aan, waardoor de lichtere delen de oorspronkelijke kleurtint behouden. Met de aanpassing van de Schaduwen zijn we al tevreden in dit geval. Je zou dus ook nog de hooglichten een eigen tint kunnen geven, en met het schuifje bij Balans bepaal je dan welke kleur er gaat overheersen.

Wij zijn na deze bewerkingen nu tevreden met het omzetten van deze foto naar zwart-wit.

Een prima omzetting van deze foto naar zwart-wit, wat het beeld een stuk rustiger maakt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

16 fotolocaties voor het fotograferen van monumenten

Zo richt je een thuisstudio in voor portretfotografie