in

Nikon Fullframe systeemcamera: Een nieuw tijdperk


25 juli 2018, 11:28

Deze week zette Nikon een teaservideo online, waarin getoond wordt hoe licht een beeldsensor raakt. Ondertussen is ook bekend waar dat filmpje over gaat: Nikon komt met een fullframe systeemcamera!

“Met de ontwikkeling van een fullframe mirorless systeemcamera en Nikkor-objectieven met een nieuwe vatting streeft Nikon naar een nieuwe dimensie in optische prestaties,” aldus het persbericht van 25 juli. De geruchten op onder andere Nikonrumors dat er een fullframe systeemcamera aan zat te komen gingen al wat langer rond, maar dat is nu dus officieel bevestigd. Daarmee betreedt Nikon na de matig ontvangen 1-serie een nieuw tijdperk.

Teaservideo

In de teaservideo is in de laatste paar seconden de camera in kwestie te zien. Diverse mensen hebben de screenshots daarvan door photoshop getrokken waardoor de contouren van de camera wat beter zichtbaar zijn, en daaruit mag geconcludeerd worden dat die een elektronische zoeker gaat krijgen en een behoorlijk forse bajonetvatting, door de website Nikonrumors overigens Z-mount genoemd. Diverse “spy-pics”geven ook een indruk van wat komen gaat (zie bijgaande beelden via Techradar.com en Nikonrumors.com).


Compatibele bajonetvatting

Nikon windt er geen doekjes om: “De nieuwe systeemcamera en de nieuwe Nikkor-objectieven die in ontwikkeling zijn, maken het door het gebruik van een nieuwe vatting mogelijk om te streven naar een nieuwe dimensie in optische prestaties. […] Wij bieden fotografen de mogelijkheid om beelden te maken van een veel betere kwaliteit dan tot nu toe mogelijk was.” Om ook je oude Nikon-glas te kunnen blijven gebruiken (cruciaal voor het slagen van dit nieuwe concept!) wordt er bovendien voor de nieuwe systeemcamera ook een nieuwe vattingadapter ontwikkeld waardoor je Nikkors met F-vatting kunt gebruiken op de nieuwe systeemcamera.

Prijzen en beschikbaarheid

Specificaties, prijzen en levertijden zijn nog niet bekend gemaakt. Even geduld dus tot de Photokina, eind september, waar de camera ongetwijfeld een halve hal vol aandacht zal krijgen. Tot die tijd kun je alle ontwikkelingen volgen op de speciale microsite:

www.nikon.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Aan de slag met creatief lightpainten!

Tips om de totale maansverduistering te fotograferen