in

Aan de slag met newborn-fotografie

Dat ene moment van verlangen

De grootste uitdaging bij het fotograferen van pasgeboren baby’s is ze te laten doen wat jij voor ogen hebt. Vaak hebben ze de ogen nog zo’n twintig uur per dag gesloten, waardoor een goede planning essentieel is. Het moment net na de voeding is in de meeste gevallen het beste om te fotograferen. De baby is dan verzadigd van de melk en zal (bijna) alles best vinden. Overleg wel altijd met de moeder, die weet wanneer het kind op zijn best is.

Poses

In de eerste veertien dagen na de bevalling heeft de baby vaak nog de neiging om de foetushouding aan te nemen, opgekruld met armen en benen. Zo zat hij namelijk in de baarmoeder. Wil je een baby in deze houding op de foto, plan de shoot dan zo snel mogelijk na de geboorte. Ook weer niet te vlug, omdat er in de eerste dagen vaak nog wat huidplooien en andere gevolgen van de opsluiting in de baarmoeder te zien zijn. Week twee is een mooi streven.

baby slapend in gedachten
Foto: DannenbergFotografie
Een newborn kun je vaak ongestraft in allerlei posities manoeuvreren.

Daarna liggen baby’s vaak op hun rug. Op zich is dit een goed werkbare pose. Als je wilt dat een baby een bepaalde kant op kijkt, wrijf dan even over z’n wang. Vaak zal de baby zijn hoofd draaien in de richting waar geaaid wordt. Maar het mooiste aan een pasgeborene is dat hij zich in veel posities laat manoeuvreren. De knieën onder het lichaam, handen laag of hoog, de newborn vindt het allemaal prima. Vooral als de handen van mama of papa het doen. Laat die handen ook eens in beeld, laat de baby rusten op beide handen van een ouder. Baby’s vinden de aanraking van de warme handen lekker, dus gaan ze meestal niet protesteren. Vaak gaan ze na een minuutje nog comfortabeler liggen als de handen warmte afgeven aan het kind. Maak hier gebruik van. De meeste posities die je een newborn aanmeet, kan hij makkelijk een paar minuten volhouden, je hoeft je dus niet te haasten om de foto te maken.

Dekentjes

De beste (en vaak enige) optie is om een newborn in zijn vertrouwde omgeving te fotograferen. Neem je mobiele studio mee – achtergrond en licht – en neem ruim de tijd om deze op te zetten. Niets is zo irritant als een wachtende moeder met de opmerking: ‘Nu is-ie op z’n best’, terwijl jij de achtergrond nog moet plaatsen. Een wit of zwart fleece dekentje of een fluwelen stuk stof (van de stoffenmarkt) helpt vaak om de compositie simpel te houden. Leg het op bed of op de grond en de baby kan er zijn modellenwerk op doen. Wees niet zuinig qua afmetingen bij aankoop, een groot stuk geeft je de nodige bewegingsruimte en zorgt ervoor dat de randen altijd buiten beeld blijven. Als je een zittende baby fotografeert kun je een fleecedeken aan de muur hangen. Vaak zijn fleecedekentjes statisch op een stenen muur, dus kun je ze ophangen zonder plakband of iets dergelijks. Handig en snel. Hang het dekentje voor de sessie even over de verwarming, zodat het straks lekker warm is voor het kwetsbare model. Sowieso is het essentieel dat het lekker behaaglijk is in de ruimte waarin je werkt. Zet de verwarming een tikkie hoger of neem een los kacheltje mee ter voorkoming van koukleumende – en dus huilende – modellen.

Details

Als de baby op een gegeven moment in slaap valt, is het tijd voor de detailfoto’s. Natuurlijk, iedereen doet dit en het is een beetje cliché, maar de kleine handjes, voetjes en oortjes zien er dan ook zeer fotogeniek uit. Houd het wel simpel: ga geen trouwringen of strikjes om de voeten van het kind draperen. Babydetails zijn zo bijzonder dat ze het beste tot hun recht komen zonder tierelantijntjes. Eventueel kun je een hand van de ouder gebruiken, zodat je kunt zien hoe klein de vingertjes van de newborn zijn, maar verder zijn de simpelste details vaak de mooiste. Met de macrolens heb je nog meer mogelijkheden om close-up te werken. Bovendien heb je met dit objectief meer scherpteondiepte, zodat de kleine nageltjes er nog meer uitspringen tegen de achtergrond.

babyvoetjes met handen moeder
Foto: Tania Daemers
Een mooie detailfoto van de voeten van een newborn, met de handen van moeder als onscherpe achtergrond.

Tijd

Een valkuil voor de newborn-fotograaf is de belofte: ‘Ik heb maar een paar minuutjes nodig voor de foto.’ Dat kan wel zo zijn, maar vaak is de baby in kwestie het niet eens met jouw planning. Hij trekt zijn eigen plan, poept de boel onder op het moment suprême of huilt om meer melk. Newborn-fotografie is slecht te plannen. Neem dus ruim de tijd voor een sessie en claim bijvoorbeeld een uur bij de ouders. Als je dan toch na een kwartier klaar bent, valt het alleen maar mee.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon Z 85mm f/1.8 S

Zo kies je altijd de juiste sluitertijd