in

Nevel of mist verwijderen uit je foto | Lightroom Quick Tip


10 januari 2018, 17:00

Nevel en mist halen veel contrast uit je foto. Je zult merken dat alleen het toevoegen van extra contrast in je nabewerking, onvoldoende is voor een mooi resultaat. Leer daarom in deze Quick Tip hoe je lokaal en in je totaalbeeld kan werken met de functie nevelverwijderen!

De video

De bewerking

In deze Lightroom Quick Tip leer je hoe je mist kan verwijderen in een foto. Daarvoor gebruiken we dit winterse landschap, gefotografeerd door Aad Thierry.

aadt1

Deze foto is voorbeeld met extreem veel mist. Eigenlijk is de tool bedoeld voor situaties waar iets subtieler wat nevel aanwezig is, maar hier kan je wel goed het effect zien. Onder het menu ‘effecten‘ vind je onderaan de functie ‘nevel verwijderen‘. Hiermee kan je de mist verminderen, maar ook juist kan toevoegen.

De functie nevel verwijderen is een slimme manier van contrast toevoegen, die heel anders werkt dan de standaard contrastfuncties. Deze versterken namelijk het al aanwezige contrast, terwijl ‘nevel verwijderen’ juist de contrastloze gebieden aanpakt.

Bij het extreme gebruik van de slider, krijg je natuurlijk wel te maken met extra ruis. In dit geval versterkt het ook de vignettering in de linker bovenhoek.
Met een gegradueerd- of radiaalfilter kan je veel lokaler deze functie toevoegen. Selecteer het filter en kies ook hier voor nevel verwijderen. Je ziet dat je op deze manier een verschil kan creëren tussen de voor- en achtergrond

Het resultaat

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikon AF-S Nikkor 180-400mm f/4 E – Ingebouwde teleconverter

Wat is Pixel Shift technologie en hoe werkt het?