in

Naaktfotografie: Modellen vinden voor een naaktshoot

Erwin Verweij

Een model vinden voor Naaktfotografie is in het begin erg lastig. Erwin Verweij is professioneel fotograaf en vertelt hoe hij dit aanpakt.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

“Pardon mevrouw. U kent mij niet maar zou u zich voor mij willen uitkleden dan maak ik een paar mooie foto’s van u.” Een dergelijke vraag zal waarschijnlijk niet veel resultaat boeken. Hoogstens een klap in het gezicht. Niet de manier dus om als fotograaf aan een model te komen, en zeker geen naaktmodel. Dus tja, hoe vind je iemand die bereid is om zichzelf letterlijk bloot te geven voor je camera.

Aantoonbaar werk

Ten eerste moet je aantonen dat je kunt fotograferen. Ben je wel een fotograaf die een model mooi en goed kan neerzetten. Te vaak zie ik fotografen die mooie foto’s maken van landschappen, natuur en objecten en die spontaan aan de slag willen met modellen. En dan als het kan ook nog eens naakt of in lingerie. Je kunt soms geluk hebben dat je iemand in je nabijheid hebt die wel model wil staan voor je maar over het algemeen is het vrij lastig om iemand te vinden als je niet kunt laten zien dat je het kunt. Dus begin eerst maar eens met langzaam opbouwen van een goed portfolio. En dat portfolio zal in eerste instantie gekleed modellenwerk bevatten. Niet te snel willen. Sorry, maar het kost tijd.

Workshops

Er zijn natuurlijk workshops, ook voor naaktfotografie. Maar ik ben er nooit zo’n fan van om met tien fotografen een model te delen. Toch kan het je wel helpen om over die resultaat-drempel te stappen. En je leert van de mensen om je heen. Ik ben gewoon begonnen met fashion en beauty. Geen naakt en geen lingerie. Langzaam heb ik mijn portfolio kunnen vullen met, naar mijn mening, mooi en kwalitatief werk. Maar naaktmodellen kon ik niet vinden. Tot ik in contact kwam met een fotograaf die aanbood om een dagje samen te werken. Hij zorgde voor modellen en we deden ieder ons ding. Ik kon toen eindelijk wat naakt toevoegen aan mijn portfolio en gek genoeg ging het daarna vrij eenvoudig.

Transparant

Dus aantoonbaar werk. Is dat alles? Helaas niet. Naar mijn mening is de grootste factor er een van vertrouwen. En vertrouwen begint met transparantie. Ik vind veel van mijn modellen op Facebook en op sommige modellenwebsites. Te vaak zie ik daar ook fotografen die zichzelf verbergen. Een camera als profielfoto. Een vage naam. Een tijdlijn vol onzin en gekkigheid. Hoe kun je verwachten dat een model zich kwetsbaar opstelt als je dat zelf niet doet. Ik ben zo open en eerlijk mogelijk. Je kunt mij heel eenvoudig vinden op Google. Mijn gezicht staat er en ik verberg niets. Mensen weten dus wie ik ben en dat geeft al wat meer vertrouwen. Een vertrouwen waar ik heel zuinig op ben. “ja maar ik heb ook een baan er naast en op mijn werk mogen ze er niet achterkomen dat….” Ik hoor dat ook vaak. Maar het is je passie, je hobby. Dus wat heb je dan te verbergen. De mensen in mijn omgeving weten dat ik er mee bezig ben. Ik laat ze zien wat ik doe en krijg veel positieve reacties. En bedenk: je maakt foto’s en je bepaalt daar zelf ook in waar de grenzen liggen, uiteraard samen met het model. Je bepaalt dus ook zelf de stijl en de ethiek daarin. Er zijn veel gradaties in naakt, je kunt van dromerig en soft lingerie naar zwaar erotisch. Zoek je weg daarin maar sta achter je werk.

Testimonial

Omdat ik heel professioneel met mensen om ga krijg ik ook veel positieve reacties. Sommige schrijven zelfs een testimonial (een aanbeveling) en daar ben ik heel blij mee. Dit kan je ook helpen aan modellen voor je shoot. Bij mij zijn alle aanbeveling met naam van het model erbij, niet zelf bedenken dus, maar open en eerlijk. Modellen die mij niet kennen kunnen dus navraag doen. En dat is alleen maar goed.

Niet smeken

Dus dan heb je eindelijk een goede naam, mooi werk in je portfolio en dan wil je een model benaderen. Ga op zoek naar modellen die dit al eerder gedaan hebben. Kijk op Facebook. Plaats een oproep met wat je van plan bent, sfeerbeelden delen en wees heel duidelijk wat je wil maken. Maar heel belangrijk is dat je niet gaat zeuren. Als een model het niet wil, prima. Niet doorzeuren, helaas zie ik te vaak dat fotografen een model uit de kleding proberen te praten. Ook tijdens een shoot. Dat is echt heel onprofessioneel en not done. Ook hier is openheid en eerlijkheid van belang. Vooraf helder wat je wil doen en ook niet wil doen.

Laat zien wat je wil

Werk je idee goed uit. Maak een moodboard. En probeer ook een make-up artist (mua) te vinden. Er zijn veel mua’s in opleiding die dolgraag ervaring willen opdoen in ruil voor foto’s. Maar het geeft ook een extra veilig gevoel voor een model. Ze is niet alleen met jou als fotograaf. Het blijft toch een beetje spannend en laten we eerlijk zijn en zeker met vrouwelijke modellen en mannelijke fotografen. Er blijft een lading. Doorbreek die met vertrouwen en professionaliteit. Je wilt iets moois maken, je doet het niet omdat je iemand naakt kunt zien. Want als je dat voor ogen hebt dan ben je verkeerd bezig en val je snel door de mand.

Wie is deze auteur?

Mijn naam is Erwin Verweij en ik ben een professioneel fotograaf maar ik doe het als hobby. Mijn passie ligt bij model fotografie in zowel fashion als glamour, waarbij ik altijd probeer grenzen op te zoeken. Ik vertel graag kleine verhaaltjes met mijn fotografie en ik deel graag mijn kennis en ervaring. Ik werk zo nu en dan in opdracht vanuit eigen studio en mijn werk is te zien op http://erwinverweij.500px.com.

Alle blogs geschreven door Erwin Verweij vind je hier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Binnen flitsen

Zo maak je een back-up van je Lightroom catalogus