in

Met tegenlicht fotograferen – vijf tips voor het mooiste resultaat.

Redactie

Tegenlichtsituaties zijn lastig, maar kunnen een prachtig effect geven voor je foto’s. Hoe pak je dat aan? We geven je vijf onmisbare tips!

Wil je de perfecte controle over licht en belichting van je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Licht & Belichting

Alles over tegenlichtsituaties lees je in dit artikel!

Een portret inflitsen

De juiste belichting bij een tegenlicht portretopname blijft lastig. Belicht je het model goed, dan zal de achtergrond overbelicht zijn. Wil je een goed belichte achtergrond, dan is het model al snel een silhouet. Dit kunnen mooie foto’s opleveren maar vaak wil je dat je onderwerp én achtergrond goed belicht is. Dan zul je licht moeten toevoegen. Door flitslicht te gebruiken, kan je het contrast tussen onderwerp en achtergrond verminderen. Door met een reportageflitser te werken en je flitslicht af te zwakken met een diffusor, krijg je een mooie egale belichting van je portret.

Reflectiescherm gebruiken

Een andere manier om je portret beter uit te lichten, is het gebruiken van een reflectiescherm. Je laat het tegenlicht weerkaatsen op het reflectiescherm richting je model. Er bestaan verschillende kleuren reflectieschermen. Een wit scherm geeft een neutrale tint en verzacht het licht. Zilver geeft een koele tint en een goudkleurig scherm zorgt voor een warme en gebronsde tint. Heb je geen reflectiescherm tot je beschikking? Dan kun je ook gebruik maken van een stuk wit piepschuim.

Gouden gloed

Tegenlicht is op het mooist tijdens het gouden uurtje. Als je dan je onderwerp direct voor de zon plaatst, krijgt alles een gouden randje en kan je alsnog je onderwerp goed belichten. Dat is bijvoorbeeld erg mooi bij macrofotografie, maar pok bij portretfotografie werkt dit sterk. Vooral de haren lichten dan mooi op.

pienboelen

Silhouetvorming

Silhoutvorming ontstaat bij tegenlicht al snel. Het is voor de camera echter erg ingewikkeld om het op een mooie manier uit te voeren. In sommige gevallen krijg je automatisch een veel langere sluitertijd, om de onderbelichte delen alsnog uit te lichten. In andere gevallen klapt de camera de interne flitser uit om zelf het onderwerp bij te lichten. Door op manual te fotograferen kan je zelf veel meer invloed uitoefenen op je silhouetvorming.

Qua scherpstelling kan je eenvoudig scherpstellen op je hoofdonderwerp. Omdat er grote contrastverschillen zijn, zal je moeten focussen op de overgang tussen onderwerp en achtergrond. Door een korte sluitertijd en klein diafragma te gebruiken, kan je eenvoudig je foto onderbelichten, zodat er minder details zichtbaar zijn binnen het silhouet. Kies ook voor een lage iso-waarde, omdat ruis in de zwarte delen al snel zal opvallen.

puck101259

Lensflares gebruiken

Wanneer het licht direct het objectief in valt, zoals bij tegenlicht vaak het geval is, kan het gebeuren dat er lensflares ontstaan. Dit zijn een soort lichte gekleurde bollen, die ontstaan doordat het licht binnen het objectief meerdere keren wordt gereflecteerd. Soms zijn lensflares ongewenste elementen in je beeld. In dat geval kan je het beste je zonnekap gebruiken en eventuele filters of voorzetlenzen van je objectief verwijderen. In andere gevallen kan je lensflares juist gebruiken, om je foto een sfeervol zomergevoel te geven.

williek

Inspiratie opdoen?

Bekijk dan nu de collectie tegenlicht!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotogenieke fotolocaties in Zuid-Holland

Fotodokter: Vergrotingsfactor bij zoomen