in

Macrofotografie in de winter: fotogeniek


20 januari 2021, 08:31

Macrofotografie geeft je de mogelijkheid om de wereld op een heel andere manier te bekijken. Door elementen uit te vergroten krijgen ze een heel eigen leven en komen vormen in een heel andere context te staan. In de winter kun je met sneeuw en ijs alle kanten op, waardoor het een ideaal moment is om met je camera en macrolens op pad te gaan.

Macrofotografie is spannend en verrassend. Daardoor kun je zelfs van het meest basale onderwerp een spannend beeld maken. In de winter geldt dit nog sterker, want doordat het weer een visuele weerslag heeft op hoe onze wereld er uitziet, kun je daar in de fotografie dankbaar gebruik van maken.

Sneeuw en ijs zijn buitengewoon fotogeniek. Elk landschap knapt op van een beetje sneeuw en ijs, want doordat alles wit is kijk je opeens heel anders naar het bos om de hoek of naar het weiland bij je voor het huis. Zoom je in op hele kleine onderwerpen dan werkt dat net zo. Daarnaast is het zo dat vooral ijs prachtige vormen kan creëren die het waard zijn om van dichtbij bekeken te worden. Denk daarbij aan het knopje van een plant dat volledig omhuld is met een druppel bevroren water, of aan een bevroren blaadje dat zich nog net onder het ijsoppervlak van een slootje laat zien.

Ook ijspegels kunnen prachtig zijn, zeker als je zoekt naar fraai licht dat er precies doorheen schijnt. IJs is wat dat betreft natuurlijk een ideaal onderwerp, want door de transparantie en de leuke structuren en glinsteringen wordt ijs dubbel zo mooi als je er interessant licht aan toevoegt. Zoek – zoals altijd bij macrofotografie – ook naar interessante achtergronden die een ideale basis vormen voor je bevroren stukje natuur. Doordat je dichtbij je onderwerp zit kun je dit vaak prachtig isoleren – zeker als je met een groot diafragma (een klein f-getal) werkt. Dat veroorzaakt een onscherpe achtergrond. Dat effect kun je gebruiken om een rustige basis neer te zetten. Kijk goed rond, want alles kan in principe een goede achtergrond zijn. Een groene GFT-container? Daar denk je niet het allereerste aan, maar probeer het maar eens. Denk ook eens aan je schutting, of aan een haag die op de achtergrond een rol speelt.

Ga dus op pad met je camera en zoek naar interessante details die door de sneeuw of een laagje ijs een extra dimensie krijgen. Let daarbij op goed licht en zoek naar een interessante compositie, bijvoorbeeld een exact symmetrische compositie bij het fotograferen van een ijspegel. Op die manier kun je fantastische en verrassende beelden maken met je macrolens in de winter.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Creatief met licht: zo maak je een foto met een dubbele belichting

Spoedcursus: Stilleven