in

Maak van je foto een schilderij met Topaz Impression

Taco Vos

Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het bedrijf maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Deze keer gaat hij aan de slag met Topaz Impression.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Filter: Roos Urban Street Art III

Topaz Impression

Naast programma’s om je foto’s te verbeteren kent Topz Labs ook een groot aantal programma’s om lekker creatief bezig te zijn. De belangrijkste daarvan zijn Impression, Glow en Restyle. Met deze programma’s tover je je foto om in een artistiek object. Daarbij heb je, zoals gebruikelijk, alle vrijheid om te doen en laten wat jij wilt.

De makers van Impression hebben zich laten inspireren door de schilderkunst vanaf het jaar 1500 met de nadruk op het impressionisme. Vandaar ook de naam. Voordat ik verder inga op het programma maken we even een uitstapje naar Frankrijk rond 1870-1880.

Filter: Roos Cracked Fresco

Impressionisme

Het impressionisme is een kunststroming die haar oorsprong vindt in de Franse schilderkunst vanaf 1870. Iedereen kent ze wel, de bekendste impressionisten: Monet, Renoir, Degas en Cézanne. Hun werk was destijds schokkend en vernieuwend. Ze wilden de werkelijkheid niet 100% getrouw schilderen zoals gebruikelijk was maar een ‘impressie’ weergeven. Daarbij kozen ze als onderwerp vaak voor het dagelijkse buitenleven. Het gevoel dat de schilder wilde weergeven was belangrijker dan een natuurgetrouwe weergave. De eerste impressionistische tentoonstelling vond plaats in 1874 in de Salon de Paris. Dat was de meest prestigieuze kunst tentoonstelling in Parijs in die dagen. De recensies waren wisselend maar lang niet altijd negatief. Daar waar ze dat wel waren ging het vrijwel altijd over de natuurgetrouwheid.

Toch brak het impressionisme zonder al te veel problemen door en werden de schilderijen door velen bewonderd. De oorspronkelijke impressionisten kregen in binnen- en buitenland veel navolgers. Na 1885 ging het impressionisme over in het post impressionisme. De werkelijkheid werd nog iets verder verlaten. Beroemdste exponent van die stroming is zonder meer Vincent van Gogh.

Filter: Tahiti zonsondergang van Gogh

Collecties

Impression bevat zeven verschillende collecties. Ancient, Impressionistic, Modern, Painting, Pencil, Pictorialen Charcoal and Pastel.

De eerste drie verwijzen naar schilderstijlen in specifieke periodes. Zo vind je in Ancient presets van Cave Dweller (grottekeningen) tot Da Vinci. Impressionistic bevat de schilderstijlen van alle bekende en enkele minder bekende impressionisten. Onder de collectie modern vind je abstracte, vloeibare en straatkunst presets. Onder Painting zijn een aantal verschillende typen olieverf technieken te vinden. Maar ook een aantal bekende schilders zijn hier ondergebracht (waaronder Rembrandt). Waarom men die keuze heeft gemaakt snap ik niet helemaal. Men had ze ook in de drie eerdere collecties kunnen onderbrengen.

De ander drie collecties bevatten niet zozeer schilderstijlen als wel presets die gemaakt zijn met behulp van een specifiek hulpmiddel zoals pen, potlood, houtskool en pastelverf.

Bij elkaar kun je kiezen uit ruim 140 presets. Daarmee maak je van elke foto heel gemakkelijk een schilderij, pen- of potloodtekening of aquarel.

Filter: Vlinder Sketch work II

Nieuwe versie

Sinds 23 juni 2016 is Impression 2 uit. Impression 2 bevat ruim 30 nieuwe presets. Grootste vernieuwing is echter dat je vanaf nu kunt werken met maskers. Daardoor kun je delen van de foto bewerken. Je vrijheid van werken neemt daardoor enorm toe.

De menu’s

Impression kent een iets afwijkende menustructuur. Het scherm bestaat uit twee delen. Het grootste deel van het scherm wordt gevormd door je foto. Hierdoor heb je al je bewerkingen goed in beeld zonder steeds te hoeven in en uitzoomen. Rechts is het deel met alle menu’s. Hier zijn de collecties en presets onder gebracht. Zodra je een collectie kiest rollen de presets uit. Zo kun je direct, in het klein, zien wat er gebeurt als je kiest voor een bepaalde preset.

Klik je op de preset rechts dan wordt de foto direct aangepast. Midden in het kleine beeld verschijnt een zwart rondje met drie schuifbalken. Klik je hierop dan verschijnt er rechts een geheel nieuw menu. Hier opent zich een geheel nieuwe wereld. Ik loop de mogelijkheden even kort langs. Er zijn hier vijf deelmenu’s; Stroke, Color, Lightning, Texture en Masking. Bovenaan vind je onder Stroke allerlei mogelijke penseelstreken. Dat betekent dat je zelf kunt bepalen hoe dik, dun, strak of juist losjes de penseelstreken moeten worden. Daaronder kun je altijd instellen hoeveel penseelstreken je wilt gebruiken. Veel, gemiddeld of juist weinig? Onder deze keuzes zie je een groot aantal schuifknoppen. Hiermee kun je je foto verder bewerken en naar eigen voorkeur aanpassen.

Color en Lightning geven je volledige controle over de kleuren en lichtinval op je foto. Jij kunt nu belichten zoals Rembrandt. Met texture kun je de ondergrond van je kunstwerk aanpassen. Je kunt daarbij kiezen uit vele variaties doek, papier, hout of steen. Hoe duidelijk zichtbaar die nieuw texture is bepaal je natuurlijk ook zelf. Tot slot is er Masking. Dat is een nieuwe feature in Impression versie 2. Ik heb er nog niet echt mee gewerkt maar je kunt er delen van je foto mee aanpassen terwijl je andere delen hetzelfde laat. Net zoals maskers in bijvoorbeeld Photoshop dus.

Nationaal museum Catalunya, Renoir II

Heb je een preset aangepast dan kun je deze bewaren onder een door jou bedachte naam. Op die manier kun je een eigen collectie samenstellen en een eigen stijl creëren. Naar wens kun je je collectie ook online delen met andere Impression gebruikers. Zo zal de collectie presets steeds verder uitgroeien.

Kasteel Lichtenstein Concret Chalk

Mijn ervaring

Met Impression kun je van mooie foto’s echte kunstwerken maken. Daarbij heb je keuze uit heel veel presets die ook nog eens volledig zijn aan te passen aan je eigen smaak en voorkeur. Ik gebruik Impression regelmatig. Soms om een foto subtiel te wijzigen, soms om er een schilderij of tekening van te maken. Zoals je aan de foto’s kunt zien doet Impression zijn werk goed en accuraat. Het programma is te gebruiken als plugin in vrijwel alle fotobewerkingsprogramma’s. Maar je kunt het ook als stand alone programma gebruiken. Impression kan daarbij ook direct omgaan met RAW, nog een nieuwe feature van versie 2.

Wil je Topaz Labs Impression uitproberen, dan kan dat gratis. Je kunt het programma voor 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit. In de periode tot 7 juli 2016 krijg je maar liefst 40% korting om te vieren dat Impression versie 2 uit is. Bestel via de website en voer de kortingscode in die erop staat. Na 7 juli 2016 kun je het programma met 15% korting kopen via www.topazlabs.nl. Veel plezier!


Lees meer

Wil je meer weten over de verschillende functies die Topaz Labs je te bieden heeft? Lees ook de andere blogs:
1. Maak je foto’s beter met Topaz Adjust
2. Zwart-wit in een handomdraai met Topaz B&W effects
3. Nauwkeurig je helderheid aanpassen met Topaz Clarity
4. Egale huid en scherpere randen met Topaz Clean
5. JPEG bestanden verbeteren met Topaz DeJPEG
6. Haal ruis uit je foto’s met Topaz DeNoise
7. Foto’s verscherpen met Topaz Details
8. Maak van je foto een schilderij met Topaz Impression


Taco Vos

Al vanaf jongs af aan heb ik drie passies: bergen beklimmen, fotograferen en schrijven. Sinds een aantal jaren combineer ik die passies als professioneel fotograaf/schrijver voor (bergsport-)tijdschriften. Mijn achtergrond als historicus en geograaf is daarbij heel praktisch. Het liefst fotografeer ik allerlei soorten landschappen, zowel natuur als stedelijk. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in creatieve fotografie. Dit vind ik erg inspirerend om te doen en is heel anders dan landschapsfotografie. Samen met een collega’s geef ik ook fotoworkshops en organiseer ik fotoreizen. Meer over mijzelf vind je op mijn website.

Bekijk alle artikelen van Taco Vos


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

8 fotogenieke fotolocaties in Flevoland

Mooiste architectuur van Nederland