in ,

Maak je eigen rijstzak

door: Marcelle van Hengel

In de herfst trakteert de natuur ons op prachtige taferelen, kleuren en… ideale omstandigheden voor macrofotografie van bijvoorbeeld paddenstoelen. Ondersteuning van je camera is daarbij onontbeerlijk en Marcelle van Hengel legt uit hoe je zelf een rijstzak daarvoor kunt maken.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Een rijstzak is een handig hulpmiddel bij macrofotografie. Het meenemen van een statief is soms onhandig. Door zijn beperkte omvang en gewicht is de rijstzak ideaal als snelle ondersteuning. Je kunt hem overal op gebruiken zolang hij maar een stevige ondergrond krijgt.

Rijstzakken zijn ook handig als je met het vliegtuig reist. Je neemt immers slechts een leeg zakje mee en vult het ter plaatse. Dat scheelt veel gewicht in de koffer.

Een rijstzak is eenvoudig zelf te maken.

Benodigdheden

-Voor de buitenzak: stukje stof (evt. waterafstotend) van 0.25m x 0.90m
-Voor de binnenzak: restje stof van 0,25m x 0.80m
-Keperband 1.50m
-2 x gesp
-Garen

Aan de slag

1 Stik aan de korte zijde van de buitenstof een zoom.

2 Knip van het keperband 2 x 15 cm af. Vouw de gesp tussen dit band. Knip het resterende keperband in 2 gelijke stukken.


3 Vouw de stof in de breedte dubbel met de goede kanten op elkaar met aan 1 kant een overlap van +/- 10 cm. Dit wordt de opening waardoor straks de binnenzak in- en uit genomen kan worden. De zak is nu +/- 40 cm lang.


4 Stik de 2 naden aan de zijkanten dicht. Zorg hierbij dan aan één kant (+/- 1 cm vanaf de stofrand) de keperband met gesp en aan de andere kant (1 cm vanaf de stofrand) de losse keperband tussen de naad ingestikt wordt. Let op: deze banden moeten tussen de stof ingestikt worden, je moet ze dus op de goede kant van het stof neer leggen!

5 Nu kun je de zak omkeren en is de buitenzak klaar.


6 Vouw voor de binnenzak de stof in de breedte dubbel en stik de zijkanten dicht.


7 Vul de binnenzak. Ik heb hier voor lichtgewicht piepschuim bolletjes gekozen, maar je kunt de zak ook vullen met rijst, zand, bonen, vogelzaad of maïs bodembedekking. De laatste zorgen voor meer stabiliteit, maar is met het vervoer weer zwaarder. Meerdere binnenzakken maken is natuurlijk ook mogelijk.

8 Stik de binnenzak dicht en stop hem in de buitenzak.
De zak kan nu plat op de grond gebruikt worden, maar dubbelgevouwen ook een klein stukje van de grond af door de keperbanden aan te trekken. Hierdoor verschuift de zak niet!

Natuurlijk kan de rijstzak groter of kleiner gemaakt worden afhankelijk van het formaat van je camera of lens, door de grootte van de stof aan te passen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wild fotograferen in Nederland – uilen

Autofocus of handmatig scherpstellen – Welke kun je beter gebruiken?