in

Maak de mooiste winterlandschappen dankzij deze tips!5 januari 2018, 12:12

Ga je op wintersport of naar een landschap waar wél sneeuw ligt? Of wil je klaarstaan als de temperatuur hier straks weer gaat dalen? Dan kun je met deze zeven tips je winterlandschappen verbeteren!

Kleur

Zorg voor kleur in je winterlandschappen. Een winterlandschap kan nogal monochroom lijken door het witte landschap. Zorg er dus voor dat er iets van kleur in je foto terugkomt. Dit kan warm zonlicht zijn dat op een berg schijnt, laat een model met een rode regenjas in het witte landschap staan, of gebruik het licht dat op een hut schijnt.

Gebruik ook de witbalans in je voordeel. Dit kan een groot verschil maken.
Een koudere temperatuur kan een winterlandschap een heel andere sfeer geven. Fotografeer dus ook altijd in RAW om de witbalans nog goed te kunnen aanpassen. Nog een tip; fotografeer alles vanuit de zonnige witbalans en pas het daarna in Lightroom aan, naar jouw smaak.

Blackdog

Winter compositie

Sneeuw zorgt vaak voor simpliciteit in een foto. Sneeuw en ijs kun je gebruiken om strakke composities te maken en bijvoorbeeld een minimalistisch beeld te krijgen. Gebruik de lijnen die tussen de witte sneeuw nog wél te zien zijn om de kijker ergens in het beeld naartoe te leiden. Het contrast tussen witte sneeuw en donkere delen in de foto kan heel sterk zijn in een winterlandschap.
Denk niet dat wanneer er sneeuw ligt, je sowieso een mooie foto krijgt. Sneeuw kan heel lastig zijn om een goede compositie mee te maken. Dat wat je zelf met je ogen waarneemt, kun je soms helemaal niet vastleggen op beeld. Lukt het je niet om een goede compositie te krijgen? Kijk dan bijvoorbeeld naar details in het landschap en focus je daarop.

Robk1964

Let op details

Zoek naar details in het landschap. Je kunt met sneeuw hele abstracte foto’s maken, als je je op details focust. Ook bomen of planten die onder het sneeuw zitten, kun je met een macrolens gedetailleerd vastleggen. Sneeuw zelf heeft een hele mooie structuur! Werk met scherptediepte en maak geweldige winterfoto’s.

Tineke-van-Persie

Vertel het verhaal

De condities waarin je fotografeert kun je ook vastleggen. Stel je staat midden in een sneeuwstorm, dan kan dit een krachtig verhaal vertellen. Gebruik de weersomstandigheden juist om een verhaal te vertellen met je foto’s en sfeer toe te voegen. In de nabewerking kun je deze sfeer nog weer accentueren door aanpassingen te doen in licht/donker en contrasten.

Jackpoels

Belichting

Let op je belichting in de foto’s. Wanneer er veel sneeuw ligt, ziet de camera veel wit, maar legt dit vaak als grijs vast. Door de belichting aan te passen, dus over te belichten, wordt de sneeuw witter. Let ook op je histogram met de hooglichten. Overbelicht je foto dus met de camera zelf wanneer je fotografeert.

M1rphotography

Schiet in de ochtend

Ga zo vroeg mogelijk op pad. De verse sneeuw, de zonsopkomst en de mist zorgen voor mysterieuze plaatjes. Alles is nog onaangeroerd in de natuur dus je krijgt hele pure foto’s. De lage zon kun je goed gebruiken voor prachtig licht en dit zorgt voor een goede glow over het hele landschap.

Marka

Hou van de bomen

De bomen hebben hun bladeren verloren in de winter en hierdoor komt hun ware vorm naar voren. Je kunt in de winter prachtige foto’s maken van bomen, dus vergeet deze niet! Of ze nou verse sneeuw op zich hebben, of er een groot bos is in een landschap. Alle takken die onder de sneeuw zitten kunnen een mooi lijnenspel vormen. Ook bomen die niet onder de sneeuw zitten kunnen een mooi contrast vormen met het winterlandschap dat helemaal ondergesneeuwd is.


Mgtf

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: een portretfoto van een vriend/familielid op leeftijd maken

A Night at the Concert: de eerste stappen als concertfotograaf bij Queen+Adam Lambert… én de Sony A9 als concertcamera