in

Lightroom migreren naar een nieuwe PC of Mac: een stappenplan


10 augustus 2020, 07:16

Wil je overstappen naar een andere computer – of dat nou een pc of Mac is – dan kan dat met Lightroom weleens lastig zijn. Als je niet weet welke stappen je moet nemen, komt Lightroom op je nieuwe pc met allerlei vervelende meldingen. Even goed voorbereiden dus, dan is er niets aan de hand!

Een nieuwe pc of Mac

Er komt een dag dat er een nieuwe pc moet komen, omdat de oude niet meer voldoet aan je eigen wensen. Voor velen begint dan de ellende. Op de nieuwe pc wil je verder kunnen met Lightroom, zonder weer helemaal van voor af aan te beginnen. Om een vlekkeloze overstap naar een nieuwe pc of Mac te garanderen, geven we hier een zo goed mogelijk stappenplan.

Zoals je al eerder geleerd hebt, bestaat Adobe Lightroom in de basis uit twee delen, hoewel het één programma is.

Het ene deel is de catalogus: het notitieblok me alle info over je foto’s, mappen en verzamelingen. Het tweede deel zijn je fysieke foto’s.

Waar die foto’s staan verschilt voor iedere gebruiker. De één bewaard zijn of haar bestanden op een externe harde schijf, op een usb-stick of op een NAS. Een ander bewaart alles op de interne harde schijf of in de cloud. Voor het werken vanaf een nieuwe computer is het zaak dat we zowel de catalogus als de fotobestanden overbrengen.

Je wilt voorkomen dat je start met een volledig lege Lightroom waarin je alles opnieuw moet opbouwen.

Catalogus overzetten

We beginnen eerst met het overzetten van onze Catalogus, ons notitieblok. Het stappenplan hiervoor is als volgt.

Stap 1

Installeer Adobe Lightroom Classic op je nieuwe pc of Mac. Verwijder nog niets van je oude pc en laat daarop alles intact. Nadat je Lightroom Classic op je nieuwe pc of Mac hebt geïnstalleerd, start je de pc of Mac voor de zekerheid opnieuw op. Daarna start je Adobe Lightroom expliciet niet!

Stap 2

Start je ‘oude’ pc of Mac op en ga via Windows Verkenner of Mac Finder naar de map Afbeeldingen. In de map Afbeeldingen vind je een map met de naam Lightroom.

Kopieer de volledige map Lightroom naar een externe harde schijf of usb-stick. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte op het betreffende medium beschikbaar is. Het kopiëren kan een aanzienlijke tijd in beslag nemen.


Zoek de Lightroom-map in je Afbeeldingen op via de Verkenner of Finder.

Stap 3

Nadat het kopiëren geslaagd is en de gehele map Lightroom op het externe medium staat, ga je over naar je nieuwe pc of Mac, nog altijd met Lightroom níet opgestart.

Ga via Windows Verkenner of Mac Finder naar de map Afbeeldingen. In de map Afbeeldingen vind je een map met de naam Lightroom. Verwijder deze map volledig van je nieuwe pc! Je nieuwe pc of Mac heeft nu geen map Lightroom meer in de hoofdmap Afbeeldingen staan.

Stap 4

Plaats je usb-stick in je nieuwe pc of Mac of sluit je externe schijf aan. Kopieer nu de map Lightroom, de map die dus afkomstig is van je oude pc of Mac, naar de map Afbeeldingen op je nieuwe pc of Mac. Wacht tot het kopiëren gereed is en verwijder je usb-stick of externe harde schijf.

Je volledige catalogus is nu overgezet van de oude naar de nieuwe pc. Lightroom kan op je nieuwe pc of Mac dus verder met het notitieboekje wat je al helemaal ingevuld had. Trefwoorden, voorvertoningen, verzamelingen, mappen en de rest van al je instellingen zijn hiermee intact gebleven.


Kopieer de volledige map vanaf de externe schijf naar de afbeeldingen-map op je nieuwe computer.

Foto’s overzetten

Rest on nu alleen nog iets te doen met onze digitale negatieven ofwel onze foto’s.

Was jij gewend om je foto’s op te slaan in de cloud of op een externe harde schijf? Of op een NAS? Dan hoef je verder geen stappen meer te ondernemen, behalve dan dat je je cloudservice, NAS of externe harde schijf aan de praat moet zien te krijgen op je nieuwe pc of Mac. Doordat de koppeling in de catalogus daarna naar dezelfde locatie zal verwijzen, is er geen conflict in Lightroom.

Was je gewend om je foto’s lokaal op te slaan, dus op je interne harde schijf? Dan moeten al die foto’s overgezet worden naar de nieuwe pc of Mac. Daarvoor is het stappenplan als volgt.

Stap 1

Zorg dat je een externe harde schijf of een usb-stick ter beschikking hebt met voldoende capaciteit om je foto’s in één keer naar toe te kunnen kopiëren. Steek die lege schijf of usb-stick in de oude computer.

Stap 2

Open Lightroom Classic op je oude pc en selecteer je hoofdmap in de Blibliotheekmodule aan de linkerzijde van je scherm. Klik met je rechtermuisknop op die hoofdmap en kies voor Tonen in Verkenner (Windows) of voor Tonen in Finder (Mac).


Laat Lightroom je doorverwijzen naar de locatie van de bestanden.

Stap 3

In het scherm dat zich nu opent, zie je twee dingen. De hoofdmap, en de locatie van de hoofdmap. In ons voorbeeld is de locatie: C:/Windows. Bij andere gebruikers kan dat de map Afbeeldingen zijn of een andere zelfgekozen locatie. Onthoud de locatie waar de hoofdmap staat op je oude pc of schrijf het even ergens op!


De hoofdmap en de werkelijke locatie ervan.

Stap 4

Kopieer nu de volledige hoofdmap van je oude pc of Mac naar je lege usb-stick of externe schijf. In het geval van duizenden foto’s kan dit een hele tijd duren en moet je dus ook veel opslagruimte hebben.

Stap 5

Als het kopiëren gereed is, koppel je je usb-stick of externe schijf los en sluit je deze aan op je nieuwe pc of Mac. Open NIET gelijk Lightroom!

Zoek op je nieuwe pc of Mac via Verkenner of Finder naar de locatie waar de foto’s naartoe moeten gaan. Was dat op je oude pc bijvoorbeeld de locatie C:Windows, dan zoek je op je nieuwe pc ook naar precies diezelfde locatie. Gevonden? Kopieer je map van je usb-stick of externe harde schijf naar de juiste plek op je nieuwe pc of Mac. Als het kopiëren gereed is, ontkoppel je de usb-stick of externe schijf en is de klus geklaard.

Meerder mappen

Werk je niet met één hoofdmap, maar heb je meerdere structuren in je Bibliotheek aangemaakt en opgebouwd? Herhaal dan bovenstaande stappen totdat alle ‘hoofdmappen’ zijn overgezet. De submappen worden automatisch meegenomen.

De workflow die we hierboven beschreven is er één van vele. Heb jij zelf al een werkende manier gevonden om te kunnen overstappen op een nieuwe pc, dan kun je natuurlijk ook je eigen, werkende manier uiteraard gewoon aanhouden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wanneer gebruik je de back button focus?

Tips voor high Key fotograferen