in

Lightroom – Handige trucjes om je foto’s te beoordelen

Wie veel fotografeert, zal te kennen moeten geven dat niet iedere foto even goed is. Soms mist er ergens scherpte of had de compositie een paar tandjes beter gekund. Het mooie van Adobe Lightroom Classic is dat we in onze bibliotheek prima kunnen aangeven wat we van onze foto’s vinden.

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Vlaggen

Wil je alleen per foto kunnen aangeven of een foto goed is of niet? Dan kun je dat doen door het instellen van vlaggen. Hiermee geef je simpel aan of een foto de moeite waard is om te bewaren of dat deze afgekeurd dient te worden. De afgekeurde foto’s kun je achteraf eventueel in één keer verwijderen.

In de bibliotheekmodule vind je onder in je scherm de vlaggen.

Als je in je Bibliotheekmodule kijk naar het midden van je scherm, het scherm met alle miniaturen, dan vind je direct onder het scherm een aantal symbolen, waaronder sterren en links daarvan vlaggen. Zie je deze symbolen niet? Naast het woorden Miniaturen onder in je scherm zie je rechts een pijltje. Klik daar op om vinkjes te zetten voor de gewenste indicatoren.

Je kunt nu simpelweg je geselecteerde foto beoordelen door deze een witte vlag mee te geven als je je foto wilt behouden of een zwarte vlag als je je foto’s wilt afkeuren. Als je je foto afkeurt, blijft deze overigens gewoon beschikbaar, totdat we uiteindelijk al onze afgekeurde foto’s handmatig in één keer verwijderen. Het toekennen van de juiste vlag kan door op één van beide vlaggetjes te klikken. Foto beoordeeld? Ga naar de volgende foto. Dit kan door op een volgende miniatuur te klikken of door op je toetsenbord de pijltoets naar rechts in te drukken.

Sneltoetsen

Gezien de vlaggetjes wat klein zijn en het enige precisie vergt om er iedere keer op te klikken, kun je ook gebruikmaken van sneltoetsen op je toetsenbord. Met de letter P stel je een witte vlag in en duid je de betreffende foto aan als keuze en met de letter X ken je een zwarte vlag toe en keur je de betreffende foto af. Zo doorloop je al je foto’s en maak je in feite een grove selectie tussen goed en fout.

Mocht je het lastig vinden om alle foto’s te beoordelen als kleine miniatuur, kies dan voor de loepweergave, zodat je iedere foto in een beeldvullende scherm kunt zien. De loepweergave zet je aan met de letter E op je toetsenbord. Ook hierin kun je P en X gebruiken om je beelden te markeren. Met de letter G keer je terug naar de miniatuurweergave.

Beelden verwijderen

Als je al je foto’s bent langsgelopen en een vlag hebt toegekend, heb je in feite een keuze gemaakt tussen goed en fout. De foto’s met zwarte vlag kun je eventueel nu verwijderen, zodat ze ook daadwerkelijk Lightroom verlaten en geen onderdeel meer zijn van je bibliotheek. Het verwijderen van alle foute foto’s is erg eenvoudig: ga naar het menu Foto boven in je menubalk en kies in het vervolgmenu voor Geweigerde foto’s verwijderen.

Er opent zich een dialoogvenster, waarachter je ook meteen ziet welke foto’s je allemaal geweigerd had. In het geopende dialoogvenster heb je twee belangrijke keuzes: verwijderen of verwijderen van schijf. Klik op Verwijderen van schijf om de foto’s daadwerkelijk en volledig van je computer verwijderen. Kies je alleen voor Verwijderen, dan verdwijnen de foto uit je Lightroom-catalogus , maar blijven ze beschikbaar op je pc of Mac. Na het verwijderen keer je terug naar je bibliotheek.

Geweigerde foto’s kun je in één keer definitief verwijderen.

Sterren

Het kaf is van het koren gescheiden. Alle foute en mislukte foto’s hebben we verwijderd, waarmee we de catalogus hebben opgeschoond. Maar kijk nog eens goed naar al je foto’s. Zijn ze allemaal even mooi of vind je de één beter dan de ander? Tijd om onze foto’s in te delen met een classificatie: we gaan onze foto’s stuk voor stuk voorzien van een review!

De werkwijze is gelijk aan het werken met de vlaggen. We doorlopen al onze foto’s en we beoordelen deze. We werken in dit geval niet meer met vlaggen om een goed of fout aan te geven, maar gaan onze foto’s voorzien van sterren, van 1 t/m 5. De matige foto’s geven we 1 ster en de beste foto’s geven we 5 sterren. De sterren zie je weer onderaan het scherm, direct onder de miniaturen.

Ook de sterren vind je in de balk onder in je scherm.

Sterren toekennen

Het toekennen van sterren is eenvoudig. Klik op je foto die je wilt beoordelen met sterren. Dit kan in zowel de miniatuurweergave als in de loepweergave, die we ook bij het toekennen van vlaggen hebben gebruikt. Wil je je foto voorzien van drie sterren? Klik dan onderin je scherm op de derde ster. Vijf sterren? Klik op de vijfde ster.

Wil je liever sneller werken? Maak dan gebruik van de sneltoetsen op je toetsenbord:

  • Cijfertoets 1 = 1 ster
  • Cijfertoets 2 = 2 sterren
  • Cijfertoets 3 = 3 sterren
  • Cijfertoets 4 = 4 sterren
  • Cijfertoets 5 = 5 sterren
  • Cijfertoets 0 = geen classificatie

Het toekennen van sterren noemen we het ‘classificeren’ van de foto’s. Door dit op een juiste manier te doen, kun je later heel gemakkelijk alle foto’s met vijf sterren (de beste foto’s dus) naar voren laten komen. Daar gaan we straks verder op in.

Waar we bij de vlaggen puur een afweging maakten tussen goed en fout, werken we bij het classificeren met een goed-beter-best-principe.

Het aantal toegekende sterren zie je ook terug in je miniatuur.

Verhogen of verlagen

Mocht je na het toekennen van je classificaties nogmaals je foto’s doorlopen en toch een wijziging willen aanbrengen in het aantal sterren dat je hebt toegekend? Met de sneltoets [ kun je je classificatie een stapje verlagen. Met de sneltoets ] verhoog je hem juist. Handig!

Kleurlabels

We hebben nu alleen nog gelukte foto’s in onze database, die we ook al hebben ingedeeld in een kwaliteit van nul tot vijf. Zo hebben we onze catalogus al voor een groot gedeelte geoptimaliseerd. Een derde mogelijkheid om nog meer structuur aan te brengen, is het gebruik van kleurlabels.

Ook deze vind je weer in de balk waar ook de vlaggen en de sterren staan. Welke functie je geeft aan deze kleurlabels, bepaal je zelf. Veel fotograferen gebruiken deze labels om aan te duiden welke foto’s bij elkaar horen. Ben je bijvoorbeeld een dag de natuur in geweest, dan kun je bijvoorbeeld de keuze maken om alle foto’s waar vogels op staan een kleurlabel rood mee te geven. En alle landschappen bijvoorbeeld het kleurlabel blauw. Nogmaals, de waarde of betekenis van het kleurlabel is een eigen keuze of interpretatie!

Snel toekennen

Het toekennen van kleurlabels geschiedt weer op exact dezelfde manier als het toekennen van classicifacties. Kies je foto en klik vervolgens in de eerdergenoemde balk op de kleur die je wilt toekennen. De kleurlabels kennen ook weer sneltoetsen:

  • Rood – cijfertoets 6
  • Geel – cijfertoets 7
  • Groen – cijfertoets 8
  • Blauw – cijfertoets 9
  • Paars – geen sneltoets

Toegekende kleurlabels zie je in je miniatuurweergave overzichtelijk terug.

Basisindeling

Onze basisindeling is gedaan. We zouden nu alle foto’s terug kunnen vinden op basis van een classificatie of op basis van een kleurlabel. Houd in je gedachte dat je kunt zoeken op de eerder genoemde criteria. Zou je zoeken op alleen de vijf-sterren-foto’s, dan toont Lightroom dus uiteraard dan alleen de foto’s die beoordeeld zijn met die ranking. Met zoekcriteria als classificaties of kleurlabels krijg je dus altijd een groep foto’s als resultaat. Dat kunnen foto’s zijn met uiteenlopende onderwerpen, van de zomervakantie tot de foto’s van dat huwelijksfeestje.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto’s

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Mooie onscherpte: beheers je bokeh

Bruggen fotograferen – De Oversteek in Nijmegen