in

Let hierop als je een statief wilt aanschaffen


1 februari 2020, 10:06

Een statief is een erg handig hulpmiddel en komt van pas als de situatie om een stabiele camerapositie vraagt. Er zijn echter veel verschillende statieven te koop. We vertellen je waarop je kunt letten als je een statief zoekt.

Stevigheid

Het belangrijkste aspect van een statief is uiteraard de stabiliteit. Onderzoek daarom of het statief dat je aan wilt schaffen stevig en stabiel genoeg is. Van belang is daarbij de manier waarop de verschillende verbindingen zijn uitgevoerd. Voor het opzetten en weer afbreken van een statief is het prettig als deze onderdelen soepel en gemakkelijk bewegen, maar de stevigheid van het geheel moet natuurlijk altijd voorrang hebben. Aan een statief dat tijdens je fotosessie inzakt of beweegt heb je niet veel.

Positiemogelijkheden

Ga bij jezelf na in welke situaties je het statief gaat gebruiken. Op een vlakke ondergrond met voldoende ruimte om het statief op te zetten, of juist op een oneven ondergrond met weinig plek om het statief vlak te plaatsen. Als je vaak op plekken van die laatste categorie aan het werk moet is het aan te raden om een uitgebreid verstelbaar statief te nemen, dat ook op een oneven ondergrond stevig en betrouwbaar opgesteld kan worden. Wil je graag dicht bij de grond fotograferen, dan is het slim om een statief met een omkeerbare middenzuil te nemen, of eentje waarmee je op een andere manier op lage hoogtes aan het werk kunt. Kortom: denk er goed over na wat je er precies mee wilt gaan doen, dan is kiezen een stuk eenvoudiger.

Ingebouwde of losse statiefkop

Niet elk statief heeft van zichzelf al een statiefkop of mogelijkheden om je camera te monteren. De meer betaalbare statieven hebben vaak een eenvoudige kop plus snelkoppeling ingebouwd, maar die zijn vaak minder uitgebreid uitgevoerd dan losse statiefkoppen. Zo’n losse – en afzonderlijk verkrijgbare – statiefkop is vaak een stuk preciezer en uitgebreider te verstellen en voorzien van zaken als een extra stevige (snel)koppeling, een waterpas en misschien een balhoofd. Een losse kop is vaak wel relatief kostbaar. Let bij aanschaf dus goed op de kop: is er eentje aanwezig en hoe goed is deze verstelbaar. En – heel belangrijk – hoe verhouden die mogelijkheden met de eisen die je zelf aan de verstelmogelijkheden van je statief stelt?

Gewicht

De meeste fotografen hebben een systeemcamera of spiegelreflex die niet veel meer dan een paar kilo zal wegen, maar kijk altijd ook naar het maximaal toelaatbare gewicht dat het statief mag dragen. Dan weet je zeker dat je het niet overbelast en dat je al je dure apparatuur er veilig op kunt monteren.

Praktisch

Een statief is handig, maar soms een last om mee te nemen. Kijk daarom ook goed naar de praktische aspecten van een statief. Hoe klein vouw je hem op? Hoe zwaar is het statief? Dat lijken misschien zaken die van weinig belang zijn, maar tijdens de dagelijkse praktijk is het erg fijn als je statief compact en licht is. Gelukkig zijn er ook prima – grote en stevige – statieven te koop die ingenieus klein opgevouwen kunnen worden en daarnaast licht van gewicht zijn, bijvoorbeeld door de toepassing van carbon.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres
gebouw in midden landschap

Alle compositieregels voor fotografie

De basis ontwikkeling: profiel en witbalans instellen in Lightroom