in

Lenscorrectie in Photoshop Elements


23 april 2015, 13:02

Door de bolle vorm van lenzen krijg je vervorming: gebouwen hellen naar achter, rechte lijnen buigen af en aan de randen ontstaat verkleuring. Gelukkig is er een uitstekend filter om dit probleem letterlijk recht te zetten.

Voor en na

foto: Martin van Leeuwen(martin67)

01 Raster


Het filter om onvermijdelijke lensvervormingen te corrigeren, heet in Photoshop Elements Cameravervorming Corrigeren. In de professionele versie van Photoshop zoek je bij de filters de opdracht Lenscorrectie. Vink in dit venster de optie Raster tonen aan, zodat je aan de hand van de lijnen het gebouw kunt rechtzetten. Soms is het nodig om de kleur van het raster aan te passen, omdat de lijnen wegvallen tegen de achtergrond. Klik daarvoor op het vakje Kleur en selecteer een andere tint. Zo’n raster is handig, maar pas op dat je niet alles corrigeert. Dat komt erg onnatuurlijk over. Je mag wel enige perspectiefvertekening blijven zien.

02 Hol of bol


Daarna begin je bij de schuifregelaar Vervorming verwijderen. Er zijn twee soorten lensvervorming. Ton- of visoogvervorming treden op bij groothoeklenzen. Hierbij lijkt het of alles vanuit het centrum wordt opgeblazen. Bij kussenvervorming buigen de lijnen naar binnen, dit zie je vooral bij telelenzen. Compenseer de vervorming door het schuifje naar links of rechts te bewegen. Daarna pak je eventuele verkleuring aan met de regelaar Vignet. Beweeg de schuifregelaar Mate in de richting van Donkerder maken of Lichter maken. Met de regelaar Middelpunt geef je de breedte aan van het gebied dat lichter of donkerder moet worden.

03 Rechtzetten


Een hellend gebouw recht zetten doe je met het schuifje Verticaal perspectief. Met Horizontaal perspectief corrigeer je de afwijking die optreedt als de fotograaf niet helemaal in het midden van het gebouw staat. Wanneer je het perspectief corrigeert, kan het object buiten beeld vallen. Dit voorkom je met de regelaar Schaal in het vak Randextensie. Uiteraard zal de foto hierdoor een beetje verkleinen, maar met hoge-resolutieafbeeldingen is dat geen probleem. Wanneer de correctie helemaal goed is, klik je op OK. De lege vlakken aan de rand haal je weg met het gereedschap Uitsnijden. Mis je door de ingreep een stukje luchtpartij, grond of gras dan kun je dit gemakkelijk toevoegen met de Kloonstempel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Adobe Lightroom CC en Lightroom 6

Nieuw topmodel: Pentax K-3 II