in

Lensbaby’s: wat zijn het en wat kun je ermee?


19 augustus 2020, 07:44

Iedereen kent wel iemand met een Lensbaby in zijn of haar fototas. Maar wat is dat nu eigenlijk, zo’n Lensbaby? We leggen het uit en vertellen wat je ermee kunt doen.

Een Lensbaby is een van oorsprong Amerikaans objectievenmerk dat bijzondere objectieven levert. Met die objectieven is iets bijzonders aan de hand: je kunt de scherpte en de plaatsing en het verloop daarvan manipuleren.

Binnen de fotografie is er een aantal optische wetten. Scherptediepte gedraagt zich bijvoorbeeld altijd op dezelfde manier, tenminste bij ‘normale’ objectieven. In dat geval ligt het scherptevlak paralel aan de camera(sensor) en wordt dat vlak dieper of ondieper naar gelang de omstandigheden en instellingen – voornamelijk je diafragma – veranderen. De scherptediepte wordt groter of kleiner, waardoor je bijvoorbeeld leuk met de scherpte kunt spelen. Het scherpstelvlak blijft echter altijd paralel aan je camera(sensor) liggen.

Alweer een hele tijd geleden kwam een Amerikaan op het idee om betaalbare en compacte objectieven te ontwikkelen die je de mogelijkheid geven om met dat scherptevlak te spelen. Net zoals bij (kostbare) tilt-shift-objectieven mogelijk is. Daarbij – en bij de meeste Lensbaby’s – kun je de positie en eigenschappen van het scherptevlak manipuleren door te buigen en bij te stellen. Dat scherptevlak is bij veel Lensbaby’s bijvoorbeeld ook niet vlak en recht, maar cirkelvormig.

De meeste mensen kennen Lensbaby echter uit de begintijd en herinneren zich vaak dat het hele proces nogal priegelig en moeilijk was, waardoor veel Lensbaby-fotografen van het eerste uur de hoop op een goede afloop al snel hebben opgegeven. Het fotograferen met een Lensbaby vergt nog steeds veel oefening, maar is wel een heel stuk gemakkelijker geworden.

De technici van Lensbaby hebben natuurlijk ook niet stilgezeten in al die jaren. Wat veel mensen ook niet weten is dat er in principe twee verschillende ‘lijnen’ bestaan: de composers met verwisselbare optics en de ‘losse’ Lensbaby objectieven die elk een ander creatief effect veroorzaken. De eerste categorie bestaat uit een composer die je aanschaft en waarin je vervolgens verschillende ‘optics’ (lenzen) kunt plaatsen voor verschillende effecten. Een solide en leuk systeem waarmee je allerlei kanten op kunt. Op die manier kun je beelden maken met een Lensbaby die met een ‘normaal’ objectief onmogelijk te maken zijn. Daarnaast zijn er Lensbaby-objectieven die op zichzelf staan en waarmee je bij ieder objectief weer een ander effect kunt verwachten, zoals de Velvet en het Omni-systeem dat je op alle objectieven kunt gebruiken. Lensbaby’s zijn voor veel cameramodellen verkrijgbaar, dus je grijpt niet snel mis.

Lensbaby’s hebben dus – vooral in de begintijd – een naam gekregen nogal ingewikkeld te zijn. Toch valt dat reuze mee. Er zijn echter wat beginselen die je moet kennen en belangrijk is ook dat je niet meteen te hard van stapel loopt. Het buigen van de Lensbaby’s is een proces waarbij de scherpte verandert of wegloopt en als je meteen de volledige buiging inzet in je foto’s kan het zo zijn dat je opeens helemaal geen scherpte meer overhoudt. De hoeveelheid scherpte heeft ook te maken met het gebruikte diafragma: hoe groter (kleiner f-getal), hoe minder er scherp is. Begin dus niet meteen helemaal open, maar start met een gemiddeld diafragma en bouw het later op. De tip is dus: begin voorzichtig en bouw het rustig op, zodat je de Lensbaby leert kennen en met goede resultaten thuiskomt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 Tips voor de mooiste kerstkaarten

Speciale fotostanden op je smartphone – dit kan je er allemaal mee