in

Laat je metaal blinken met Photoshop Elements


18 september 2015, 21:40

Chroom en lak hoort te blinken. Maar op de foto ziet het er soms gewoontjes uit en allesbehalve glanzend. Zonde van al je oppoetswerk. Daarom presenteren we hier het superpoetsmiddel van Photoshop Elements, de tool Tegenhouden.

Voor en na

foto: Clazien Bunschoten (clazienbunschoten)

stap 1 Tegenhouden


Zorg eerst dat kleur en belichting van de foto geoptimaliseerd zijn. Haal met Ctrl+L (van Levels) de functie Niveaus tevoorschijn en klik op de knop Automatisch. In de meeste gevallen zal de helderheid verbeteren. Vervolgens selecteer je de tool Tegenhouden. Wij gebruiken hier Photoshop Elements 13, maar in elke versie van Elements of van de professionele Photoshop is deze techniek toepasbaar. Tegenhouden is een oude dokatechniek om bepaalde zones lichter te maken. Zet de modus in de optiebalk op Middentonen en stel de Belichting (Exposure) in op 50%. Gebruik deze tool om het chrome op te lichten en de lak meer glans te geven. Wijzig voortdurend de penseelbreedte afhankelijk van de zone die je bewerkt.

stap 2 Plastic


Door het gereedschap Tegenhouden te gebruiken op de middentonen laat je het chrome stevig glanzen. Vaak volstaat dit al. Wil je nog meer glans aanbrengen dan kun je een trucje met het filter Plastic toepassen. Open het deelvenster Lagen en plaats een nieuwe laag met Laag, Nieuw, Laag. Zorg dat de voorgrondkleur op zwart staat en gebruik de sneltoets Alt+Delete om deze laag te vullen met zwart. Vervolgens zoek je bij Filter de groep Artistiek waar je het filter Plastic selecteert. Hier gebruiken we de instellingen Sterk hooglicht 12, Details 7 en Vloeiend 10, maar die kun je gerust wijzigen. Klik op OK. Nu bedekt een witte stervorm op een zwart vlak de onderliggende afbeelding.

stap 3 Glans positioneren


Wijzig de overvloeimodus van de bovenste laag, de laag met de witte ster. De overvloeimodus staat standaard in de modus Normaal, wijzig die in Kleur tegenhouden (Color Dodge). De glans staat nu in het midden van de afbeelding. Met toetscombinatie Ctrl+T (van Transformatie, op Mac OS: Cmd+T) kun je deze glanslaag schalen en verplaatsen. Sleep de glans naar waar je hem hebben wilt. Eventueel kun je de dekking van deze laag nog verminderen als de schittering te hevig zou uitvallen. Wil je nog op een andere zone zo’n glans aanbrengen, dan dupliceer je de glanslaag met de sneltoets Ctrl+J (Mac OS: Cmd+J) en sleep je die naar de gewenste positie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een dagje fotograferen op het Dierenasiel, studio-stijl

Review: Nikon AF-S DX 16-80mm F2.8-4E ED VR