in

Jouw fotoclub: AFV Daguerre te Groningen24 maart 2016, 10:36

In deze blogserie van Judith Bakkers wordt elke keer een andere fotoclub voorgesteld. Dit keer bezocht zij AFV Daguerre te Groningen.

1. Hoe lang bestaat jullie fotoclub?

De Groninger fotoclub AFV Daguerre is in 1891 opgericht is daarmee de op één na oudste fotoclub van Nederland. We bestaan dus al 125 jaar! De oprichters waren enkele heren van stand, want fotografie vergde destijds nogal wat dure materialen. In de loop van de jaren zijn de camera’s erg veranderd en daarmee is het lidmaatschap van onze fotoclub voor een bredere laag uit de bevolking bereikbaar. Het is in al die tijd overigens bewezen dat bijzondere foto’s niet persé met duurdere camera’s gemaakt moeten worden. Eerder werden de foto’s in de donkere kamer flink bewerkt voordat zij op en clubavond getoond werden, later heeft de digitale donkere kamer veel andere dingen mogelijk gemaakt. Bij ons 120 jarig bestaan hebben we over onze bestaansgeschiedenis een boek uitgegeven. We zagen dat in al die tijd de discussie over de foto’s (wat zien we, wat stelt het voor, wat bedoelt de fotograaf, en komt dat over, kan het beter) steeds maar door kan gaan. Zelfs in de huidige digitale tijd, waarin we worden bedolven onder beelden, vinden we het nog steeds prettig om in clubverband wat langer naar één foto te kijken.

We hebben nog steeds een mooie mix van hobby, het streven naar kwaliteitsverbetering en gezelligheid. Het is aantrekkelijk om bijzondere foto’s te zien en ook is het goed om te kijken hoe de andere leden hun series maken, hoe gaan ze te werk, welke foto’s gooien ze weg of willen ze opnieuw maken.

Benieuwd naar andere fotoclubs? Zie hier alle clubs die Judith al heeft gesproken!

Jubileum
Ons 125 jarig bestaan in 2016 wordt onder andere gevierd met een expositie in de stad Groningen met foto’s van leden. Het thema is Stad in beweging. De speciaal voor deze gelegenheid gemaakte foto’s zullen op dertig hekken van 2×3 meter in de binnenstad getoond worden op de Ubbo Emmiussingel tussen de Museumbrug en het Hereplein. De openluchttentoonstelling wordt op 20 mei geopend door burgemeester Den Oudsten.

2.Hoeveel leden heeft de fotoclub, wat is de gemiddelde leeftijd en hoe is de verdeling man/vrouw?

Dertig mannen en 6 vrouwen. Gemiddelde leeftijd: de leeftijden lopen uiteen van 30 tot 74; er zijn aardig wat gepensioneerden lid, maar ook werkenden: als je met je hobby bezig bent blijkt kalenderleeftijd helemaal niet zo’n issue.

3.Hoe vaak komen jullie bij elkaar en op welke dag?

Elke twee weken op woensdag, daarnaast nog excursies: zowel in de eigen stad Groningen, als elders in binnen en buitenland: zo zijn er vier jaar geleden acht leden naar Roemenië geweest en dit voorjaar vijf naar Polen.

foto: Roemenië – Erik van Gilst

4: Hebben jullie een eigen accommodatie?

Nee, wij huren ruimte in een buurthuis het Multi Functioneel Centrum De Stroming in Groningen. In onze geschiedenis hebben we op verschillende plekken in de stad Groningen clubavonden gehouden.

5: Zijn er toelatingseisen tot jullie fotowerkgroep?

We zijn een amateurfotografenvereniging met ambitie: dat betekent dat we geen eisen stellen aan het niveau waarop mensen binnen komen, maar wel dat we verwachten dat de leden hun best willen doen om hun eigen fotografie te verbeteren. Laatst heeft één van de leden in een lezing laten zien wat voor soort foto’s ze maakte toen ze lid werd en wat voor foto’s daar in de loop van de tijd op gevolgd zijn: dan zie je ook een ontwikkeling in de loop van de jaren.

foto: Jan Hendrik van der Veen

6. Hoe ziet jullie jaarprogramma er uit?

De leden komen eens per twee weken bij elkaar om elkaars werk te bekijken en te bespreken. Daarnaast worden gastsprekers uitgenodigd, werkavonden en technische avonden georganiseerd. Naast de reguliere avonden organiseren we ook clubtochten en foto-projecten. Verder nemen we deel aan de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd.

7: Wordt het jaar geëvalueerd of bijgestuurd?

Elk jaar houdt het bestuur een enquête onder de leden: wat vinden ze van de activiteiten, waar zijn ze tevreden over, wat kan beter en natuurlijk ook welke rol de leden daar zelf in hebben. Zo worden de fotobesprekingen elk jaar weer iets anders aangepakt en is er ook ruimte voor leden om mee te doen aan het fotomentoraat van de fotobond.

8: Hoe bespreken jullie de foto`s van leden?

Wij bespreken de foto’s, die opgezet moeten zijn in een passe-partout, soms voor de “bühne” of door een jury, gevormd door eigen leden of door een gast (fotograaf/kunstenaar) of in groepjes van drie tot vier personen en brengen later die avond verslag uit.

9: Doen jullie mee aan fotowedstrijden en wat zijn de resultaten, is het een prioriteit?

Wij doen mee aan fotowedstrijden van de fotobond. De resultaten zijn bemoedigend en de beoordelingen (scores) zijn (tot dus ver) in stijgende lijn.

foto: Lianne Koster

10: Hoe profileert jullie fotoclub zich?

Via een eigen website www.afvdaguerre.nl

Jouw fotoclub in de spotlight?

Heb je een bijzondere, gezellige en inspirerende fotoclub en zou jij jouw club wel eens hier in de spotlight willen hebben? Stuur een mail naar redactie@zoom.nl, en wie weet spreek jij de volgende keer met Judith over jouw club!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Favoriete foto’s van Inge Bovens

Nik Filters vanaf nu gratis te downloaden