in

Je onderwerp selecteren in Photoshop in een paar klikken

Bij Photoshop 2022 zijn er weer diverse grote en nuttige veranderingen toegevoegd aan deze toch al zeer uitgebreide en geavanceerde fotobewerker.

 

Zo heeft kunstmatige intelligentie (AI) in deze editie een grotere rol gekregen. Die AI is ook slimmer geworden, waardoor het selecteren en bewerken van delen van een foto opnieuw een stukje eenvoudiger is geworden. Daarnaast zijn er nieuwe neurale filters bij gekomen en zijn enkele bestaande filters verbeterd.

Automatisch maskeren

In Photoshop zit al langer het selectiegereedschap Tool Object selecteren, waarmee je razendsnel objecten in een foto selecteert, simpelweg door er een selectiekader omheen te slepen. Alhoewel het zeker niet altijd perfect werkt, zorgt de kunstmatige intelligentie er wel voor dat je toch minstens dicht bij het gewenste eindresultaat in de buurt komt, zodat je de selectie daarna alleen nog maar hoeft bij te punten.

Nieuw in Photoshop 2022 is dat je vanaf nu alleen nog maar je muisaanwijzer boven een object hoeft te laten zweven, waarna het volledig automatisch wordt gedetecteerd. Klik vervolgens met je muis en de selectie is gemaakt. Houd je daarna de Shift-toets ingedrukt terwijl je de muis boven weer een ander object laat zweven? In dat geval voeg je met een muisklik extra objecten toe aan de bestaande selectie. Dus staan ergens drie paddenstoelen te glimmen, dan zijn drie klikjes voldoende om het complete groepje te isoleren van de bosbodem en achtergrond.

 

 

Houd je muisaanwijzer ergens boven en de kans is groot dat het automatisch geselecteerd wordt.

Een kader om een voorwerp slepen is daarmee niet langer nodig. Dat mag overigens wel nog steeds. Dus mocht een object niet volledig herkend worden door de intelligente software, dan sleep je daarna met ingedrukte Shift-toets gewoon even alsnog een kader rondom het ontbrekende gedeelte. Of houd de Alt-toets (Mac: Option-toets) ingedrukt als per ongeluk ook een stukje van de omgeving in de selectie terecht is gekomen.

 

 

We slepen met ingedrukte Shift-toets een kader om het ontbrekende stukje romp.

 

Adobe geeft aan dat inmiddels enorm veel objecten automatisch herkend kunnen worden, en dat er ook doorlopend nieuwe dingen aan de herkenning worden toegevoegd. Dus wordt een bepaald voorwerp of dier op dit moment nog niet of onvolledig gedetecteerd, dan komt dat over een tijdje waarschijnlijk vanzelf wel goed. Selecties moeten met deze mooie update ook nog eens nauwkeuriger zijn, en de randen moeten beter gedetecteerd worden, waardoor je minder vaak een stukje van het onderwerp mist of juist een fragment van de achtergrond meeneemt in de selectie.

 

 

Zweef, klik en herhaal met ingedrukte Shift-toets om meerdere objecten te selecteren.

 

Meer leren?

Wil je nog veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Photoshop in de Praktijk (2022), of bekijk onze livestream waarin we de nieuwe functies in Photoshop uitleggen en laten zien.

Bekijk hier onze livestream over Photoshop:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het beheersen van licht: hard licht versus zacht licht uitgelegd

Fotograferen in het donker: deze objectieven moet je hebben