in

Je eigen thuisstudio beginnen: deze gevorderde opstelling past in een budget van 500 euro

Twijfel je er niet aan dat je een thuisstudio nodig hebt en wil je daar best wat geld aan uitgeven? Dan is het moment aangebroken om te investeren in een paar goede flitsers en lichtvormers. Het budget voor het maken van een semivaste opstelling is 500 euro.

Reportageflitser

Hoewel je met daglicht of gewone lampen prima kunt fotograferen, gaan wij uit van flitsers. Met één flitser kun je al uit de voeten, maar toch raden wij twee flitsers aan. Want dan kan één flitser het model of product uitlichten en gebruik je de andere voor een haarlichtje of richt je die op de achtergrond. Hier kun je gewone opsteek- of reportageflitsers voor gebruiken.

Hoe meer vermogen ze hebben, dus hoe hoger het richtgetal, hoe meer mogelijkheden ze bieden. Flitsers van cameramerken zijn meestal erg prijzig en vallen daarom buiten het budget, zodra je er twee of meer wilt hebben. Gelukkig maken Yongnuo en Godox goed betaalbare reportageflitsers met een richtgetal van ongeveer 60. Dat is ruim voldoende voor in de thuisstudio. Je koopt ze vanaf ongeveer 100 euro per stuk. Om flitsers los van de camera aan te sturen, is aanvullend een trigger nodig. Een eenvoudige triggerset voor twee flitsers heb je al vanaf 50 euro.

Een erg mooi portret gemaakt met een reportageflitser, een paraplu en een goede achtergronddoek.

Chantal Scholten
Olympus E-M1 · ISO 200 · F 2 · 1/250 SEC · 45 MM

Flitshouders

Daar komt per flitser nog een eenvoudig lampstatief met een kantelbare flitshouder bij. Zo’n set kost ongeveer 30 euro. Verder heb je een lichtvormer nodig om het licht te verzachten. Een paraplu is een goedkope en goede oplossing. Je hebt er al eentje vanaf een tientje. Paraplu’s zijn er in verschillende varianten: reflecterend of transparant. Bij de eerste variant richt je de flitser in de paraplu, waardoor het licht weerkaatst; bij de tweede flits je door de paraplu heen. Een reflecterende paraplu geeft wat meer gericht licht, wat mooier is. Makkelijk zijn paraplu’s die beide opties bieden.

Studioflitsers

Behalve met reportageflitsers kun je ook met echte studioflitsers werken. Merken als Falcon Eyes en Metz hebben sets met twee flitsers, softboxen en statieven voor ongeveer 200 of 300 euro. Het vermogen is beperkt tot 200 wattseconde, maar dat is voor een kleine studio doorgaans voldoende. In plaats van een trigger wordt een kabel gebruikt om de flitser aan de camera te koppelen. Je moet dus wel controleren of jouw camera een flitscontact voor het betreffende stekkertje (X/PC-contact) heeft. Anders kun je er een adapter bij kopen die je op de flitsschoen zet.

Eén softbox, een achtergrondje en klaar ben je om thuis zo’n opname te maken. Model: Claire Stephanie Martens, visagie: Laura Scheij-Verwolf.

Raoul Baart
Nikon D800 · ISO 100 · F 3 · 1/250 SEC · 105 MM

Achtergrond

Met dit budget is er ruimte om een echt achtergrondsysteem te kopen met papieren rollen voor jouw portretfoto’s. Die rollen hang je via speciale beugels aan de wand of op een speciaal statief. Er zijn systemen met één of twee rollen. Het prijsverschil is niet zo groot en ze kosten ongeveer 100 euro. Een rol papier kost, afhankelijk van de breedte, ongeveer 30 tot 60 euro. Kies wel rollen die breed genoeg zijn voor wat jij op de foto wilt zetten.

Voor productfotografie is een producttafel of opnametafel waarvan de ondergrond naadloos doorloopt in de achtergrond een goed idee. Je hoeft dan niet altijd maar met losse ondergronden en achtergronden te werken. Zo’n opnametafel heb je al vanaf ongeveer vijf tientjes.

Je kunt al deze spullen telkens neerzetten en weer opruimen, of de opstelling semivast maken. In het laatste geval schuif je alles na afloop bijvoorbeeld tegen de muur aan of zet het in een hoek van de kamer neer. Belangrijk is dan wel dat je een plek in huis kiest waar het niemand in de weg staat en er niets beschadigd kan raken.

Voor een foto als deze hoef je ook niet veel of dure spullen te hebben.

Hans Van Den Broek
Sony A6000 · ISO 200 · F 10 · 1/160 SEC · 50 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het gouden uur fotograferen: de beste apps voor de zonnestand

De basisprincipes van Photoshop: dekking en transparantie