in

Inspiratie voor de maand Maart!

De lente staat voor de deur! Zoek je nog naar inspiratie om te fotograferen in de maand maart? Lees hier onze tips!

Bloeiende bodems

Volgens metingen lopen we in Nederland drie weken voor op schema. Je ziet nu al sneeuwklokjes en krokussen in bloei. Een geliefd fotografieonderwerp in het voorjaar zijn natuurlijk de bosbodems. Felgekleurde bloemen, kruiden en planten bedekken de bodem in het voorjaar wat een prachtig beeld oplevert. Na de sneeuwklokjes en krokussen wordt het ook tijd voor de narcissen. Ook is er de kans dat door het warme weer de fruitbomen al in bloei staan in de loop van de maand maart.

JanetteB

Een wat minder gefotografeerd onderwerp zijn de grassen. Deze komen vaak wat later in het voorjaar weer tot bloei, met hun prachtige aren en uitlopende kleuren.

luciadedycker

Onstuimig weer

Wat ons dit jaar in maart te wachten staat weet natuurlijk niemand zeker. Maart wordt over het algemeen gekenmerkt door wisselvallig weer. We zeggen niet voor niets: ‘Maart roert zijn staart.’ Het kan in maart nog stormachtig zijn. Houd daarom het weer goed in de gaten! Laat je niet tegenhouden door het weer, maar kijk hoe je het weer als onderwerp kunt gebruiken in je foto’s. Onweersbuien kunnen een prachtig onderwerp zijn om te fotograferen.

Arnoud78

Dieren

Het warme weer zorgt er ook voor dat dieren alweer wakker worden. Vlinderoverwinteraars zoals de citroenvlinder en dagpauwogen worden nu al wakker. Insecten profiteren van alle bloemen die weer tot bloei komen. De paddentrek wordt ook beïnvloed door het warme weer. Tijdens de paddentrek maken de padden de overtocht van het land naar het water om zich daar voort te planten. Naast padden laten ook de salamanders en kikkers zich nu sneller zien. Houd websites zoals waarneming.nl in de gaten voor de laatste gegevens over natuurwaarnemingen.

alexplantinga

Zoek de vroegte op

Dieren zijn erg actief in de vroegte van de ochtend. Bij de eerste zonnestralen kun je insecten, vogels of andere dieren prachtig vastleggen. Op frisse ochtenden kan er ochtenddauw zijn, wat een interessant beeld oplevert. Insecten drogen hun vleugels vaak met de eerste zonnestralen. Naast macrofotografie is landschapsfotografie een heel interessant in de ochtend. De zonsopkomst zorgt voor een prachtige gloed in de lucht.

constant

Maan

Heb je de volle maan gemist in februari, maar wil je graag oefenen met het fotograferen ervan? Op 25 maart is er weer een volle maan. Zet het in je agenda en lees hier onze tips hoe je het beste de maan kunt fotograferen.

Carla34

Stel een doel

Stel een doel voor jezelf in maart. Neem je bijvoorbeeld voor om iedere dag een foto te maken om zo een nog betere fotograaf te worden. Ga op pad en probeer iedere dag wat moois vast te leggen. Neem een keer een ander standpunt in dan je normaal doet. Maart is een maand waarin veel tot bloei komt en het nog steeds wisselvallig en fris kan zijn: dit biedt veel mogelijkheden voor elke soort fotograaf! Wil je jezelf een opdracht meegeven de komende maand? Doe inspiratie op met dit artikel! 

egonzitter


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een geschikte achtergrond voor je thuisstudio

Bewegingsonscherpte creëren in Photoshop