in

Inspiratie: High-key en Low-key portret


26 juni 2019, 12:15

High- en Low-key portretten zijn populair in de studiofotografie. Beide geven een hele andere sfeer aan een foto. We leggen je uit hoe je beide lichtopstellingen gebruikt en mooie portretten maakt!

Low-key

Een veelgebruikte sfeermaker bij zwart-witportretten is de ‘low-key’-verlichting. De donkere tinten hebben hierin per definitie de overhand. Je ziet dit direct terug in de sfeer van de foto, maar ook in de verhoudingen in het histogram.

Raymond Zuidwijk, rayzuidwijk.zoom.nl – Nikon D300 – ISO 100 – F 11 – 1/100 SEC – 80 MM

In de foto van Ray Zuidwijk zie je duidelijk links op het histogram een piek. Tegelijkertijd loopt hij wel helemaal door naar rechts, al zit daar minder informatie. Er is namelijk een duidelijk verschil tussen low-key en onderbelichten. Bij onderbelichting zou er aan de rechterkant geen enkele informatie meer zitten, bij low-key is er nog wel iets. Ray heeft bewust voor low-key als stijl gekozen. Hij heeft het model een donkere capuchon opgedaan en de achtergrond is volledig zwart. Het gezicht, met de Rembrandtstijl verlicht, knalt eruit tussen al die donkere tinten. De fotograaf heeft gekozen voor een simpele verlichting, zonder effectlicht. De truc van een goede low-key-foto zijn de verschillende lagen van zwarte tinten, die nog toch nog wel details bevatten, om zo een duister en gelaagd beeld te creƫren. De zwarte kleding van het model, de zwarte achtergrond, en het amper verlichte gezicht: alles zorgt voor verschillende lagen van duisternis op duisternis.

Op die manier lopen alle donkere tinten naadloos in elkaar over. Een haarlicht was ook mooi geweest, maar had het low-key-effect weer deels tenietgedaan. In de nabewerking is het mooi alles een tikkie onderbelicht te maken. Zo komt de duistere sfeer nog meer tot z’n recht. De huidtinten worden donkerder en alles loopt lekker dicht. Voorkom dat je te veel naar de donkere kant gaat, anders wordt het een ‘modderige’ foto.

High-key

High-key-verlichting, met lichte tinten als belangrijkste ingrediƫnt, geeft een totaal andere sfeer dan low-key. In de modewereld zie je dit type portret veel.

Raymond Delno Fotografie

De foto van Raymond Delno Fotografie is een mooi voorbeeld. De huidtinten zijn licht gehouden, het model heeft een witte jas aan en de achtergrond is in dezelfde lichte tint. Het enige dat afsteekt, zijn de ogen en het haar.

Op het histogram bevinden bijna alle tinten zich aan de rechterkant. Een paar kleine details blijven aan de linkerkant hangen. Typisch high-key. Dit soort beelden bereik je vooral door egaal te belichten. Dit kan door twee flitsers op dezelfde sterkte van twee kanten te laten komen. Als we goed in de ogen van dit model kijken, zien we dat hier een softbox en een groot reflectiescherm zijn gebruikt om de verlichting egaal te maken.

Waarschijnlijk is er een aparte lamp op de achtergrond geplaatst om die achtergrond ook wit te krijgen. Tot slot is de foto een tikkie (een halve stop) overbelicht om alles nog frisser te krijgen. Dat de foto in zwart-wit is, heeft bij high key nog een extra voordeel. Het kan weleens gebeuren dat een bepaalde wittint niet helemaal wit is, maar een kleurzweem heeft. Dat is moeilijk gelijk te trekken; in zwart-wit heb je hier geen last van.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Portretfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het fotograferen van een portret bij natuurlijk licht, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:

  • Omgaan met het model en styling

  • Alles over flitslicht en unieke lichtopstellingen in de (thuis)studio

  • De juiste camera-instellingen voor verschillende lichtsituaties

Bekijk hier de volledige Cursus Portretfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hasselblad X1D II 50C – Handy middenformaat

Nieuwe uitdaging: Maak een portret met een bijzondere lichtbron – Win een cameratas t.w.v. €149,-!