in

Huisdieren fotografen: zo krijg je de aandacht


11 december 2020, 08:20

Over welk huisdier je het ook hebt, in zijn eigen omgeving is hij het meest op zijn gemak. Dat maakt van huisdierenfotografie in de studio direct een uitdaging. Want hoe zorg je er voor dat het dier zich rustig voelt en dat ook tijdens de shoot blijft?

Niet elke hond, kat of cavia reageert goed op commando’s en zeker niet elk dier blijft langere tijd achter elkaar precies doen en kijken hoe jij wilt. Dat maakt studiofotografie met je huisdier moeilijker, maar ook leuk.

Observeren in plaats van regisseren

Bij een dier is het belangrijk dat je begint met observeren. Dat begint direct als het baasje met z’n dier binnenkomt. Duik niet direct op het dier af: het is beter om even te wachten tot het dier belangstelling in jou toont. Zo kan het wennen aan de ruimte, het licht en aan jou.

Zo’n schuin kopje, kun je niet afdwingen. Heb geduld en observeer goed zodat je precies op het goede moment deze schattige foto kunt maken.

M. Pecht, schaiky.zoom.nl
Canon EOS R (Canon) · ISO 100 · F 2 · 1/60 SEC · 50 MM

Oogcontact?

Veel dieren houden er niet van om direct te worden aangekeken. Zeker katten zien dit als bedreigend, maar ook honden zijn niet altijd dol op een directe blik. Maar: met een camera ertussen, is er vaak geen probleem! Wend dus wel bij binnenkomst je blik even af en kijk het dier liever niet direct in de ogen.


Het huisdier van deze fotograaf had er geen probleem mee om een kraagje te dragen. Een adellijke foto van hond Lily die de officiële naam Lily Coast Magic of The Grey Noble draagt. De klassieke, schilderachtige belichting maakt het plaatje compleet.

Raoul Baart, weimaraan.zoom.nl
Nikon D800 · ISO 100 · F 10 · 1/250 SEC · 85 MM

Neem de tijd

Plan altijd voldoende tijd in voor een shoot met een huisdier in de studio. Als je gehaast wordt of in paniek raakt als het maar niet wil lukken, neemt een dier die spanning over. En voelt het baasje tijdsdruk, dan neemt het dier ook die gevoelens ook over. Wat is voldoende tijd? Afhankelijk van het dier en de wensen ben je vaak wel tussen een half uur en anderhalf uur bezig … en soms lukt het pas op het allerlaatst.

Zorg voor hulp

Zorg altijd dat er minimaal één iemand bij je is om je te assisteren, vaak zal dat het baasje van het huisdier staan. Je laat je hulpje het dier op de goede plek te zetten en hem daar ook te houden. Heb je twee helpers, dan zet je er één direct achter jou om geluidjes te maken. Bij zeer beweeglijke dieren tel je af tot je afdrukt zodat het dier zowel op zijn plaats staat als opkijkt naar het geluidje.

Karakter

Het leukste is als je iets van het karakter van het dier kunt fotograferen, zodat de foto echt een unieke plaat is. Bij een kitten kan dat bijvoorbeeld de speelsheid zijn, het moment dat hij tegen een speeltje aanslaat of juist na druk spelen gapend in slaap valt. Hoewel het buiten makkelijker is om zo’n karakter tot uiting te laten komen, is het in de studio zeker niet onmogelijk. Neem je tijd en blijf observeren.

Lezerstip: Karakter observeren

Tijdens een shoot viel het me op dat een hond één kant van zijn lip telkens naar binnentrok. Het was alsof hij op zijn lip beet. Ik merkte dat we dit trekje konden uitlokken door het baasje met lege handen de ruimte binnen te laten komen. En dan dus snel een foto ervan maken!

Annette Hagemeijer, annettehagemeijer.zoom.nl * furryfriendsphotography.com

Door het karakter van de hond te vangen, wordt het beeld interessanter.

Annette Hagemeijer, annettehagemeijer.zoom.nl
Nikon D810 · ISO 200 · F 13 · 1/125 SEC · 105 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Leica SL2-S – Voor foto én video

Staalwol fotograferen: zoek naar de extra dimensie