in

Hoe maak je de mooiste foto’s tijdens het blauwe uur? 4 tips!

7 juli 2019, 11:22

Het blauwe uur is de periode vóór zonsopgang of net na zonsondergang. De nachtlucht wordt een beetje verlicht door de opkomende of de net achter de horizon gezakte zon, maar het is nog donker. Het vereist wat oefening om de koningsblauwe hemel te herkennen, maar met een langere sluitertijd legt je camera het fenomeen feilloos vast.

Kort maar krachtig

Net als het gouden uur duurt het blauwe uur meestal nog geen 60 minuten. Afhankelijk van waar je je op de wereld bevindt en van het jaargetijde, duurt het mooiste moment meestal maar 10 tot 20 minuten. Je moet dus behoorlijk snel zijn om het licht goed vast te leggen.

Dat vereist een vooropgezet plan en voorkennis van de locatie waar je wilt fotograferen. Daarnaast moet je snel en efficiënt kunnen werken om zo veel mogelijk uit de situatie te halen. Dat betekent dat je je camera goed moet kennen en bij voorkeur blind in het donker moet kunnen bedienen én dat je vooraf moet weten waar je wilt staan en wat je wilt fotograferen.

Zoek dus al bij daglicht naar mooie locaties die je tijdens het blauwe uur wilt vastleggen. Kom vervolgens op tijd om je apparatuur op te zetten en in te stellen. Check ook of er storende elementen zijn die je compositie kunnen verpesten (boomtakken, vuilcontainers of erg felle lichtbronnen) en pas eventueel je compositie aan. Voorbijgangers zijn over het algemeen geen probleem. Omdat je met lange sluitertijden werkt, registreert de camera de voorbijlopende passanten niet en verdwijnen ze op mysterieuze wijze uit je foto’s.

Bart Hendrix, barthendrix.zoom.nl – Canon 6D – ISO 100 – F 18 – 13 SEC – 16 MM
Veel monumenten of bijzondere gebouwen worden ’s nachts verlicht. Dat biedt je veel fotokansen.

Apparatuur

De meeste camera’s zijn geschikt voor het blauwe uur. Het is vooral belangrijk dat je zelf de camera-instellingen kunt kiezen en aanpassen. Een absolute vereiste om succesvol in het blauwe uur te kunnen fotograferen is een goed (en dus stevig) statief. Handzame tafelstatieven lijken misschien slim, maar in de praktijk zijn ze nutteloos omdat ze nauwelijks in hoogte verstelbaar zijn. Een speciale statiefkop is niet nodig. Vrijwel alle typen voldoen, zolang je de positie van je camera maar snel kunt veranderen. Zorg ervoor dat je de statiefpoten goed uitgeklapt en dat jij of passanten niet in het donker over de poten struikelen.

Naast een statief zijn een draadontspanner, een afstandsbediening of een smartphone waarmee je je sluiter kunt bedienen hun gewicht in goud waard. Er is zo weinig licht tijdens het blauwe uur en je werkt met zulke lange sluitertijden dat zelfs de kleinste beweging tot onscherpe foto’s leidt. Een zaklamp of hoofdlampje is handig. Zowel om je camera en instellingen te checken, je nek niet te breken in het donker, passanten te laten zien waar je staat en om eventueel de voorgrond een beetje bij te lichten. Filters zijn meestal niet nodig; wel kan een grijsverloopfilter het blauw in de lucht en lichte waterpartijen soms iets beter in balans brengen.

Arjan Sijtsma, arjansijtsma.zoom.nl – Canon 80D – ISO 200 – F 8 – 54 SEC – 11 MM
Gedegen vooronderzoek zorgde ervoor dat de fotograaf wist dat de molens tijdens de Admiraliteitsdagen blauw zouden worden verlicht. In combinatie met de lucht en het water resulteerde dit in een adembenemende foto.

Composities

Het blauwe uur leent zich uitstekend voor stadslandschappen of architectuur. Hoe meer verschillende lichtbronnen de compositie verlichten, hoe meer variatie je in je foto’s kunt leggen. Tijdens het blauwe uur fotografeer je namelijk hoofdzakelijk lichtbronnen: straatlantaarns, neonreclames, verlichte ramen en koplampen en achterlichten van voorbijrijdend verkeer. Door de lange sluitertijd vormen deze bewegende lichten langgerekte lichtstrepen die je prima kunt gebruiken voor de lijn- en vlakverdeling in je composities. Ook de voorgrond kan een belangrijke rol spelen.

Net als bij het gouden uur weerspiegelen waterpartijen licht en gebouwen en ontstaat er een mooi dubbelbeeld. Andere dankbare onderwerpen tijdens het blauwe uur zijn het reuzenrad op de kermis, licht- en vuurwerkshows, verlichte kathedralen, kastelen of andere monumenten, skylines, bruggen, fabrieken en natuurlijke lichtbronnen zoals onweer en het noorderlicht.

Tip: experimenteer ook eens met panoramafoto’s tijdens het blauwe uur. Dit brede formaat werkt verrassend goed!

Maarten de Waard, mdwaard.zoom.nl – Nikon D7200 – ISO 200 – F 20 – 5 opnames – 18 MM
De koplampen en achterlichten van rijdende auto’s veroorzaken bij een lange sluitertijd lichtstrepen in je foto’s. Dit kun je uiteraard op een creatieve manier gebruiken om extra dynamiek en diepte in je foto’s te brengen. Dit zijn 5 belichtingen.

Instellingen

Tijdens het blauwe uur kun je het best in de diafragmavoorkeuzestand of de M-stand werken. Dit geeft je het beste inzicht in hoe je camera het licht registreert en biedt je de snelste aanpassingsmogelijkheden. Omdat je door de constant veranderde lichtomstandigheden regelmatig je sluitertijd moet aanpassen, kun je het best beginnen met een sluitertijd van rond de 15 seconden. Check de resultaten en bepaal vervolgens of je een langere of kortere sluitertijd moet instellen. Als diafragmawaarde kun je het best F 11 of F 16 kiezen, zodat een groot gebied in je foto scherp wordt. Bijkomend voordeel van deze kleine diafragma’s is dat bijvoorbeeld lampen en straatlantaarns fraaie stervormige lichtbronnen worden in je foto.

Kies altijd voor een niet al te hoge iso-waarde. Hoe lager de iso-waarde, hoe mooier en dieper de kleuren, hoe meer details je ziet en hoe minder kans op ruis je hebt. Schiet tenslotte altijd in raw-formaat. Zo haal je tijdens de nabewerking het maximale uit je foto’s. Je kunt dan veel meer met de witbalans spelen, details in schaduwen en hooglichten bewaren en naar wens kleuren versterken.

Maarten de Waard, mdwaard.zoom.nl – Nikon D7200 – ISO 200 – F 8 – 5 opnames – 10 MM
Neonreclames en waterpartijen kunnen voor een kleurrijk palet zorgen. Dit zijn vijf opnames samengevoegd tot een fraai HDR-beeld.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Licht en Belichting in Zoom Academy. Hierin leer je onder andere hoe je je camera goed instelt, hoe je omgaat met verschillende lichtsituaties en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De verschillende lichtmethodes in de fotografie
  • Een zeer handige uitleg over de belichtingsdriehoek
  • Alles over de beste momenten op de dag om te fotograferen
  • Creatieve manieren over hoe te spelen met licht

Bekijk hier de volledige Cursus Licht en Belichting.

Bekijk ook deze video over Fotograferen in het blauwe uur

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo vervang je makkelijk de achtergrond in je foto

Je foto’s back-uppen in Lightroom – Zo doe je dat