in

Hoe kies je een objectief dat past bij jouw fotografie?

Redactie

Hoe weet je welk objectief je het beste kunt kopen? Dat vragen veel beginnende fotografen zich af. Houd de onderstaande punten in gedachten bij het maken van een keuze.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Brandpuntafstand

Ga je voor een vast brandpunt of een zoomlens? De objectieven met een vast brandpunt zijn doorgaans goedkoper en erg lichtsterk, maar zoomlenzen bieden vanzelfsprekend een groter bereik. Welke brandpuntafstand (in mm) je nodig hebt, hangt af van wat soort fotografie je nastreeft. Voor een reisfotograaf is het fijn om te kunnen in- en uitzoomen om uitzichten en close-ups te kunnen afwisselen. Portretfotografen kiezen eerder voor een lichtsterk objectief van 50 of 85mm met een natuurlijk perspectief. Een natuurfotograaf heeft weer behoefte aan een flink telebereik en een urbexfotograaf wil graag een compacte en lichtsterke groothoek.

Welke verschillende objectieven zijn er?                                                                             Een groothoekobjectief biedt een weids perspectief, waarmee je meer van de omgeving kunt vastleggen dan je met het blote oog waarneemt. Deze objectieven zijn er bijvoorbeeld voor een fullframe camera op 12-14mm, op een APS-C camera 10-18mm en bij MFT vanaf 7mm.  
 
Een standaard objectief met een vast brandpunt is meestal tussen de 35mm en 50mm (op een fullframe camera) en biedt hetzelfde perspectief als het menselijk oog. Je kunt hiermee niet in- en uitzoomen.  
 
Een standaard zoomobjectief heeft vaak een brandpuntafstand van 24-70mm op een fullframe camera, 18-55mm op een APS-C camera en 12-35mm op een MFT-camera. Soms zit er een kitlens met een brandpuntafstand 18-105mm (APS-c) bij een instapcamera. Als beginnende fotograaf kan je dan net wat verder inzoomen.  
 
Met een tele-objectief kun je foto’s maken van objecten die ver van je af staan. Het werkt net als een verrekijker. De telelens begint vanaf 75mm op een fullframe camera en kan soms zelfs oplopen tot 200mm.  
 
Een macro-objectief is speciaal gemaakt om objecten van heel dichtbij te fotograferen, zoals bloemen en insecten. Dit objectief kan zowel in televorm (90mm) als in groothoekvorm (35mm) gebruikt worden. 

Een lichtsterk diafragma

Een kitlens die bij de meeste spiegel- en systeemcamera’s wordt aangeboden, is vaak niet lichtsterk. Deze heeft wel een fijn bereik, maar wanneer je moet fotograferen in situaties met weinig licht, zoals ’s avonds of binnenshuis, zal je iso-waarde hoog oplopen. Het is vaak de moeite waarde om enkel de body aan te schaffen en zelf op zoek te gaan naar een lichtsterker objectief. Van de meeste merken is er bijvoorbeeld een groothoekobjectief beschikbaar, die over het hele bereik een diafragma van f/2.8 kan behouden. Hier staat vanzelfsprekend een hoger prijskaartje tegenover, maar in de meeste gevallen is dat wel de investering waard.

Wat betekenen de afkortingen op een objectief?                                                       F staat voor diafragma. Met diafragma wordt de grootte van de lensopeningen bedoeld. Hoe groter de opening, hoe meer licht er in het objectief kan vallen en hoe lichtsterker het objectief. Een laag F-getal (tussen de 1.0 en 2.8) houdt een lichtsterke lens in.  
 
Het zoombereik wordt afgekort met mm. Dit is onder het kopje brandpuntafstand al even aan bod gekomen. Hoe groter het aantal millimeters is dat op de lens staat, hoe verder je kunt inzoomen en dichterbij je het onderwerp kunt halen. Eén getal voor de mm betekent een vast brandpunt, twee (dus bijvoorbeeld 18-105) houdt in dat je kunt inzoomen en zelf de brandpuntafstand kan bepalen tussen de aangegeven millimeters.  
 
AF en MF staan voor Autofocus en Manual Focus. Met dit schuifknopje geef je aan of je de camera automatische (AF) wil laten scherpstellen of zelf wil bepalen wat scherp wordt (MF). 
 
VR/IS/OS/VC: welke afkorting hiervan op het objectief staat, is afhankelijk van het merk. Ze betekenen allemaal beeldstabilisatie. Wanneer deze functie aanstaat, gaat het objectief kleine trillingen (doordat je met de hand fotografeert of door de wind) tegen. Bij een teleobjectief zie je al gauw de kleinste trillingen. Daarbij is beeldstabilisatie dus erg fijn, zodat het beeld scherp blijft.  
 
Ø staat op de voorkant van de lens en geeft de filtermaat aan. De filtermaat geeft aan hoe groot de filters moeten zijn om op het objectief te passen. 

Kwaliteit van het objectief

Objectieven kosten al gauw een paar honderd euro, maar gaan wel vele jaren mee. Denk dus goed na over waarom je welke lens koopt. De brandpuntafstand en het diafragma zijn de basisfactoren waarop je een objectief kiest. Verder is de prijs voor veel fotografen ook doorslaggevend. Maar voor de kwaliteit zijn nog meer factoren van invloed. Bijvoorbeeld: zit er wel of geen beeldstabilisatie in het objectief en de mate van lensfouten als chromatische aberratie en vignettering. Verschillende coatings kunnen ook de beeldkwaliteit beïnvloeden. Daarnaast is voor sportfotografen de snelheid van de autofocus weer belangrijk en letten portretfotografen op het aantal diafragmalamellen. Een groter aantal geeft namelijk een mooiere en zachtere onscherpte. Om erachter te komen welke objectieven storende fouten hebben en welke van hoge kwaliteit zijn, is het handig online ervaringen en reviews van verschillende fotografen te lezen. Misschien kan je bij een verhuurder of verkoper in de buurt de lens een keer huren of testen.

Welke accessoires kunnen je lens verrijken?                                                           Wanneer je eenmaal met je nieuwe objectief hebt geëxperimenteerd en hebt ontdekt wat er nog aan je foto’s mist, kun je eventueel bepaalde accessoires, zoals filters, erbij kopen.  
 
Bijvoorbeeld uv-filters, waarmee je een blauwe waas op je foto’s door het felle licht voorkomt. Veel digitale camera’s hebben geen uv-filter meer nodig, maar oudere modellen kunnen nog wel last hebben van een waas. UV-filters worden tegenwoordig vooral gebruikt om het objectief zelf te beschermen. 
 
Polarisatiefilters filteren reflecterend licht van (niet-metalen) oppervlaktes. Dus als je een foto maakt van de zee waarop de zon schittert, dan haalt de polarisatiefilter die schittering weg. Vegetatie en huidtinten krijgen ook extra kleur door het filter. 
 
Extenders zijn een soort mini-objectieven die je op je objectief kunt zetten om hem bijvoorbeeld net iets meer te laten zoomen. Dit gaat wel ten koste van de lichtsterkte en beeldkwaliteit. 
 
Een lens adapter is een tussenstuk, die ervoor zorgt dat elke in eerste instantie niet-passende lens weer past op de camerabody.  
 
Een zonnekap zit vaak wel al inbegrepen bij de meeste camera’s. Hiermee voorkom je dat licht direct in je lens schijnt en een lensflare veroorzaakt, maar het kan bij regen of sneeuw ook handig zijn om druppels op je lens te voorkomen en zo een vlek op je foto’s. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Thuisopdracht 9: Het Perfecte Plaatje

Doe meer met je bokeh in 4 tips