in

Hoe je de compositieregels kan gebruiken om je foto’s te verbeteren


6 april 2017, 10:00

De meeste fotografen gaan op gevoel op zoek naar een mooi beeld. Vaak levert dat prima resultaten op, maar als je je fotografie naar een hoger niveau wilt tillen, kan het goed helpen om bewust na te denken over je compositie. Hoe zat het ook alweer met die regels? We geven je een aantal handige tips!

Landschaps- of portretformaat?

Voordat je een foto maakt, bepaal je eerst je beelduitsnede. Zoals de naam al doet vermoeden, werkt een portretfoto vaak het best bij een uitsnede in portretformaat. Wil je echter meer van de situatie weergeven, dan kan meer afstand en een landschapsformaat ook heel sterk uitpakken. Hetzelfde geldt voor landschapsfoto’s. Als je daar de hoogte wil benadrukken, zoals bijvoorbeeld bij een waterval, is het beter om te kiezen voor een verticale beelduitsnede.

Regel van derden

Bij de regel van derden verdeel je je beeld in negen gelijke vlakken. De meeste camera’s hebben een display-knop, waarmee je een raster in beeld kan krijgen dat deze vlakken weergeeft. Onderzoek heeft uitgewezen dat een foto interessanter wordt, wanneer het onderwerp zich op deze lijnen, of de snijpunten daarvan bevindt. Het is wel belangrijk om hierbij ook rekening te houden met de kijkruimte van je onderwerp. Fotografeer je een hond die naar rechts kijkt? Zorg dan dat deze op de snijpunten aan de linkerkant staat.

ArjanB79

Gulden snede

De gulden snede heeft veel weg van de regel van derden, omdat ook hier het beeld in negen vlakken wordt verdeeld. De manier waarop deze vlakken zich tot elkaar verhouden is echter anders. De verhouding vindt zijn oorsprong in de natuur en werd in de renaissance al toegepast door schilders als Da Vinci. Ook hierbij geldt dat onderwerpen op de lijnen en snijpunten van het raster geplaatst moeten worden. Werk je bijvoorbeeld met een landschapsfoto, houd dan ook rekening met de verhouding lucht, de lijn van je horizon en de voorgrond.

Symmetrie

Een reden om vooral geen rekening te houden met de compositieregels, is wanneer er sprake is van symmetrie. Een centrale uitsnede, waarbij je onderwerp dus volledig in het midden staat, werkt dan juist uitstekend. De horizon van het water waarin een voorwerp wordt gereflecteerd, kan je in dit geval dus recht in het midden plaatsen, zodat de reflectie niet wordt afgesneden.

jules

Invoerende lijnen

Een invoerende lijn zorgt ervoor dat je blik de foto wordt ingetrokken. Neem bijvoorbeeld een landschap met een klein riviertje erin. Wanneer deze van de buitenkant van de foto naar het midden loopt, is er sprake van een invoerende lijn. Wanneer deze in de verte wegsmelt, zorgt het voor meer diepte in je beeld.

henkvanm13

Wil je precies weten wat het verschil is tussen de regel van derden en de gulden snede? Je leest het hier!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vijf tips voor betere straatfoto’s

Nikon 100 jaar jubileummodellen