High en low key zijn in feite benamingen voor een bepaald soort belichting. Een foto die gemaakt is met een high key of een low key belichting ziet er dan ook niet altijd hetzelfde uit, maar heeft wel altijd dezelfde uitgangspunten. Welke zijn dat? In een high key beeld ligt de nadruk op de lichte en heldere tinten en in een low key beeld is dat juist andersom en ligt de nadruk op de zwarte en donkere tinten. Beide methodes zijn dus eenvoudig te herkennen en geven je beelden meteen een duidelijke sfeer mee.
High key
In een high key beeld ligt de nadruk op de lichte tinten. Een high key beeld is daarom fris en helder. Alle tinten in het beeld zijn licht en er zijn geen zwarte of andere donkere delen in het beeld te bekennen, hoogstens lichte grijstinten. Een high key beeld is daarmee erg zacht en vriendelijk van karakter en past daarom bijvoorbeeld uitstekend bij beelden waarin je zo’n zacht karakter kunt gebruiken om het onderwerp kracht bij te zetten. Hoewel er heel veel lichte tinten in een high key beeld aanwezig zijn, is het niet overbelicht en daar dien je dus ook sterk op te letten tijdens het fotograferen. Let bij het maken van een high key foto dus op je histogram om overbelichting te voorkomen. In alle lichte gedeeltes van je beeld moet nog beeldinformatie zitten. Een high key beeld maken is daarom niet eenvoudig, zeker niet als je de lichtomstandigheden niet helemaal zelf kunt controleren. In een studio-omgeving is het daarom gemakkelijker om een goed high key beeld te maken, onthoud dat.
Low key
Een low key beeld is precies tegenovergesteld ten opzichte van een high key beeld. De nadruk ligt op de donkere en zwarte gedeeltes in je beeld en daarmee zijn low key beelden duister en donker van aard. Toch is ook een low key beeld zacht en subtiel van aard, omdat er relatief weinig contrast aanwezig is. Net zoals je bij high key niet op zoek bent naar overbelichting, ben je bij het maken van een low key beeld niet op zoek naar onderbelichting. Zorg ervoor dat er in alle gedeeltes van je beelden – hoe donker ook – nog details en doortekening aanwezig is. Als je puur naar de belichting kijkt is een low key beeld vaak ‘op papier’ onderbelicht, maar daar moet je even doorheen kijken. Je bent daar immers juist naar op zoek. Zowieso is het belangrijk om technische onder- of overbelichting niet te verwarren met de waargenomen onder- of overbelichting. Een beeld kan technisch perfect zijn, maar toch over- of onderbelicht ogen en andersom. Onthoud dat je altijd moet fotograferen op het oog en naar smaak, want hoewel de technische feiten veel zeggen, zeggen ze zeker niet altijd alles. Zoek dus naar een balans tussen techniek en esthetiek.
Instellingen
Een high of low key belichting zal een camera nooit automatisch voor je uitkiezen en daarom is het zaak om handmatig te werken als je een dergelijk effect wilt gebruiken. Dat betekent vaak handmatig je sluitertijd, diafragma en iso-waarde kiezen en gebruikmaken van een specifieke lichtmeetmethode – spotmeting. Op die manier kun je de belichting volledig zelf controleren en kun je dus een specifiek high of low key beeld maken.