in

Het gouden uur fotograferen: de beste apps voor de zonnestand

Wil je profiteren van het mooiste licht van de dag? En wil je precies weten waar de zon staat voor je avondfoto? Of wil je weten wanneer er een maanloze nacht is, en waar je die sterren het beste kunt fotograferen? Je smartphone kan je helpen!

Het gouden en blauwe uur zijn belangrijke perioden als je van het mooiste licht van de dag wilt profiteren én om avondfoto’s te maken voordat de lucht zijn mooie diepblauwe kleur verliest. En als astrofotograaf kijk je uit naar een donkere maanloze nacht. Maar hoe weet je wanneer je het beste op pad kunt gaan? Daar bestaan handige app voor. Ze verklappen alles over de stand van zon en maan, het gouden uur en blauwe uur, maar bijvoorbeeld ook of de Melkweg zichtbaar is.

Goed voorbereid op pad

Populaire apps voor op je smartphone zijn vooral Sun Surveyor en PhotoPills. Ze kosten ongeveer een tientje, bieden grofweg dezelfde functionaliteit, maar hebben daarnaast elk specifieke extra’s waar je enorm veel aan kunt hebben. Bekijk daarom de omschrijving in de betreffende app store om te bepalen welke app het beste bij jouw situatie past. Je hoeft ze dus niet allebei te kopen, al kan dat ook.

Apps downloaden

Download de apps vanuit de app store van jouw platform:

  • Sun Surveyor Android: www.tiny.cc/sunsura
  • Sun Surveyor iOS: www.tiny.cc/sunsuri
  • PhotoPills Android: www.tiny.cc/photopa
  • PhotoPills iOS: www.tiny.cc/photopi

Augmented Reality

In de apps zie je de baan van de zon gedurende de dag. Het is natuurlijk handig om die op een plattegrond of satellietbeelden te zien. Daardoor weet je waar en wanneer de zon opkomt, weer ondergaat en in welke richting hij gedurende de dag te vinden is. Dat is ideaal om een locatiebezoek te plannen, want je kunt deze situatie voor elke gewenste dag, tijdstip én locatie opvragen. Ook de baan van de maan en zelfs de positie van de Melkweg zie je.

Door augmented reality te activeren, schakelt de app de telefooncamera in en wordt dezelfde informatie over jouw omgeving geprojecteerd voor een gekozen datum en tijd. Op die manier wordt een fotoshoot plannen wel héél leuk en makkelijk! In Sun Surveyor kun je dit zelfs doen voor een willekeurige fotolocatie via Google Street View. Zo plan je zelfs de meest afgelegen fotoshoots alvast in.

Bekijk waar zon, maan en Melkweg staan gezien vanaf een locatie naar keuze. (links Sun Serveyor, rechts PhotoPills)

Via Street View kijk je er alvast ‘live’ rond: nóg handiger! (SunSurveyor)

Verloop van dag en nacht

Naast deze kaart-weergave, kun je een hoop informatie in de apps vinden. Voor zowel ’s morgens als ’s avonds is te zien wanneer het blauwe uur en gouden uur beginnen en eindigen. Je ziet de tijden van zonsopkomst, zonsondergang en wanneer de zon overdag het hoogste punt bereikt. Ook wordt getoond hoe de schemering verloopt, zodat je weet wanneer het nog licht genoeg is, of voldoende donker om zoiets als zeevonk of de Melkweg te fotograferen.

Handig om te weten is dat het blauwe uur volgens PhotoPills nogal kort duurt: die app richt zich hiermee vooral op de ideale periode voor landschapsfotografen. Sun Surveyor geeft het blauwe uur realistischer weer.

De belangrijkste tijdstippen zie je netjes op een rijtje. (links Sun Serveyor, rechts PhotoPills)

Uiteraard ontbreekt ook een maankalender niet, zodat je weet wanneer het volle maan of nieuw maan is, of welke maanfase dan ook. Ook maanverduisteringen worden ruim van tevoren aangekondigd, net als een supermaan of bloedmaan.

Ook een maankalender ontbreekt niet. (links Sun Serveyor, rechts PhotoPills)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 tips om nieuwe fotolocaties te ontdekken

Je eigen thuisstudio beginnen: deze gevorderde opstelling past in een budget van 500 euro