in

Het effect van verschillende filters op je fotografie!

Filters kunnen je fotografie sterk beïnvloeden! We leggen de verschillende soorten en effecten hiervan voor je uit!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Bij het fotograferen kun je gebruikmaken van filters, om een bepaald effect in je foto’s te krijgen dat je niet zelf met de nabewerking kunt ‘faken’. Hieronder bespreken we een paar veelvoorkomende filters en laten we zien wat het effect ervan is.

Polarisatiefilters

Het polarisatiefilter wordt veel gebruikt voor het benadrukken of verminderen van reflecties, vaak in water of bij vegetatie als planten en bomen. Je kunt het filter zo draaien dat het licht dat gereflecteerd wordt met een bepaalde hoek op het filter valt, waardoor water helemaal doorzichtig wordt. Zo zie je dus alles op de bodem van een meer, bijvoorbeeld.

Naast de invloed op reflecties heeft het polarisatiefilter ook invloed op de kleuren in je foto’s. De verzadiging verandert er namelijk van, waardoor bijvoorbeeld wolken veel strakker afsteken tegen een blauwe lucht. Ook het groen in een landschap komt veel duidelijker naar voren, oftewel een polarisatiefilter versterkt kleur. Deze verandering in kleur zie je al wanneer je de foto maakt, dus je kunt al spieken naar het resultaat.

Lees meer over polarisatiefilters.

Door het gebruik van een polarisatiefilter zie je de details onder het water.
Mke
De wolken steken hier prachtig af tegen de lucht door het gebruik van een polarisatiefilter.
SebastianR

ND-filters en grijsverloopfilters

Het ND-filter (Neutral Density filter, ook wel grijsfilter genoemd) is misschien wel het meest populaire filter onder fotografen. Het ND-filter kun je vergelijken met een soort zonnebril, die de hoeveelheid van het licht blokkeert dat in je objectief terecht komt.

Je kunt verschillende creatieve dingen met dit filter doen. Je kunt bijvoorbeeld een veel langere sluitertijd gebruiken, zonder dat de foto overbelicht raakt. Wil je dus de beweging in je foto vervagen? Dan is het met een ND-filter mogelijk om een sluitertijd te hanteren van 10 seconden of soms zelfs meer, afhankelijk van de sterkte.

Stromend water is een populair onderwerp bij het fotograferen, omdat je met een lange sluitertijd het water prachtig glad kunt strijken. Dit zorgt voor een heel sereen landschap in je foto.

De waterval is gladgestreken met gebruik van een lange sluitertijd in combinatie met een ND filter.
Paul-weekers

Naast een lange sluitertijd kun je met een ND-filter ook fotograferen met een open diafragma bij fel zonlicht. Hierdoor ontstaat een kleine scherptediepte en dus een wazige achtergrond, zonder dat je een sluitertijd van 1/4000e of korter moet hanteren.

Er bestaan filters waarvan de bovenkant en de onderkant variëren van dichtheid. Deze zogeheten grijsverloopfilters kun je gebruiken in situaties met overbelichting in een bepaald deel van de foto. De kant met de grotere dichtheid kun je bijvoorbeeld voor een felle lucht plaatsen, waardoor je deze compenseert met een relatief donkerdere onderkant in je foto.

Het grijsverloopfilter zorgt ervoor dat je de felle, overbelichte lucht kunt vastleggen samen met de wat donkerdere voorgrond.
Mex

UV filter

Ook bestaat er nog het UV filter. Deze filters zijn meer praktisch en beschermend dan dat je het effect ervan duidelijk terugziet in je foto’s. Een UV filter blokkeert namelijk ultraviolet licht. Dit voorkomt dat je een blauwe waas in je foto’s ziet, met name bij landschappen. Nu zijn de camera’s van tegenwoordig beter bestand tegen deze blauwe waas dan vroeger. Dit filter dient dan dus ook meer als bescherming van je objectief tegen krasjes en viezigheid.

Infraroodfilters

Tot slot het infraroodfilter. Deze zit, in tegenstelling tot andere filters, in de meeste gevallen al in de camera. De functie van dit filter is het blokkeren van het infrarode licht, zodat er minder afwijkingen optreden in de foto’s. In sommige gevallen is het echter juist mooi om deze wél in de foto’s te hebben; het levert vooral mooie zwartwit beelden op met bijzondere contrasten en tinten.

Bij sommige camera’s is het mogelijk om zelf het infrarood filter eruit te halen (met verlies van garantie) om er op een bijzondere manier mee te fotografe. Dit doe je door, met alle voorzichtigheid, het filter uit je camera te halen en extra een filter voor het objectief te zetten, zodat alleen het infraroodlicht doorgelaten wordt. Al het overige licht wordt dan geblokkeerd en zo krijg je een camera die alleen hele abstracte foto’s maakt. Wel zul je veel met een statief moeten werken, want er komt nog maar weinig licht de camera in.

Lees meer over infraroodfotografie en hoe je dit zelf kunt doen.

Mwitjes

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips om huisdieren te fotograferen

Zo maak je de beste high-key en low-key portretten