in

Het aanpassingspenseel in Lightroom

Jack van Dalen

Eén van de mooiste tools in Lightroom is het aanpassingspenseel. Daarmee kun je nauwkeurig dingen veranderen op delen van een foto. Jack van Dalen legt uit hoe je er het meeste profijt van hebt.

Wil je alles leren over Lightroom om je foto’s na te bewerken als een pro? Bekijk dan onze Cursus Lightroom

Nog meer fotografietips?
Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.

Het aanpassingspenseel vind je in de Module Ontwikkelen. Dit penseel wordt gebruikt om lokale aanpassingen te doen. Dit in tegenstelling tot het gereedschap Standaard dat zich direct onder het aanpassingspenseel bevindt.

Het aanpassingspenseel

Klik op het symbool of gebruik de sneltoets K om het gereedschap te activeren. Het volgende venster wordt zichtbaar:

Het masker

Activeren

Wanneer je de eerste keer nadat je het aanpassingspenseel hebt geactiveerd in de afbeelding klikt en je met ingedrukte linker muisknop over de afbeelding beweegt verschijnt er in de afbeelding een rondje, dat er zo uitziet. Het masker is geactiveerd. Heb je al eerder een aanpassingspenseel gemaakt en gedeactiveerd, dan ziet het masker er zo uit. Wanneer je op het bolletje klikt is het masker weer geactiveerd.

Overlaymasker

Zie je geen bolletje, dan is de optie om het bolletje te verbergen ingeschakeld. Wil je zien hoeveel bolletje er zijn er waar ze zich bevinden, duw dan op de letter H van je toetsenbord. Wil je de bolletjes weer verbergen, klik dan nogmaals op de letter H. Op dezelfde wijze waarop bolletjes zichtbaar en onzichtbaar gemaakt worden is het mogelijk het gebied waar je met ingedrukte muisknop overheen bent gegaan om een bewerking uit te voeren, zichtbaar en onzichtbaar te maken. Dit wordt het overlaymasker genoemd. Het masker is aan / uit te zetten door het indrukken van de letter O op je toetsenbord. Standaard heeft het de kleur rood. Onder het menu-item Gereedschappen >> Overlay aanpassingspenseel is de kleur van het overlaymasker te wijzigen.

Tip: bereik je met één masker niet het gewenste resultaat, maak dan een tweede masker met, indien nodig, dezelfde instellingen. Uiteraard kun je de instellingen van het tweede masker naar eigen smaak aanpassen.

Masker geactiveerd

Tint en temperatuur

Het is mogelijk om de temperatuur (Kelvin) en de kleurtint te wijzigen. Daarnaast kun je onderin het venster, boven de instellingen van het penseel ook zelf een kleur kiezen. Wanneer er een kruis te zien is betekent het dat er geen kleur is geselecteerd. Klik op het vakje met het kruis en het volgende scherm verschijnt:

Kleur kiezen

Wanneer je met de cursor over het het venster beweegt, verandert hij in een pipet. Hiermee kun je de kleur kiezen. Het vierkantje geeft aan welke kleur op dat moment actief is. Hoe hoger het aantal procenten onderin het venster hoe meer verzadigd de kleur. Wil je geen kleur selecteren selecteer dan het kruisje in de linker bovenhoek.

Penseel

Het penseel

We gaan nu naar het penseel zelf kijken. Er is van alles aan te passen, wat het werken met het penseel gemakkelijker maakt. Zo kan de grootte van het penseel aangepast worden door met ingedrukte linker muisknop over de schuifregelaar te bewegen. Als alternatief kan je de [ en ] op je toetsenbord penseel kleiner of groter te maken.

Wil je een tweede penseel gebruiken met andere instellingen klik dan op de letter B in het venster. Onder de penseelgrootte bevindt zich de doezelaar. De doezelaar is de ring om het penseel en heeft een iets dunnere rand dan het penseel zelf. De doezelaar is alleen te zien als hij niet op nul staat. Staat hij wel op nul, valt hij samen met de rand van het penseel. Staat de doezelaar op nul heeft het penseel een harde rand. Hoe hoger het getal van de doezelaar hij zachter de rand van het penseel. De doezelaar kan ingesteld worden met de muis of met ingedrukte Shift-toets + [ of ]. Met de stroom regel je de “penseeldruk”. Honderd is hard, één is heel zacht. Dichtheid regelt de hoeveelheid transparantie of dekking van de penseelstreek. Stroom en dichtheid maken het mogelijk zeer nauwkeurig te werken. Tussen stroom en dichtheid in kun je aangeven of automatisch maskeren in- of uitgeschakeld moet zijn. Op basis van contrast probeert automatisch maskeren rekening te houden met de contouren waarlangs je met het penseel schildert. In- of uitschakelen kan ook door de letter A op je toetsenbord in te drukken.

Het is ook mogelijk een aanpassing aan of uit te zetten. In elk aanpassingsvensters zie je in de linker benedenhoek een donkergrijs/lichtgrijs vakje. Door erop te klikken zet je de aanpassing uit of aan. Standaard staat de aanpassing aan.

Aanpassing aan-of uitzetten

Wie is deze auteur? …………………………………………………………………………… Mijn naam is Jack van Dalen. Reeds in het analoge tijdperk had ik grote interesse in fotografie. In een donkere kamer ontwikkelde ik zelf zelf rolletjes en drukte foto’s af. Toen de tweede generatie digitale camera’s op de markt kwamen en Adobe Lightroom uitbracht was ik verkocht, hoewel ik analoge fotografie nog altijd een warm hart toedraag. Fotografie is geen hobby maar een passie, het maakt deel uit van wie ik ben. Zie hier mijn website en Zoom.nl profiel.

Alle blogs geschreven door Jack van Dalen vind je hier.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Bewerken voor gevorderden: lokale selecties maken

Focus stacking bij landschapsfotografie: een stappenplan