in

Heidetips in Nederland: op zoek naar het paarse goud

De heide staat weer in bloei. Een uitgelezen kans voor jou als fotograaf om mooie landschapsbeelden te maken. De kleurrijke landschappen zijn in deze tijd bijzonder fotogeniek. Waar kun je nu terecht voor prachtige heidebeelden?

Waar je natuurlijk naar op zoek bent, zijn de oneindige en prachtige paars bloeiende heidestruiken. Het is vooral de veel voorkomende struikheide die zo mooi bloeit en dat doet hij vooral in jaren dat het lekker vochtig is. Dit jaar is daar natuurlijk een prima voorbeeld van, dus in 2021 zul je op veel plekken prachtig bloeiende heide tegen kunnen komen. Welke plekken staan garant voor paarse prachtbeelden?

Posbank

De Posbank bij Arnhem is zo ongeveer de bekendste heide-plek van ons land. Ieder jaar zijn er hordes mensen én fotografen die naar de Posbank afreizen om de heide te zien en te fotograferen. Een mooi bijkomend voordeel is dat het een heuvelachtig gebied is, dus extra fotogeniek. Kijk wel uit, want door de populariteit van de Posbank is het er soms heel erg druk. Dat is vanzelfsprekend niet altijd goed voor de natuur. Ga in ieder geval niet voor zonsopkomst, want dat is verboden en daar wordt ook op gelet. In voorgaande jaren was het soms mogelijk voor fotografen om onder begeleiding bij zonsopkomst te fotograferen in het gebied. Kijk voordat je gaat dus even goed naar de mogelijkheden en regels. 

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Natuurlijk mag de Veluwe niet ontbreken. Dit uitgestrekte Nationaal Park is prima geschikt voor de heide-liefhebber. Het is gevarieerd qua natuur en je vindt er dus ook mooie heidevelden. Mooi is dat het een populair gebied is en dat er dus veel mogelijkheden zijn om er prettig te verblijven. Je kunt er fietsen, maar het park is ook met de auto te bezoeken en je kunt er daarnaast lekker eten.

Strijbeekse heide

Op dit mooie heidegebied in het grensgebied onder Breda kun je de paars bloeiende heideplant in grote hoeveelheden vinden. Daarnaast is het een fraai gevarieerd gebied vol met prachtige afwisselende vergezichten, leuke doorkijkjes en interessante wandelroutes. 

Brunssummerheide

De Brunssumerheide bij Brunssum in Limburg is prachtig. Het is het grootste heidegebied van Limburg en is dus prima geschikt voor het fotograferen van het paarse goud. Je vindt er veel verschillende soorten heide, van de kenmerkende struikheide tot dopheide. Ook is het een gebied met veel afwisseling, dus kun je ook veel andere soorten struiken, planten, loof- en dennenbomen aantreffen om op te nemen in je foto’s.

Dwingelderveld

Hoger in het noorden vind je het nationaal park Dwingelderveld. Bij Ruinen ligt dit uitgestrekte en fotogenieke gebied dat ook de nodige heide te bieden heeft. Het is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Er zijn veel verschillende en bijzondere dieren te vinden, onder meer de zeldzame veenvlinder. 

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Macrofotografie aan het eind van de zomer: spinnen, juffers, sprinkhanen

Gezocht: de mooiste fotolocaties van Canada