15 oktober 2016, 10:00
Topaz Labs is een Amerikaans bedrijf uit Texas dat in 2005 werd gesticht door Albert Yang. Het bedrijf maakte tot dusver 17 programma’s voor fotografen. Taco Vos legt uit wat de verschillende programma’s kunnen. Deze keer gaat hij aan de slag met Topaz Remask.
Topaz Restyle
De eerste keer dat ik Topaz Restyle opende dacht ik ‘is dit alles?’. De kracht van het programma werd mij pas duidelijk toen ik het vaker ging gebruiken. Het is een programma waarmee je de sfeer van een foto op creatieve wijze kunt verbeteren. Ik dacht in eerste instantie dat het een programma was zoals Topaz Clearity of Details waarmee je de foto zelf verbetert.
Doel van het bewerken met Restyle is dus het krachtiger maken van de foto zodat deze meer impact heeft op de kijker. Restyle gebruik je voor de finishing touch van je foto. Kijk maar eens naar de onderstaande foto van de Falkert, een berg in de Oostenrijkse Nockberge. Het origineel is qua compositie dik in orde, maar de kleuren zijn niet echt spannend. Dat verandert totaal na het aanbrengen van een nieuwe stijl.
Originele foto
Filter: Orange Stained Eve
Filter: Italian Countryside
Met een stijl kun je een wat saaie foto dus een totaal andere sfeer meegegeven.
Foto’s stylen
Er zijn meerdere redenen om een foto te bewerken. Zo wordt retoucheren gebruikt om oneffenheden in het beeld te verwijderen. Daarbij gaat het vaak om portretfoto’s. De ene fotograaf retoucheert elke foto. De ander vindt dat verschrikkelijk omdat het de natuurgetrouwheid van een foto aantast. Ook het croppen van een foto is een veelgebruikte methode om het onderwerp van de foto nog meer te laten opvallen. Je snijdt de oninteressante delen van de foto gewoon weg. Deze beide technieken zijn overigens al zo oud als de fotografie zelf.
Restyle geeft je een aantal nieuwe opties. Je kunt met het programma bestaande foto’s krachtiger maken. Door sommige kleuren op te lichten en andere ongemoeid te laten. Ook is het mogelijk het gevoel dat de foto oproept te wijzigen door alle kleuren compleet om te gooien en te versterken.
Een belangrijke derde optie is het versterken van het licht in een foto. Hiermee worden foto’s die saai belicht zijn opeens prachtige belichte beelden.
Originele foto
Filter: Pastel Pier
Filter: Pink Skies
Ook goede foto’s lenen zich om te restylen.
Collecties
Topaz Restyle bevat maar liefst elf verschillende collecties. Elk geschikt voor een fotografisch genre. De collecties Architecture, Fashion, Graphic, Landscape, Moody, Nature, Night, Portrait, Seascape, Street en Underwater bieden je honderden presets die je naar eigen wens kunt aanpassen. Nu is het nogal een klus om per foto van al die presets na te gaan wat het effect is. Omdat het lastig is alle presets één voor één te vergelijken is er de knop grid (de meest rechtse knop onder de collecties; bestaande uit negen vierkantjes). Klik je daarop dan krijg je een groot aantal stijlen naast elkaar te zien. Dat is erg handig bij het kiezen van een bepaalde stijl.
Het vinden van een passende stijl bij je foto is lastiger dan het lijkt. Veel stijlen maken je foto juist flets of saai. Dat is iets wat je normaal gesproken niet wil. Heb je een foto met veel felle of verzadigde kleuren dan is het lastig om daar een nieuwe passende stijl bij te vinden. Dat komt door een principe dat zich ook voordoet als je aan het schilderen bent. Het is lastiger een donker gekleurde muur wit te verven dan andersom. Vaak heb je dan een aantal lagen wit nodig omdat de oorspronkelijke donkere kleur er doorheen blijft komen. Foto’s met lichte kleurtonen laten zich dan ook gemakkelijker restylen dan donkere foto’s.
Ik raad je aan zorgvuldig naar de originele kleurtoon van je foto te kijken en te visualiseren wat je met je restyle wil bereiken. Wil je de foto een punch geven? Of wil je hem een artistiek effect mee geven? Dat laatste kan door een foto te bewerken met een stijl uit een geheel andere collectie. Bijvoorbeeld een landschapsfoto die je aanpast met een stijl uit de Fashion of Underwater collectie.
Originele foto
Filter: Northern Lights IV
Filter: Gloomy Candle Light
Speciaal voor avond- en nachtfoto’s is er de collectie Night.
De menu’s
Restyle heeft een zeer herkenbare menustructuur. Links zie je de collecties met elk tientallen tot honderden presets (stijlen). De collecties zijn, min of meer, geschikt op onderwerp. De ontwikkelaars van Restyle hebben daarbij gekeken naar duizenden foto’s van het onderwerp en daar passende moodboards bij gemaakt. Moodboards zijn een soort ‘sfeerimpressies’ waarin je onder meer kleuren vastlegt. Deze kleuren heeft men vervolgens onder gebracht in een preset. Elke collectie beschikt over vele presets met elk zijn eigen kleurstijl. Daarmee kun je je foto dus de door jouw gewenste stijl meegeven.
In het midden zie je de foto. Alle wijzigingen en aanpassingen die je maakt zie je direct in beeld. Wil je de foto vergelijken met het origineel, dan gebruik je de knoppen linksboven de foto.
Het rechtermenu bevat, zoals altijd, de preview in het klein. Daaronder zijn twee hoofdmenu’s: Restyle en Basic.
Het menu Restyle is de plek waar je elke gekozen stijl verder kunt aanpassen. Dit kan voor de hele foto of lokaal met behulp van Mask. Van elke hoofdkleur kun je met schuifbalken de schakering, verzadiging en belichting aanpassen. Overdrijf die echter niet. Je krijgt al snel een onnatuurlijk effect.
In het menu Basic kun je een deel of de hele foto aanpassen. Het gaat daarbij om de kleurtemperatuur, kleurverzadiging, kleurtoon en details.
Blending modes (overvloei modi)
Je foto bestaat uit allerlei verschillende kleuren en kleurscharkeringen. Deze kleuren vloeien ook nog eens in elkaar over. Het overvloeien van kleuren noemt men in het Engels blending. Dat gebeurt op een geheel natuurlijke wijze waardoor je vaak niet kunt zeggen waar de ene kleur begint en de andere ophoudt.
Voor fotobewerkingsprogramma’s is dat altijd een lastig probleem. Waar ligt de grens nu precies op pixelniveau? De makers van Restyle hebben daarom maar liefst acht overvloei modi bedacht. Standaard is er de modus ‘normal’. Deze voldoet over het algemeen prima, maar niet altijd. Daarom heb je de beschikking over zeven ander modi die je kunt gebruiken. Deze modi hebben namen als Multiply (vermenigvuldigen), Overlay (overlap) en Hard Light (hard licht). Het is leerzaam om deze ‘blending modes’ eens uit te proberen. Ze kunnen de stijl van je foto wezenlijk verbeteren.
De knop blending modes zit verstopt in het programma. Hij bevindt zich pal onder je preview scherm in het rechtermenu. Het kleine vierkantje is de knop die je moet hebben. Klik er eens op en maak kennis met de talloze mogelijkheden die de acht overvloei modi je bieden.
Orginele foto
Filter: Briljant Spring Field
Filter: Sandy Brown Evening
Het is eenvoudig foto’s een totaal andere sfeer te geven.
Mijn ervaring
Ik vind het een genot om te werken met Topaz Restyle. Op eenvoudige wijze verander je de sfeer van een foto in een handomdraai. Daarmee is het programma uitermate geschikt voor de creatieve fotograaf die eens wat anders wil. De aanpassingen kun je op de gehele foto of een deel ervan toepassen. Wel moet je goed kijken of de door jouw gewenste stijl de foto echt ‘beter’ maakt.
Wil je Topaz Labs Restyle uitproberen, dan kan dat gratis. Je kunt het programma 30 dagen uitproberen met volledige functionaliteit. Daarna kun je het programma met korting kopen. Bestel via www.topazlabs.nl en voer de kortingscode in die op de website staat. Veel plezier!