in

Gebruikersreview: Sigma 50mm f/1.4 ART


16 maart 2017, 10:00

De prestigieuze ART serie objectieven van Sigma wordt continue opnieuw gevuld met mooi glaswerk. In deze review neem ik de Sigma 50mm f/1.4 ART onder de loep. De Sigma 50mm f/1.4 ART is een volledig nieuw model, dus geen bijgewerkt model van een eerdere objectievenlijn van Sigma, bijvoorbeeld de EX-serie.

De Sigma 50mm f/1.4 is afgestemd op de hoogste behoeften van portret,- concert, straat,- en reisfotografen. Dankzij verbeterden technieken en met het oog op de huidige sensoren en het gebruik van nieuw composiet heeft Sigma alles uit de kast gehaald om een high-end objectievenlijn te presenteren, waar de Sigma 50mm f/1.4 één van is.

Over deze review

Ik had sterk de behoefte aan een niet al te technische review, maar een praktisch bruikbare review over de Sigma 50mm f/1.4 Praktische voorbeelden en simpele praktijkervaringen uitgeschreven, die makkelijk te begrijpen zijn. Als concert,- evenementen en reisfotograaf heb ik een voorliefde voor lichtsterke objectieven met een vast brandpunt. Gedurende een concert of evenement dwingt het mij namelijk tot creatiever nadenken en gedurende mijn reizen heb ik graag hoogwaardig glaswerk bij mij.

Eerste indruk van het objectief

Fotografen met een voorliefde voor vaste brandpuntsafstanden in combinatie met de extreme lensopening van f/1.4, vinden hier een maatje voor het leven. Het 35mm f/1.4 ART objectief lijkt enigszins op de Sigma 50mm f/1.4 die in deze review wordt behandeld.

Enkele overeenkomsten:
– Brede scherpstelring
– Hetzelfde design
– Zelfde zonnekap
– Ongeveer dezelfde aanschafprijs
– Gesloten scherpstelvizier
– Niet stof- en vochtdicht

Als je de Sigma objectief voor het eerst vasthoud, is degelijkheid het eerste dat je voelt en een mooi design het eerste dat je ziet. Eenmaal aan het fotograferen zie je dat de Sigma f/1.4 zowel op f/1.4 alsook op de kleinste opening goed presteert.

De kwaliteit

De kwaliteit van de Sigma is uitstekend. Ik vind geen aanwijsbare fouten, behalve een lichte vignettering op de volle lensopening. De diafragmawaarden f/2 tot en met f/8 zijn perfect: scherp, helder, géén vertekening en een bijzonder mooi verloop tussen scherp en onscherp.

De Sigma 50mm f/1.4 is breed inzetbaar. Voor zowel studiofotografen, interieur- en architectuurfotografen, maar ook fotografen zoals ik, die veel concerten bezoeken en reizen maken. Door de kwaliteit en prestaties van de Sigma hebben ze een mooi en breed inzetbaar werkpaard op de markt gebracht, met een lichtsterkte van f/1.4.

Indien je een nog betere lens dan de Sigma wilt, dan moet je al gaan kijken naar de Zeiss Otus 55 mm f.1.4. Maar, voor dit objectief betaal je dan ook het viervoudige van de aanschafprijs en heb je geen automatische scherpstelling. Het verschil in scherpte is ook nog eens nihil. SLRgear reviewde de 2 objectieven.

Met 9 diafragmalamellen en 40 centimeter als kortste scherpstelafstand en een filtermaat van 67 is het een echt universeel objectief.

Het design

Het design van de Sigma 50mm f/1.4 ART is bekend en komt ook terug bij de rest van de objectieven uit de ART serie. Het objectief is beschikbaar in Sigma, Canon, Sony en Nikon vatting. In deze test is een exemplaar met Nikon vatting gebruikt.

De bouw van dit objectief is van het allerhoogste, professionele niveau. Sigma waarborgt deze kwaliteit doordat haar producten volledig ‘Made in Japan’ zijn. Handmatig scherpstellen verloopt zeer prettig en nauwkeurig: de scherpstelring is perfect gedempt. De AF verloopt razendsnel en stil, ook bij het maken van video’s.

De Sigma 50mm f/1.4 ART is aan te sluiten op de optionele Sigma USB-dock voor het updaten van firmware of het optimaliseren van de scherpstelling. Ook is dit objectief geschikt voor de Mount Conversion Service. Dat houdt in dat je dit Sigma Art objectief met een Canon vatting ooit nog eens om kunt laten bouwen naar een andere vatting, als je over zou stappen naar een ander merk camera. Super handig aan het USB dock vind ik, dat je dus één keer een goed stuk glas koopt, waarna het geüpdate blijft met de nieuwste ontwikkelingen. Zoals Sigma zelf zegt ‘Je investeert één keer in een goed stuk glas, maar geniet daarna vervolgens ongelimiteerd van de nieuwste technieken. Hiermee benadrukken we echt het eco-systeem.’

Scherpte

De scherpte van de Sigma 50mm f/1.4 ART is in het midden verbluffend. Aan de randen laat het objectief enige onscherpte zien, maar die kan je eigenlijk verwaarlozen. Als je het diafragma op f/2.8 zet, dan is de scherpte in het midden vrijwel identiek aan de scherpte in de randen. Van chromatische aberratie is vrijwel niet tot geen last. Door het diafragma van f/1.4 kan je een voor- of onderwerp mooi isoleren van de achtergrond. De bokeh is boterzacht!
Testfoto’s

De testfoto’s gemaakt met de Sigma 50mm f/1.4 in combinatie met een fullframe Nikon D750 zijn verbluffend goed. Dit bewijst dat de Sigma gewoon een kanjer is.

Conclusie

Met een gewicht van 815 gram is het objectief behoorlijk. Dit stoort mij nooit, ook niet tijdens het reizen of fotograferen op een concert. Door het behoorlijke gewicht van het objectief kan je ervan uit gaan dat er ook voldoende kwalitatief glaswerk in zit. Als ik terugkijk naar de testfoto’s die ik gemaakt heb en de specificaties inhoudelijk van het objectief, dan verbaasd mij dit gewicht helemaal niet. 9 diafragmalamellen, 13 lenselementen in 8 groepen en een filtermaat van 77.

Voor mensen met een Nikon f/1.4 of anderszins wordt het overstappen, de Sigma is simpelweg scherper. Fotografen met een f/1.2 objectief moeten er misschien nog een nachtje over slapen, daar de Sigma simpelweg niet op f/1.2 kan fotograferen.

Qua resolutie is het het beste objectief dat ik ooit getest heb op een fullframe camera. De Sigma 50mm f/1.4 is een perfect objectief dat aansluit bij de betere fullframe camera’s. Vanaf f/2.8 tot f/11 behaal je de optimaalste scherpte met dit objectief.

Omdat het de beste 50mm is die ik ooit heb getest tot dusver, vind ik het moeilijk om nog iets te vinden dat ik kan bekritiseren. De optische kwaliteit is uitmuntend en de bokeh, scherpte, snelheid is erg goed. Chromatische aberratie en vervorming is vrijwel niet aanwezig. Het enige dat ontbreekt is sealing voor stof en water.

Plus- en minpunten

Pluspunten

– Vanaf f/1.4 al scherp in de hoeken
– Amper vervorming en chromatische abberatie
– Snelle autofocus en stil
– Goede bouwkwaliteit
– Mooi design
– Handig USB dock, hierdoor heb je lang plezier van een goed stuk glas met continue updates

Minpunten

– Groot en zwaar voor een 50mm f/1.4
– Niet stof- of spatwaterdicht
– Relatief duur in vergelijking met andere 50mm objectieven

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quickstart: Foto’s digitaliseren met Google Fotoscan

Vergelijkende test Yongnuo 50 mm – Wat krijg je voor weinig?