in

Gebruikersreview: Canon EOS 80D13 september 2016, 10:00

Canon is weer helemaal terug: met de 70D met dual-pixel AF-sensor, de snelle 7D mark II en uiteraard de 5D 50 megapixel fullframe-serie. Met deze 80D laat Canon het opnieuw zien. Zoom.nl-lezer Jan Melchior ging met de camera op pad.


Zomaar een wild groeiende plant aan de rand van een sloot. Mooie scherptediepte en vervaging.

Jan stelt zich voor

‘Als puber begon ik te fotograferen met een halfcompact, later met diverse spiegelreflexcamera’s, om uiteindelijk in 2002 digitaal te gaan. Ik fotografeer vooral landschappen, oude steden, portretten en de (klein-)kinderen. Ook maak ik luchtfoto’s. Dat laat zich prima verenigen met mijn andere passie, namelijk sportvliegen.’

Na verschillende Canon spiegelreflexcamera’s gebruik ik momenteel een 40D. Of een Canon G16 supercompact als ik geen zin heb om te sjouwen. Omdat mijn 40D aan vervanging toe is, greep ik de kans aan om de nieuwe 80D een weekje te mogen proberen.

Body

De 80D heeft een degelijke polycarbonaat body met een prominente greep, die met rubber is afgewerkt. Dat geeft een prettige grip, waarbij de ontspanknop, het verticale keuzewiel en de meeste drukknoppen goed met duim en wijsvinger zijn te bedienen. Het selectiewiel linksboven geeft de gebruikelijke voorkeurstanden en heeft een blokkeerknopje in het midden tegen onbewust verdraaien. Het uitgebreide menu kun je met een joypad achterop of via het touchscreen doorlopen. Het 3 inch touchscreen kan in alle richtingen kantelen en is ook bij zonlicht behoorlijk goed zichtbaar.

De 80D heeft een verbeterd dynamisch bereik voor foto’s met grote contrastverschillen en levert hiermee, dus ook zonder hdr, prima resultaten. Foto’s tot iso 6400 zijn goed bruikbaar, daarna begint de ruis te domineren. Vooral de ‘Auto-ISO’ vind ik prettig, die een goede verhouding tussen sluitertijd en brandpuntafstand waarborgt.

Autofocus

De 80D heeft 45 dual-pixel autofocuspunten, die eenvoudig zijn te selecteren. Hij heeft een extra gevoelig centrumpunt, dat ik vaak gebruik, omdat ik het verspringen van AF-punten tijdens het scherpstellen niet prettig vind. De autofocus is erg snel en trefzeker. Extra hulpjes zijn het raster en de digitale horizon, die je voor de zoeker en display kunt instellen. De 80D heeft verder wifi/nfc om snel foto’s te kunnen delen met tablet of smartphone.


Bloem van de vlinderstruik in mijn tuin. Mooie kleurenverhouding en scherpteverloop.

Filmen

Met de 80D kun je ook filmen met diverse automatische AF-functies, zoals ‘follow me’. De video selectie- en startknop zitten rechts naast de zoeker en zijn makkelijk met de duim te bedienen, hoewel de knopjes wat klein zijn. Hiermee kun je ook live view starten. De 80D geeft met Full HD en 60 fps een mooi, vloeiend videoresultaat. 4K-video ontbreekt, maar voor mij is dat niet zo’n gemis. Met een burstrate van 7 fps vind ik de 80D verder snel genoeg voor het maken van actiefoto’s.

De (kit)lens

De nieuwe EF-S 18-135mm F3,5-5,6 IS zoomlens heeft prettig werkende stelringen en een spelingsvrije barrel. De stille nano-USM-motor stelt razendsnel en onhoorbaar scherp zonder te pendelen en is daarom erg geschikt voor film.

Ervaringen

Een weekje is eigenlijk te kort om alles te proberen, maar ik ben toch aan de slag gegaan. De 80D voelt erg prettig aan en werkt zeker voor Canon-gebruikers erg intuïtief. Alle foto’s heb ik met standaardinstellingen genomen en geven zonder nabewerking prima resultaten. De filmpjes van de kleinkinderen bij het zwembad geven – ook op groot beeld – een rustig, stabiel en kleurrijk beeld.

Conclusie

De 80D maakt mooiere foto’s dan mijn oude 40D, heeft meer functionaliteit en een grotere gevoeligheid. Dat alles maakt de 80D echt een aanrader voor een gevorderde amateurfotograaf die zo nu en dan ook mooie filmopnames wil maken.


Landhuis aan de Herenweg in Heemstede in de vroege ochtendzon met grondmist.

ZOOMS OORDEEL

De nieuwe sensor in de 80D heeft dezelfde dual pixel techniek als de 70D en 7D mark II, maar Canon tilde de resolutie voor dit toestel van 20 naar 24 megapixel. Belangrijker is dat deze sensor meer contrastomvang levert. De fasedetectie-autofocus is met 45 AF-punten ruim bemeten. De autofocus is snel en accuraat. Als je hart ligt bij snel bewegende sporters of vogels, dan is deze 80D misschien niet de allerbeste keus. Bij de hoogste burstrate van 7 bps hield de 80D in de tracking mode de sporters niet altijd bij. Met de dual pixel autofocustechniek is automatisch scherpstellen tijdens filmen een peuleschil. Bij de 80D gaat een focus pull supersimpel en volautomatisch. Door tijdens het filmen een ander scherpstelpunt op het touchscreen aan te klikken, verleg je de focus vloeiend. Helaas blijft de framerate bij 1080p bij 60 fps steken en zijn er geen extreme slomo’s of 4K mogelijk. De 80D is vooral een allround fotocamera met goede video scherpstelmogelijkheden.

Ook een camera testen?

Ben jij een actieve fotograaf met een vlotte pen en zou je zelf wel eens een camera willen testen? Aarzel dan niet en stuur een mailtje met als onderwerp Gebruikersreview naar redactie@zoom.nl. Wie weet staat jouw verhaal dan de volgende keer in het blad en op de website.


Tussen de middag wandelen op de Geniedijk in de Haarlemmermeer. Goed evenwicht tussen schaduw en partijen in de felle zon.
Plus- en minpunten
dual pixel autofocus in live view en video
naar alle kanten draaibaar 3 inch touchscreen
45 AF-fasedetectiepunten, alle kruissensoren
wifi en nfc
7 fps
microfoon- en koptelefoonaansluiting
geen 4K-video
geen S-log-profielen

Beoordeling

Ergonomie
Functie
Snelheid
Beeldkwaliteit
Prijs/kwaliteit

Score: 8,2

Specificaties

  ModelCanon EOS 80D
  Prijs€ 1170,- (body), € 1528 (met 18-135mm kitlens)
  LeverancierCanon, tel. 020-7219103, www.canon.nl
  Sensor14,9×22,3 mm aps-c dual pixel cmos-sensor, 24 megapixel
  Resolutie6000×4000, 3984×2656, 2976×1984
  Videoresolutie1920x1080p, 60 bps, stereo mic ingebouwd
  Lichtgevoeligheidiso 100-16000 en automatisch
  Burstratemax. 7 bps
  Opnameformaatraw, jpg (2 verschillende compressies), h.264, mp4
  Soort lenzenCanon EF-S vattin
  Verlengingsfactor1,6x
  Scherpstellenfasedetectie en contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
  Zoekeroptische zoeker, 100% beeld
  LCD-monitor3 inch volledig draaibaar tft-aanraakscherm, 1.040.000 pixels
  Gewicht/ Afmetingen body730 gram/13,9×10,5×7,8 cm

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het beste standpunt voor je foto kiezen

Het ‘lelijke’ fotograferen – Wabi-sabi en de schoonheid van het imperfecte