in

Gebruik kleur en vorm als uitgangspunt

Als fotograaf ben je waarschijnlijk gewend om een duidelijk onderwerp te kiezen en dat een hoofdrol te geven in je foto’s. Daar is natuurlijk niets mis mee en die aanpak levert meestal fraaie beelden op. Toch zouden we een lans willen breken voor een andere aanpak: eentje waarin kleuren, vormen en contrasten een hoofdrol speelt. Hoe doe je dat?

Fotograferen is vooral goed kijken. Maar, waar richt je dan je blik op? Die keuze is vrij aan de fotograaf en biedt meer vrijheid dan je misschien zou verwachten. Zet daarom je gebruikelijke aanpak eens tijdelijk aan de kant en ga wat experimenteler en vooral intuïtiever te werk. Kijk naar wat zich voor je lens afspeelt, maar dan op basis van kleuren en vormen. Wat zie je? Een gebouw is een vorm, net zoals een mens een bepaalde vorm kan zijn in je compositie. Wat als je nu eens voorbij gaat aan het feit dat je een mens of een gebouw op de foto zet, maar meer kijkt naar hoe deze vormen en de kleuren van die elementen zich tot elkaar verhouden? Zoek naar balans en naar interessante composities. Ben niet bang voor vreemde afsnijdingen of een scheve horizon, maar werk snel en op basis van wat je ziet.

Een goed moment om deze techniek te oefenen is een zonnige zomerdag. Waar je normaal gesproken last kunt hebben van de grote contrasten die de zomerzon veroorzaakt, kun je dat felle licht ook creatief gebruiken. Ga met je camera op pad en probeer vooral te kijken naar vlakken, kleuren en contrasten. De schaduwen op een zomerdag spelen in dat opzicht een grote rol, omdat die schaduwen dan op zijn sterkst en op zijn donkerst zijn en daardoor zelfstandige elementen in je beeld zijn geworden. Gebruik dit vervreemdende effect om beelden te maken die vooral visueel interessant zijn en niet per se qua verhaal. Natuurlijk kan het een uitdaging zijn om óók dat verhaal nog in de foto in te bouwen, maar dat is misschien nog een brug te ver. 

Een tip van ons: bekijk de scene voor je eens met half dichtgeknepen ogen. Op die manier zie je wel de grove vormen en contouren, maar niet de details. Op die manier breng je een situatie terug naar de essentie en kun je snel inschatten of dat er een mooi beeld op de loer ligt. Over onscherpte gesproken: als het onderwerp en details niet belangrijk zijn in je beelden, dan hoeft scherpte dat misschien ook wel niet te zijn. Probeer daarom eens bewust onscherpe beelden te maken. Zet je lens op handmatige scherpstelling en beweeg de scherpstelring bewust naar de onscherpte. Op die manier zie je vormen, overgangen en kleuren die je kunt gebruiken voor bijzondere en creatieve beelden.

Misschien is deze experimentele aanpak helemaal niets voor jou en kies je liever zorgvuldig je onderwerp, compositie en belichting uit. Toch is het altijd interessant om eens iets nieuws en verfrissends te proberen. Een beetje experiment kan geen kwaad en kan je op de meest fantastische ideeën brengen.  

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Deze 6 compositietips moet je onthouden als je gaat fotograferen

5 fotolocaties om de das te fotograferen