in

Gebruik de bewolking in je voordeel – Fotograferen bij slecht weer


30 april 2020, 13:36

Bij bewolking heb je talloze mogelijkheden om met mooie en vooral andere beelden thuis te komen dan wanneer er een strakblauwe hemel te zien is! Ga dus ook op pad bij slecht weer!

Er bestaan verschillende soorten en gradaties van bewolking en ze zorgen allemaal voor een andere sfeer in je foto’s. Misschien wel de mooiste foto’s krijg je als er losse wolken zijn. Dat contrasteert mooi met het omringende blauw. Daarnaast schijnt plaatselijk dan nog steeds de zon. Let hierbij vooral op fraaie patronen van licht en schaduw die in een landschap of in de stad ontstaan. De schaduwwerking geeft diepte aan je foto’s en de wolkenpatronen maken de lucht interessanter.

Zodra je zowel zon als schaduw in beeld hebt, is het contrast vrij hoog. Belicht in dat geval zo dat de lichtste gebieden net niet overbelicht raken. Wat donker is, maak je achteraf in de nabewerking gewoon weer iets lichter.

Wat ook kan, is de foto expres één of twee stops onderbelichten. De schaduwen lopen dan dicht (tegen zwart aan), waardoor alleen nog al die mooie lichtpoelen overblijven. Dit maakt de foto spannender en mysterieuzer. Dit is onder andere populair bij straatfotografie. Zoek maar eens een gevel of straat op die deels in de schaduw ligt. Op de foto zie je alleen wat zich in het licht bevindt, de rest is nagenoeg zwart.


Quirien Marijs, fotograqui.zoom.nl

Losse wolken zorgen voor een mooi contrast met de blauwe lucht.

Lichteffecten

Staat de zon pal achter een wolk en zit er veel vocht in de lucht? Let dan op of er lichtstralen langs de wolkenranden ontstaan. Die tekenen prachtig af tegen het blauw van de lucht. Belicht ook nu een tikje onder om te voorkomen dat de witte wolk overbelicht raakt. De lichtstralen zie je hierdoor nog beter.

De prachtigste zonsondergang of zonsopkomst ontstaat niet bij een strakblauwe lucht, maar als er enige bewolking is. Je hebt wel een smalle opening aan de horizon nodig, want het zonlicht moet langs de wolken strijken om de kleurenpracht te laten ontstaan. Houd daarom goed in de gaten wat er rond de horizon gebeurt en zoek op tijd een fotogenieke locatie op.

Rob Christiaans, mex.zoom.nl
Zolang er maar een opening is, maak je kans op schitterende kleuren. Foto gemaakt met een grijsverloopfilter.

Regent het terwijl de zon schijnt? Dan weet je dat tegenover de zon een regenboog kan ontstaan. Met een polarisatiefilter versterk je de prachtige kleuren. Op een buiige dag is het dan ook zaak om op tijd een mooie plek op te zoeken, want daar toont jouw regenboog het mooist.

Is het volledig bewolkt en zie je amper structuur in de lucht, dan komt dit als een nagenoeg wit of grijs vlak op de foto. Zo’n lucht kan behoorlijk fel zijn, want de lichtbron (de zon) bevindt zich erachter. Daarom is het belangrijk dat je de belichting goed op de omgeving afstemt. Om te voorkomen dat die te donker wordt, is een lichte overbelichting van bijvoorbeeld twee derde of misschien een hele stop nodig. De lucht komt hierdoor nóg lichter op de foto. Dat geeft niet, want het werd toch al een egaal vlak.

Een egale of saaie lucht kun je perfect gebruiken om een hoofdonderwerp extra aandacht te geven, of om leegte of eenzaamheid in je foto te benadrukken. Denk aan een eenzame lantaarnpaal, boom, of fietser strak afgetekend tegen een witte of grijze lucht met onderin een smalle reep van een kale en troosteloze vlakte. Zo gebruik je die eentonige lucht in je voordeel.

In andere gevallen laat je een saaie lucht zo veel mogelijk buiten beeld. Met een groothoeklens zie je extra veel lucht en omgeving. Zoom je echter flink in met een telelens, dan valt het grootste deel van de lucht vanzelf weg. Om voldoende van de omgeving te blijven zien en het onderwerp groot genoeg te krijgen, neem je eventueel wat meer afstand. De camera iets omlaag kantelen werkt ook om de lucht weg te werken. Doe dit alleen niet bij architectuur, omdat de verticale lijnen dan niet meer recht lopen.

Jikke Patist, jikkepatist.zoom.nl
Een eentonige lucht is ideaal om je onderwerp eruit te laten springen.

Indrukwekkende luchten

Zit er juist wel structuur in de bewolking? Dan ziet dat er meteen veel interessanter uit, en dus neem je het liever juist mee in je foto’s. Dat kan eenvoudig door minder in te zoomen. Ga nu dichterbij je onderwerp staan om het ongeveer even groot in beeld te houden. Je kunt ook de camera wat omhoog richten om de lucht prominenter in beeld te krijgen.

Trek er vooral op uit zodra er een dreigende wolkenlucht aankomt of in de verte langstrekt. Het ziet er extra indrukwekkend uit als je die dreigende lucht boven een mooi landschap vastlegt, tegen de skyline van een moderne stad, of met een eenzaam huisje, dorp of verweerde boom op de voorgrond. Zoiets als een rolwolk of onweerscomplex is megagroot en dankzij het onderliggende landschap laat je de schaalgrootte zien.

Peter Tulner, petertulner.zoom.nl
Een dreigende lucht met de bui in de verte maakt een foto een stuk interessanter.

Frisse kleuren

Bij zonlicht kiest jouw camera vrij nauwkeurig de juiste kleuren. Zodra de zon achter de wolken verdwijnt, is het lastiger voor je toestel om de kleuren te bepalen. Vooral op grauwe, grijze dagen zien foto’s er ietwat kil en kleurloos uit. Dit los je op door de witbalans van jouw camera op de stand Bewolkt of Schaduw te zetten. De camera warmt de foto dan op, waardoor alles er wat sfeervoller uitziet.

Fotografeer je in raw, dan kun je achteraf in bijvoorbeeld Lightroom nog nauwkeurig kleurcorrecties maken. Kies in de Bewerken-module van Lightroom een voorinstelling voor de witbalans die goede kleuren toont. Je hebt ongeveer dezelfde keuzes als op jouw camera. Of gebruik de schuifregelaar Temperatuur en daarna eventueel Kleurtint om rechtstreeks de kleuren te corrigeren. Lees meer over de nabewerking in de gelijknamige module.

Karin de Bruin, karindebruin.zoom.nl
Bij bewolking heeft de kleurweergave extra aandacht nodig.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Basiscursus: Diafragma voor beginners

Dierenfotografie voor beginners