in

Fujifilm X100VI

Fujifilm heeft de nieuwste versie van z’n populaire edelcompactcamera aangekondigd: de X100VI. Dankzij de meest recente beeldsensor en processor is deze ‘retrocamera’ onderhuids helemaal bij de tijd.

De oorspronkelijke X100 was bij z’n introductie in 2011 een sensatie, vooral door z’n ‘Hybrid Viewfinder’ die een optisch en een elektronisch zoekerbeeld combineerde. De X100VI zet deze traditie voort met de meest actuele techniek onder de kap. Het grootste verschil met de vorige versie zit in de X-Trans-sensor van aps-c-formaat met ruim 40 megapixels, die is geleend van de topmodellen in de X-systeemcameraserie. Deze is gekoppeld aan de snelle X-Processor 5 en – een primeur bij de X100-modellen – voorzien van vijfassige beeldstabilisatie. Dat levert een extra marge van maximaal zes stops op bij opnamen uit de hand, terwijl de toename van afmetingen en gewicht bescheiden is gebleven. Om precies te zijn, is de X100VI bijna een half onsje zwaarder geworden en een paar millimeters dikker.

Goede eigenschappen

Uiteraard zijn de goede eigenschappen van de voorgangers gebleven, waaronder naast de ‘hybride’ zoeker de ‘analoge’ bediening met draaiknoppen en het vaste 23mm-objectief (vergelijkbaar met een 35mm-lens bij fullframe) met lichtsterkte F 2. Voor wie niet zo van draaiknoppen en zoekers gecharmeerd is, beschikt de camera eveneens over een verstelbaar aanraakscherm. De ‘base iso’ is bij de nieuwe sensor gezakt naar iso 125, terwijl de maximale videoresolutie steeg naar 6,2K/30p. Verder werd de vermaarde Fujifilm Reala Ace-filmsimulatie toegevoegd aan het repertoire. Ook de automatische scherpstelling kreeg een upgrade en is nu beter in onderwerpherkenning en het volgen van bewegende onderwerpen. 

Prijs en beschikbaarheid

De Fujifilm X100VI wordt leverbaar in zilver en zwart en moet eind februari op de markt komen voor een adviesprijs van € 1.799,-. Ter gelegenheid van het negentigjarige bestaan van het bedrijf verschijnt ook een speciale jubileumeditie in beperkte oplage, die ongetwijfeld z’n weg zal vinden naar fans en verzamelaars.

www.fujifilm-x.com/nl-nl


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Schakelen tussen Photoshop en andere apps

Kinderen fotograferen in opdracht!