in

Foto’s slim vergroten of verkleinen in Photoshop


7 oktober 2019, 11:32

Vaak is het handig om je foto te verkleinen voordat je hem op internet plaatst. Dit zorgt ervoor dat hij snel laadt, voor degenen die de foto bekijken. Maak de foto ook weer niet té klein, want dan wordt de foto ‘uit elkaar getrokken’ en zie je de individuele pixels. Een foto vergroten is ook mogelijk, al is dit niet zonder risico. Als je een afbeelding ‘opblaast’, worden details vaak wazig en lelijk.

Afbeeldingsgrootte

In de bovenste taakbalk vind je onder Afbeelding het onderdeel Afbeeldingsgrootte. In dit menu kun je je beeld zowel vergroten als verkleinen. Je kiest zelf bij Afmetingen of je liever werkt met percentages, pixels of bijvoorbeeld centimeters. Door Nieuwe pixels berekenen uit te vinken, zie je wat het bestand, zonder aanpassingen, voor grootte heeft.

Het menu Afbeeldingsgrootte

Verkleinen is redelijk eenvoudig. Je kunt de resolutie eenvoudig aanpassen door een nieuwe waarde in te typen. Het vergroten werkt op een vergelijkbare manier, maar hierbij speelt het Nieuwe pixels berekenen een belangrijkere rol. Je hebt hier verschillende mogelijkheden.


De verschillende mogelijkheden om nieuwe pixels te berekenen.

Je gebruikt het berekenen van nieuwe pixels als je de afbeeldingsgrootte of de resolutie gaat wijzigen en het totale aantal pixels daaraan gelijkwaardig wilt aanpassen. Controleer je vergroting of verkleining achteraf altijd op een weergave van 100%. Daarmee zie je het beste in welke mate je details zijn aangetast.

Opslaan voor web

Als je direct je foto wilt verkleinen én de juiste kleurruimte wilt kiezen voor internet, dan is daar een eenvoudige methode voor in Photoshop. Kies Bestand, Exporteren, Opslaan voor web (verouderd). Verouderd betekent niet dat deze optie niet goed werkt, maar dat er niet meer actief op wordt ontwikkeld door Adobe.

De sneltoetstcombinatie is Ctrl+Alt+Shift+S (Windows) en Cmd+Opt+Shift+S (Mac). Het handige van deze functie is dat je naast de afbeeldingsgrootte, de kwaliteit en het bestandstype ook een voorvertoning kunt zien van het eindresultaat in jouw favoriete browser.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Tokina Opera 50mm F1.4 FF

Verschillende bestandsformaten exporteren in Lightroom