in

Foto’s in Lightroom opslaan als andere bestandsformaten


3 augustus 2020, 07:49

Een foto die je opslaat in Lightroom, is niet direct klaar om te delen. Het is nog steeds een raw-bestand, met daarbij opgeslagen welke aanpassingen je hebt gedaan. Om je bewerkte foto’s aan anderen te kunnen laten zien, moet je ze exporteren. Dit kan naar verschillende formaten.

Het exportmenu

Je komt in het exportmenu door boven in beeld te kiezen voor Bestand en dan Exporteren. In het menu zie je aan de linkerkant een aantal voorinstellingen, zoals een handige voorinstellingen om je foto’s te verkleinen voor een mailbestand.

Als je de foto’s naar het geheugen van je pc wilt opslaan, kies je bovenaan voor Exporteren naar: Vaste schijf. In het menu daaronder kun je nu alle instellingen aanpassen, zoals de exportlocatie, de bestandsnaam en de metagegevens. Ook kun je al je foto’s van een watermerk voorzien, als je je copyright extra wilt beschermen. De belangrijkste instellingen in dit menu gaan over de bestandsindeling en de afbeeldingsgrootte.

Om je foto’s aan anderen te showen, moet je ze exporteren. Dat kan met verschillende instellingen.

JPEG

JPEG, ook wel met JPG aangeduid, is het meest populaire bestandstype om je foto’s in op te slaan. Dit komt omdat dit bestandsformaat door vrijwel alle websites en fotoprogramma’s wordt ondersteund. Ook blijven de bestanden relatief klein, omdat de beelden gecomprimeerd worden. Je kunt met behulp van de Kwaliteit en de optie Bestandsgrootte beperken tot zelf bepalen in welke mate die compressie wordt uitgevoerd. Veel compressie zorgt voor een kleiner bestand, maar ook voor een slechtere kwaliteit van je eindresultaat. Bij een jpeg-bestand kun je de compressie nooit helemaal uitschakelen.

TIFF

Er is ook een optie om je bestanden als TIFF op te slaan. Hierbij vindt er geen compressie plaats, waardoor de kwaliteit van de foto onaangetast blijft. Het nadeel daarvan is dat je met enorme bestanden komt te zitten, die veel ruimte innemen op de harde schijf van je computer. Het is dan ook aan te raden om niet standaard je volledige serie in het tiff-formaat te exporteren, maar slechts enkele topfoto’s.

DNG

DNG is een Adobe Raw-bestand. Hierin kun je niet alleen alle informatie van het normale raw-bestand opslaan, zoals alle kleurinformatie en metagegevens, maar ook alle bewerkingen die je in Lightroom hierop hebt losgelaten. Dit type bestand is vooral handig als je later je bewerking opnieuw wilt oppakken, of wanneer je als fotograaf bestanden uitwisselt met een andere fotograaf die jouw bewerking voortzet.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Tethered Shooting

Ultieme Cursus Lightroom Classic CC – Deel 1