in

Foto’s digitaliseren met de app Photomyne

Janou Zoet

Heb jij ook een paar dozen vol oude fotoboeken op zolder liggen? Geef die foto’s eenvoudig een tweede leven met je smartphone en de app Photomyne. Janou Zoet test de app voor Zoom.nl.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Een simpele maar oh zo doeltreffende foto app. Wie kent het niet; een kast vol oude fotoboeken of een doos met losse foto’s op zolder, waar je nooit meer naar kijkt. Oude foto’s zijn niet te delen op Facebook of Instagram en ook zeker niet te Whatsappen. Hee, maar wacht even, dat kan wel! Lees hier hoe je in drie stappen oude zwart-wit foto’s inkleurt.

Met de app Photomyne is het namelijk een simpel klusje om je foto’s te digitaliseren. Je kunt met de smartphone app foto’s maken van je foto’s, zonder ze uit het album te hoeven halen. Je klikt en de app detecteert de randen van de foto’s en knipt ze automatisch uit. Met een paar klikken geef je zo een nieuw leven aan je oude foto’s, hartstikke leuk!

Oke, maar wordt dat dan wel mooi, zo’n foto van een foto? Ja, verrassend goed moet ik zeggen. De app knipt je foto niet alleen uit, maar zorgt ook voor een automatische bewerking waardoor de kleuren op z’n mooist uitkomen. Die bewerking is overigens ook nog handmatig aan te passen, mocht het niet helemaal zijn wat je wil.

Qua resolutie klinkt het ook prima. Bij het scannen van 1 foto per keer, is de resolutie 5-6 megapixel. Maak je een foto van een hele pagina, dan zal de resolutie per foto minder worden. Bij 2 foto’s per keer is dat 2 tot 3 megapixel en als je vier foto’s in een keer wil digitaliseren, blijft er 1 tot 2 megapixel per foto over. Meer info over de hoeveelheid pixels per foto vind je hier.

Tijd besparen

Maar het is wel meteen wel het handige van Photomyne: dat je er meerdere foto’s tegelijk mee kan digitaliseren. De app vindt nog steeds de randen en knipt je foto’s dus netjes uit. Dat kan een hoop tijd besparen, want in plaats van foto per foto, is het met deze app mogelijk om hele pagina’s per keer te digitaliseren en zo fiets je door je albums heen.

Digitaal album

Heb je de foto’s genomen, dan is het mogelijk om ze in digitale fotomapjes te verdelen en zo je foto’s netjes in de oude samenstelling op te slaan. Delen op social media kan ook direct vanuit de app. Voor Facebook is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de foto’s op je timeline te posten in het jaar waarin ze genomen zijn. Dat is geinig.

Ga je aan de slag met Photomyne, check dan nog even hun tips om de beste kwaliteit foto’s te krijgen.

Samengevat

Let op deze punten:
1. Zorg ervoor dat de gehele foto te zien is en dus niet buiten je scherm valt
2. leg je foto’s op een gelijkmatige ondergrond (of laat ze gewoon in het foto album)
3. Houd je smartphone recht boven de foto’s

Het filmpje van Photomyne mag ook niet missen:

Photomyne is tot nu toe alleen verkrijgbaar voor iOS toestellen, maar een Android versie is onderweg. De app is met € 4,99 aan de prijzige kant, maar daar krijg je wel een handige app voor terug, die je oude foto’s en herinneringen weer zal doen herleven.


Janou Zoet

Mijn naam is Janou Zoet. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als freelance fotograaf en content creator. Voor mijn fotografie- en video opdrachten gebruik ik een Canon EOS 5D Mark III, maar sta net zo graag met een smartphone in mijn handen. Keer op keer verbaas ik me weer over de kwaliteit van smartphone foto’s, het gemak van de camera’s en alle handige en creatieve bewerkingsapps die verkrijgbaar zijn. Wil je meer weten over smartphone fotografie, of ben je geïnteresseerd in een workshop? Neem dan een kijkje op mijn blog www.foonfoto.nl.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Doe mee met de Nacht van de Fotografie LIVE | Schrijf je nu in!

Portretten bij natuurlijk licht: strijklicht gebruiken