in

Foto’s delen via Lightroom: Foto’s online delen6 januari 2021, 18:17

Als je foto’s aan anderen wilt laten zien, kun je ze vanuit Lightroom exporteren en dan e-mailen of bijvoorbeeld op Facebook plaatsen. Daarnaast heeft Lightroom ook verschillende mogelijkheden om foto’s online te delen.

Voor

Na

Een foto online delen

Stel je hebt een of meer leuke foto’s in Lightroom, en die wil je aan anderen laten zien. Je kunt die foto’s natuurlijk exporteren als jpeg-bestand en dan e-mailen, maar er is een nog veel mooiere manier: een link delen, zodat anderen de foto’s online kunnen bekijken. Ga weer naar het Delen/Exporteren-menu, maar kies nu voor Een koppeling krijgen… In het volgende venster kun je dan mensen per e-mail Uitnodigen, waarbij je kunt aangeven of iemand alleen mag bekijken of ook mag bijdragen. Je kunt de koppeling ook meteen op Facebook of Twitter plaatsen. Onder het kopje Aanpassen kun je de weergave nog instellen (Fotoraster, Kolom of Eén foto), en onder Instellingen kun je aangeven of iemand commentaar mag geven, de foto mag downloaden en of metagegevens en locatiegegevens zichtbaar zijn.

Lightroom geeft je de mogelijkheid om foto’s online te delen via een soort ‘instant fotoalbum maken’. Je doet dit via het menu Een koppeling krijgen…

Adobe Portfolio

Voor het snel even delen van een paar foto’s is bovengenoemde mogelijkheid heel fraai, maar het kan nóg mooier. Wil je een wat groter aantal foto’s op een echt hele professionele manier presenteren, dan kun je ze op een speciale website zetten die je zelf helemaal kunt beheren en indelen. Dit heet Adobe Portfolio en is onderdeel van je Lightroom-account, dus je hoeft er niet extra voor te betalen. Je kunt dit weer doen door een aantal foto’s te selecteren en dan het Delen/Exporteren-icoontje te kiezen, of je kunt uitgaan van een heel album in Lightroom. Rechtsklik dan op het album en kies Delen op, Adobe Portfolio. Na korte tijd start je browser op en ga je naar Adobe Portfolio. De eerste keer zul je wat basisinstellingen moeten kiezen, zoals hoe de site eruit moet zien en welke url je wilt gebruiken. De standaard-url is nogal cryptisch, maar je kunt die veranderen in een logische url, zoals in mijn geval https://johanelzenga.myportfolio.com.

Lay-out aanpassen

Het album dat je zojuist naar Portfolio gestuurd hebt, wordt nu een pagina op jouw eigen Portfolio-website. Zo kun je een prachtige fotografiewebsite maken, waarin je jouw fotografische kwaliteiten aan de wereld laat zien. Er zijn verschillende lay-outs mogelijk. Wat deze manier van presenteren extra aantrekkelijk maakt, is dat de koppeling tussen Lightroom en Portfolio blijft bestaan onder Alle foto’s, Verbindingen. Als je besluit om toch nog even een paar wijzigingen aan een foto aan te brengen, kun je met één druk op de knop opnieuw synchroniseren, zodat die wijzigingen ook weer op Adobe Portfolio zichtbaar zijn.

De Adobe Portfolio-website is een standaardonderdeel van je Lightroom-account, en biedt zeer fraaie mogelijkheden om een fotografiewebsite te bouwen die naadloos gekoppeld blijft met Lightroom.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto’s delen via Lightroom: Foto’s exporteren

Dit waren de beste objectieven van 2020!