
Foto: TheRegisti via Unsplash
In het artikel hieronder gaan we aan de hand van het Zoom.nl Forum topic dieper in op de voor- en nadelen van systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Zo proberen we jou te helpen bij het maken van een keuze, als je een nieuwe camera gaat kopen. Ben je benieuwd naar de andere Fotografie Dilemma’s? Je kunt ze allemaal hier vinden.
Meer leren over fotografie en je camera? Volg dan de Zoom Academy cursusbundel camerabeheersing!
De vraag: spiegelreflexcamera of systeemcamera?
Zoals altijd begon de discussie in het Forum met een vraag. Wij waren namelijk wel benieuwd welke camera jullie gebruiken.
‘De systeemcamera maakt flinke sprongen, maar de spiegelreflexcamera is nog lang niet uit beeld. Voor welke camera zou jij kiezen? Een systeemcamera of een spiegelreflexcamera?’
Voor welke kies jij, de spiegelreflexcamera of de systeemcamera? Dit kwam uit de poll!
Op het Forum topic plaatsten we ook een poll. Hier kon je kiezen tussen de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. De systeemcamera won met een redelijk flinke voorsprong.
De spiegelreflexcamera
Goed, we beginnen met de spiegelreflexcamera. Dit type camera heeft de markten de afgelopen jaren flink gedomineerd en wordt ook wel de DSLR-camera genoemd. Dit staat voor Digital Single Lens Reflex. Een spiegelreflexcamera heeft een spiegel en die zorgt ervoor dat jij door de zoeker van de camera je onderwerp kunt zien. Het beeld wordt namelijk naar de zoeker gereflecteerd. Maak je een foto, dan klapt de spiegel kort weg, waardoor licht op de sensor valt en de foto gemaakt wordt. Het klikgeluid dat je dan hoort, is het geluid van de spiegel die wegklapt.
Hoewel de systeemcamera gestaag aan populariteit wint, is de spiegelreflexcamera toch ook nog zeker niet uit de tijd. ‘Ik heb dit najaar voor een spiegelreflex camera gekozen vanwege deels de ergonomie waar ik aan gewend was en deels (vooral eigenlijk) financieel. Voor de fotografie wat ik doe is wat ik nu heb prima (Canon 850D) en al mijn lenzen passen zonder gedoe. Het is net als met wielrennen je kunt helemaal leeglopen op spullen, maar mijn 695 fiets doet t ook prima😂. Het is maar net hoe je het gebruikt.’, schrijft Janingmar65 bijvoorbeeld.
Ook corvee1r gebruikt nog een spiegelreflexcamera: ‘Nog steeds de reflex, overstap naar systeem vraagt eigenlijk ook om andere lenzen, met mijn oudere lenzen via adapter? Hmm, dan haal je er niet alles uit, toch?’
De systeemcamera
De systeemcamera is nog relatief nieuw, in ieder geval nieuwer dan de spiegelreflex. Een systeemcamera is een volledig digitale camera en heeft dus geen spiegel. Dat zorgt ervoor dat deze camera veel lichter en kleiner is dan de spiegelreflex. In een systeemcamera zitten ook minder onderdelen, waardoor de camera langer meegaat en een stuk sneller is.
Nu de systeemcamera echt aan terrein begint te winnen, kiezen ook meer forumleden voor deze camera. Zo ook Lenjan: ‘Ik zou nu altijd kiezen voor een systeemcamera. Dat is waar bij bij alle fabrikanten nu de focus ligt. Zo heeft Canon b.v. al aangekondigd dat er geen nieuwe versie komt van hun topmodel de Canon 1 DX..’
Spiegelreflexcamera vs. systeemcamera
Hoewel de systeemcamera steeds populairder wordt, zitten er ook aan de spiegelreflexcamera nog erg veel voordelen. Zo is de spiegelreflexcamera al veel verder ontwikkeld, maar is de systeemcamera sneller en lichter dankzij nieuwe technieken. De systeemcamera is momenteel dan ook nog vol in ontwikkeling en de komende jaren zullen ze nog veel beter worden. Zogenaamde kinderziektes kom je dus nog wel tegen in de systeemcamera. Daarbij vinden veel fotografen de grootte en het gewicht van de spiegelreflexcamera juist lekker in de hand liggen.
Ga je kiezen tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera, dan is er dus nog niet per definitie een foute keuze. Het hangt er echt vanaf welke voordelen voor jou zwaarder wegen. Een veelgehoord argument is dat fotografen nu nog met een spiegelreflex werken, maar over een paar jaar (als de huidige camera aan vervanging toe is), toch voor een systeem zullen kiezen. ‘Ik heb nu een spiegelreflex maar een volgende zal zeker een systeemcamera worden’, schrijft Gillan100 bijvoorbeeld. Heb je al een spiegelreflexcamera, dan heb je daar waarschijnlijk ook al bijpassende lenzen voor. Die passen meestal niet op een systeemcamera, al kun je hier wel vaak een converter voor kopen. Ook dat is iets om rekening mee te houden.
Hannahvdleij schrijft nog: ‘Ik vind dit persoonlijk nog steeds een moeilijke keus. Vorig jaar ben ik overgestapt van een spiegelreflex camera van Canon naar een systeemcamera van Sony. Ik heb er eerst heel erg aan moeten wennen omdat het een heel anders merk en daarnaast ook nog van spiegel naar systeem. Vind eigenlijk van beide wel wat te zeggen er zijn erg veel functies van mijn huidige systeem camera die ik ook absoluut niet zou willen missen, maar de kleuren en de hoog lichten vond ik mooier weer gegeven worden op de foto’s met mijn spiegelreflex camera weet alleen niet of dat het verschil van merk is of juist spiegel of systeem camera.’
De keuze is dus aan jou. Aan beide soorten camera’s zitten veel voor en nadelen en hoewel de systeemcamera steeds populairder wordt, kan de spiegelreflexcamera nog steeds een erg goede keuze zijn. Wil je alle voor- en nadelen nog even op een rijtje zien? Hieronder stellen we ze voor je samen.