in

Fotografie-agenda

Het hele jaar door zijn er tal van fotografie-evenementen, -tentoonstellingen en -momenten. Om door de bomen het bos te zien stelt Zoom.nl deze foto-agenda samen en houden die up-to-date.

De Zoom.nl Foto-agenda vind je altijd snel terug via zoom.nl/agenda. Mis je nog een evenement of tentoonstelling, stuur deze dan naar: redactie@zoom.nl

Tentoonstellingen en evenementen

01 december 2022 t/m 22 januari 2023 Amsterdam Light Festival
Amsterdam, website

17 december 2022 t/m 5 maart 2023 IJsbeelden Festival
IJsselhallen in Zwolle, website

14 jan t/m 5 feb 2023 World Press Photo Exhibition
Hilversum, website

21 jan t/m 19 feb 2023 World Press Photo Exhibition
Helmond, website

9 – 12 februari 2023 Rotterdam Photo Festival
Rotterdam, website

12 maart 2023 Fotografica Beurs
Dudok Arena – Hilversum, website

10-11 juni 2023 Fotofair
E3 Strand, Eersel, website

24 juni t/m 5 maart 2023 World Press Photo Exhibition
Amsterdam, website

juni 2023 Historia Mundi
website


21-24 September 2023, Unseen
Amsterdam, website

23 september 2023 Dialogue Vintage Photo Fair
CEC AMSTERDAM, Bijlmerdreef 1289,  www.dialoguevintagephotography.com

sept – okt 2023 BredaPhoto Festival
Breda, website

24 sept tot 29 okt 2023 Apeldoorn Photo
https://apeldoorn.photo/

oktober 2023 Slag om Grolle 
website

oktober 2023 Photo Days
website

11 en 12 november 2023 NatureTalks
website

11-18 november 2023, Glow Eindhoven
website

2023 (o.v.) Non Fiction Photo
Synagoge Groningen: www.nonfictionphoto.nl

2023 (o.v.)  Photo festival Leiden
Leiden, website

2024 Professional Imaging
De Loods, Nijkerk, website

Doorlopende tentoonstellingen

Foam Fotografiemuseum‎Amsterdam www.foam.org
Nederlands FotomuseumRotterdamwww.nederlandsfotomuseum.nl
Fotomuseum Den HaagDen Haagwww.fotomuseumdenhaag.nl
Huis MarseilleAmsterdam www.huismarseille.nl

Evenementen van Zoomers

Wil je in contact komen met andere Zoomers om samen op pad te gaan kijk dan eens op Doe mee met Zoom.nl.

Daarnaast zijn er ook regelmatig Zoomdagen, deze zijn door Zoomers zelf bedacht om er samen op uit te trekken. Ze worden het hele jaar door georganiseerd. Toch blijken ze soms wat lastig te vinden. Bekijk ook de foto’s en profielen van de organisatoren, die vind je hieronder. Deze Zoomers plaatsen vaak informatie over aanstaande Zoomdagen bij hun werk. Je kunt op zo’n dag allerlei aspecten van fotografie in praktijk te brengen en je kennis oppoetsen. En (op de lunch na) zijn ze vaak ook nog helemaal gratis!

Daan de VosZoomdagen Dorst
In oktober organiseert Daan altijd twee Zoomdagen in de bossen bij Dorst. De bossen zijn een van de meest paddenstoelrijke gebieden in Nederland en de diversiteit is enorm. De dagen organiseert hij om de gezichten achter de zoomers te leren kennen en samen met elkaar tips en trucs uit te wisselen. De groep bestaat per dag uit zo’n 25 personen waarbij Daan streeft naar een gezonde mix van beginners en gevorderden, iedereen is dus welkom. Tussen de middag hebben we een gezamenlijke boswachterslunch in “Beum”, gerund door mensen met een verstandelijke beperking.
De lunch nuttigen we aan een grote tafel boven in de schuur en is op een paar minuutjes lopen van de heilige fotografie gronden. De dagen begint rond 9:30 en eindigen rond 16:00 buiten de lunch (+/- 12 euro) zijn er geen kosten.

Henk MeeuwesZoomdagen Botanische Tuin te Utrecht
Henk organiseert ieder jaar twee (macro)zoomdagen in de Botanische Tuin te Utrecht, eind april of begin mei, afhankelijk van de temperatuur. Gemiddeld zo’n 15 personen. Het gaat hier vooral om de tips en trucs op macrogebied en natuurlijk de gezelligheid. Mogelijk gaat Henk ze ook nog in de herfst (oktober) organiseren om op paddenstoelenjacht te gaan.

Hanny Bosveld en Lia Hulsbeek: Zoomdag natuurcentrum in Ede
Eén keer per jaar, eind juli, organiseren Hanny en Lia een Macro Zoomdag bij het natuurcentrum in Ede. Er zijn daar dan verschillende vlinders, kleine insecten, libellen en mooie bloemen. In deze tuin, met een kruidentuin en een vijver, wordt aandacht besteed aan het thema “natuur en landbouw op de Veluwe”. Vlak bij het natuurcentrum ligt de heide. De insteek van deze zoomdag is gezellig samen fotograferen en elkaar inspireren. De groep bestaat uit maximaal 15 personen.

Ron A.B.Zoomdagen Moerdijk/Appelzak
Tussen begin juni tot september organiseert Ron 2 tot 3 zoomdagen in een klein natuurgebied tussen het dorp Moerdijk en industrieterrein de Appelzak. Deze zoomdagen zijn vooral voor de liefhebbers van macrofotografie en er komen 10 tot 20 deelnemers per keer. In juni organiseert hij de eerste zodra te zien is dat de bijenorchissen te vinden zijn. De eerste blauwtjes zijn dan ook meestal al voldoende in het veld. De tweede zoomdag komt meestal in de 2e helft van juli wanneer de 2e generatie blauwtjes op volle sterkte is en vaak beginnen we dan vroeg (rond 06.30) om de vlindertjes en heidelibellen in hun slaap nog op de foto te krijgen en hopelijk met dauwdruppeltjes. In een mooie nazomer in september kan er nog wel een 3e zoomdag komen maar dat lukt niet ieder jaar.
Voor koffie en lunch gaan we de laatste jaren altijd naar de ‘Wilgentuin’ in het dorp Moerdijk, op ruim 100 meter afstand van de ingang van de Appelzak. In die gezellige tuin wordt altijd heel goed voor ons gezorgd en zijn ruimschoots voldoende leuke zitjes om uitgebreid te kletsen of over meer serieuze onderwerpen te praten, daar namen we ook altijd goed de tijd voor. Uiteraard zijn koffie en lunch niet gratis maar wel geheel vrijwillig om aan deel te nemen.
Deze dagen zijn leuk voor echte beginners op het gebied van macrofotografie en gevorderden, de mix zorgt er ook voor dat het voor een ieder leerzaam en leuk kan zijn. Wil je meer weten wat er te fotografen is dan kun je in het zoekvenster op zoom ‘Appelzak’ invullen, je krijgt dan foto’s en groepen van al die dagen sinds 2010.

Frans en GeaZoomdagen Heino
Dit jaar organiseren Frans en Gea de Zoomdagen in Heino met het thema Macrofotografie voor de 16e en 17e maal en wel op zaterdag 26 augustus en zaterdag 02 september. In 2016 waren er 63 deelnemers. Bij inschrijving is koffie, thee, koek, naambatch, anti-insecten-spray, de bekende patat met snack, prijsjes en vergunningen inbegrepen. Kortom een geheel verzorgde dag van 09:30 tot 23:00 uur. Lees ook een eerder verslag op Zoom.nl.


Zoomdagen te grootschalig? Je kunt natuurlijk ook onderling iets afspreken. Via zoom.nl/samenoppad tref je gelijkgestemden die op zoek zijn naar een fotomaatje of een gezellige dag samen fotograferen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Cropfactor

Checklist: statieven