in

Fotograferen van prematuur geboren kinderen


21 augustus 2014, 11:40

Stichting Earlybirds fotografeert prematuur geboren kindjes om ouders een liefdevolle herinnering te geven. Voorzitter Marjolein Witteveen vertelt in deze blog meer over het fotograferen in het ziekenhuis.

Begin 2013 heb ik, Jessica Vink en Marije Hofman Stichting Earlybirds Fotografie opgericht. Een stichting die prematuur geboren kindjes fotografeert om ouders een liefdevolle herinnering te schenken.

Eigen ervaring

In 2010 werd ik na een spannende zwangerschap moeder van ons zoontje Ruben*. Hij is geboren met een zwangerschap van 26 weken en was behalve prematuur (te vroeg) ook dysmatuur (te klein). Na een kort gevecht moesten we helaas afscheid van hem nemen. In deze periode hoor je heel veel verhalen van andere ouders en een vroeggeboorte (ook met een langere zwangerschapsduur) doet ontzettend veel met je gezin. Foto’s zijn dan zo belangrijk voor de verwerking van die heftige periode. Foto’s die laten zien dat er ook liefde was en niet alleen een kindje aan allemaal slangetjes. En hoewel veel kindjes uiteindelijk thuis mogen opgroeien, overleven niet alle kindjes een vroeggeboorte. Op het moment dat ons zoontje is geboren was ik nog geen fotograaf maar deze ervaring heeft er wel voor gezorgd dat ik mijn droom om fotograaf te worden heb vervuld. Herinneringen maken is wat ik als fotograaf graag doe en hoe fijn en belangrijk is een herinnering aan zo’n heftige start van je kindje.

Dagelijkse gang van zaken

Als fotograaf fotografeer je de realiteit op de afdeling. Indien mogelijk spreek je af op een moment dat het kindje wordt verzorgd of wanneer de ouders mogen buidelen (de baby wordt hierbij een poosje op de blote borst van de vader of moeder gelegd, red). Kindjes worden door de fotograaf niet neergelegd of geposeerd. Als fotograaf fotografeer je de interactie tussen het kindje en zijn ouders, de apparatuur, naamplaatjes. Het allermooiste vind ik om de liefde en trots te zien van de ouders voor hun kindje. Het is een onzekere tijd vol met angsten en zorgen maar altijd is er de liefde en trots.

Camera

Zelf fotografeer ik met de Nikon D800, een fullframe camera. Het grote voordeel is de hoge iso welke ik kan inzetten zonder te veel ruis en scherpte te verliezen. Het is op de afdeling goed zoeken naar het beschikbare licht. Soms kun je een gordijn of zonnescherm open doen maar veelal moet je het doen met enkel kunstlicht. De kindjes op de afdeling moeten voornamelijk groeien en aansterken en hiervoor zijn zo min mogelijk prikkels van belang. Hierdoor liggen er vaak dekentjes over de couveuse. Je camera wordt op de afdelingen vaak flink op de proef gesteld.

Objectief

Op de afdeling maak ik veelal gebruik van de Nikkor 50mm 1.4 en de Nikkor 24-70mm 2.8. Beide lichtsterke lenzen, iets wat je wel nodig bent op de afdelingen. Soms ben je erg beperkt qua ruimte waardoor je het niet red met de 50mm alleen. Een mooie overzichtfoto bijvoorbeeld van de couveuse en de apparatuur.

Flitsen

Als fotograaf flits je nooit op de afdelingen. De kracht van de reportage zit hem in het omgaan met de moeilijke lichtomstandigheden en het geeft als fotograaf voldoening om het uiterste uit je camera en lenzen te halen en voor ouders een mooi beeld neer te zetten. De foto´s die ouders zelf hebben zijn vaak donker, geel of toch geflitst waardoor men harde schaduwen creëert.

Witbalans

Een goede witbalans is van belang voor de juiste kleurtemperatuur in je foto´s. Je kunt werken met een grijskaart waarbij je tijdens het fotograferen de witbalans aanpast op je camera. Of je past de witbalans nadien aan bij de raw-bestanden in je bewerkingsprogramma.

Nabewerking

Na een reportage voor de stichting laad ik mijn foto´s in, zorg voor de juiste witbalans, pas bij enkele foto uitsneden aan en zet enkele foto´s om in een frisse zwart/wit omzetting en dat is het. Ik wil graag laten zien hoe het is op de afdeling.

Tips

• Gebruik je meest lichtsterke lenzen
• Zoek het licht
• Fotografeer details
• Zorg voor zo min mogelijk prikkels voor de kindjes
• Zoek verschillende standpunten om het kindje te fotograferen

Oproep!

Als (professioneel) fotograaf heb je een kwaliteit waarmee je zoveel kunt betekenen voor anderen. Daarnaast verdien je als professional ook je (hoofd) inkomen door de fotografie. Zelf heb ik gekozen om me in te zetten voor deze stichting omdat het me zo aan het hart gaat door mijn eigen ervaring met een vroeggeboorte. Met veel liefde en passie zet ik me ongeveer 1 á 2 keer per maand in om een reportage te maken voor de stichting. Je krijgt er zoveel voor terug van de ouders: dankbaarheid en trots. Voor ouders is het een momentje van het loslaten van de zorgen en daarnaast ben je even een luisterend oor. Ook later als het kindje al langere tijd thuis is hoor je soms van ouders terug hoeveel steun ze hebben aan de foto’s.

En we zoeken nog kanjers!
Door heel Nederland en België is Stichting Earlybirds Fotografie op zoek naar kanjers van fotografen. Fotografen die ouders een prachtig lichtpuntje zouden willen schenken in de vorm van een liefdevolle fotoreportage. Spreekt jou dit werk aan en wil je deel uitmaken van ons geweldige team? Mail je motivatie samen met 20 (met daglicht gemaakte) foto’s naar vrijwilliger@earlybirdsfotografie.nl.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Naaktfotografie: concept bedenken

Review: Samsung NX3000