in

Fotograferen in de herfst: zo ga je om mijn strijklicht en tegenlicht

De ochtenden zijn vaak alweer wat frisser en je ruikt het vocht in de atmosfeer: de herfst is begonnen. Het seizoen met zacht licht voor sfeervolle foto’s, bijvoorbeeld met gebruik van strijklicht en tegenlicht. Voor de fotograaf heeft deze periode van overgang een boel te bieden.

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met laag licht en alle mooie herfsttinten.

Die warme kleuren in het landschap zijn op hun mooist als er ook nog eens prachtig licht op valt. Dat treft, want in de herfst staat de zon het grootste deel van de dag vrij laag aan de hemel en dat maakt het licht zacht en warm. Laat het licht bijvoorbeeld van achteren door de gele bladeren schijnen tegen een donkere achtergrond, en je hebt een foto met allemaal kleine lichtjes.

Als je met een korte telelens dicht op de laaghangende takken kruipt en met een open diafragma scherpstelt op de blaadjes in het midden van de boom, krijg je zowel voor- als achterin je foto oplichtende bokeh-bolletjes. Hoe verder je diafragma open kan, hoe ronder en zachter van vorm de bolletjes worden. Het spel van scherpte en onscherpte zorgt voor boeiende foto’s. Wees niet te snel tevreden en probeer vanuit dezelfde positie de scherpstelling handmatig steeds een beetje bij te stellen. Beoordeel het effect ervan in je zoeker en maak vooral veel verschillende varianten zodat je achteraf op ene groot scherm de mooiste kan uitkiezen.

Schitterend licht vanochtend rond Stiphoutse bossen in Helmond! Heerlijk strijklicht en de mist maken het erg sfeervol.

Alex Maas (alex-maas1)
Sony A7 Mark II · ISO 1600 · F 10 · 1/400 SEC · 541 MM

Strijklicht benadrukt structuur

Het warme en lage zonlicht leent zich ook bijzonder goed voor foto’s met strijklicht. Met strijklicht bedoelen we licht dat van opzij het onderwerp verlicht en zo structuur en reliëf benadrukt.

Hangt er vocht in de lucht, dan zal het lage zonlicht zorgen voor prachtige zonneharpen in het bos . 

Vroeg uit de veren

Om een magische sfeer in je foto’s te krijgen, kan mist in combinatie met laagstaand en warm zonlicht schitterend zijn. Mist verzacht de foto en geeft een dromerig effect. Het zachte strijklicht van de ochtend komt dan mooi tussen de bomen en de mist door. Hierdoor krijg je die magische sfeer in je bosfoto’s. Ga dus vroeg op pad voor het mooiste licht.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen met laag licht en nog veel meer!

Zo leer je onder andere:

  • Te profiteren van alle mooie kleuren van de herfst
  • De ideale instellingen voor landschap- en bosfotografie
  • Hoe je wilde dieren fotografeert
  • Rekening te houden met het herfstweer

Bekijk hier de volledige Online Cursus Fotograferen in de Herfst.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Deze soorten landschappen moet je opzoeken deze herfst!

Fotowedstrijd Straatfotografie – doe mee en win