in

Fotografeer landschappen dicht bij huis


26 juni 2020, 13:46

Dat je voor de mooiste landschapsfoto’s niet ver weg hoeft, daar is Quirien Marijs het helemaal mee eens. Deze Zoomer en fervent natuurfotograaf, op Zoom.nl bekend als fotograqui, gaat graag in zijn eigen omgeving op pad om te fotograferen. Quirien deelt zijn tips én foto’s.

In Nederland, of nóg dichter bij huis?

Geïnspireerd door andere (landschaps)fotografen zoeken we onze fotolocaties vaak wat verder van huis. Voor de meesten ligt het Speulderbos nu eenmaal niet naast de deur en we wonen nu eenmaal niet allemaal op de Zaanse Schans. Kortom, om met mooie foto’s thuis te komen moeten we vaak even onderweg. En zeker wanneer we – zoals nu rond de langste dag van het jaar – te maken krijgen met een erg vroege zonsopkomst of late zonsondergang en met het blauwe uurtje op het moment dat het voor de meesten tijd word om de slaap te gaan vatten, is het soms best een opgave om in je fotografie-behoefte te voorzien.
Daarom is het wel zo prettig om eens oog te hebben voor een fotolocatie vlak om de hoek. Want je hoeft niet altíjd ver van huis te gaan om toch mooie foto’s te maken.

Letterlijk om de hoek

Zo gebeurde het dat mijn oog viel op dit graanveld, wat bij mij écht om de hoek ligt. Althans, ik hoef maar een stukje de polder in te rijden en ben dus in nog geen tien minuten al op locatie. Zodoende heb ik hier de afgelopen tijd meerdere malen mijn foto’s gemaakt, allemaal op een latere avond of vroege ochtend. Hierbij is het geluk ook nog eens aan mijn zijde dat de – vooral ondergaande – zon er prettig uitgelijnd staat.

Diversiteit

Door telkens toch weer wisselende omstandigheden, krijg je ook een diversiteit in je foto’s. En los van de weercondities kun je die diversiteit ook sturen door middel van je composities. Iets verder het veld in, een hoger of juist lager standpunt, horizontaal of verticaal fotograferen; het zorgt telkens voor een andere foto.

Kennis van je omgeving

Het valt aan te bevelen dat je je omgeving waarin je woont een beetje kent. Je kunt bijvoorbeeld in de gaten houden wat er overwegend verbouwd wordt op de akkers. Zo mag niet elk jaar hetzelfde gewas verbouwd worden op hetzelfde stuk land. Als er dus het ene jaar geen fotogeniek gewas verbouwd wordt, kan dat een ander jaar wel het geval zijn. Dit is misschien interessant om te weten wanneer je wat landschappelijker woont.

Woon je echter in de stad, dan kun je misschien eens oog hebben voor een leuk steegje of wat fraaie gebouwen. Peil dan eens wat verschillende lichtinvallen er voor sfeer aan geven. Wanneer je deze voorkennis eenmaal hebt opgedaan, kun je een stuk makkelijker ’s morgens vroeg of ’s avonds laat op pad gaan. Je hoeft je dan enkel te richten op de fotolocatie zoals je die voor jezelf hebt ontdekt en kunt dan de weercondities hierin betrekken.

Zodra je merkt dat de lucht tegen zonsondergang mooi gaat kleuren, hoef je slechts je cameratas te pakken en kun je gelijk op pad. Goede foto’s gegarandeerd!

Weer-apps

Het is verder ook handig om diverse weerapps op je telefoon te kunnen checken. Zo maak ik vaak gebruik van de app SunSurveyor waarmee je goed kunt controleren hoe de zon zich verhoudt ten opzichte van je omgeving. Het is prettig om te weten waar de zon exact opkomt of ondergaat. Hetzelfde geld ook voor het getij, zodat je je ervan kunt vergewissen dat het water je niet tot aan de lippen staat als je vlakbij je in de buurt water hebt wat gebonden is aan eb en vloed. En vanzelfsprekend gebruik je ook de weerapps die je voorzien van informatie over de verwachte condities.

Startklaar

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd startklaar bent. Volle accu’s en lege geheugenkaarten en altijd de juiste lenzen in je tas die ook nog eens schoon zijn. Zorg er ook voor dat de instellingen op je camera alvast gebaseerd zijn op landschapsfotografie. Je ziet soms snel iets over het hoofd, en ‘in het veld’ is het vaak genoeg snel anticiperen op de condities. Want voor je het weet is de mooie kleur al uit de lucht verdwenen!

Inspiratie

Wil je wel binnen Nederland blijven maar het wel ietsje verder van huis zoeken dan letterlijk om de hoek? In de cursus Landschap in Nederland vind je volop inspiratie. Je leert hoe je op allerlei plekken in Nederland betere landschapsfoto’s kunt maken én krijgt voorop inspiratie voor mooie plekken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7x zwart-wit nabewerking in Photoshop

9 fotogenieke fotolocaties in Gelderland