in

Fotografeer de hertenbronst – 5 tips en locaties

13 september 2019, 11:45

De tijd van de hertenbronst is weer gearriveerd! Burlende herten gaan soms agressief de strijd met elkaar aan om een hinde voor zich te winnen. Maar hoe fotografeer je deze majestueuze dieren tijdens deze periode, en vooral ook: waar? Wij geven je tips!

In september en oktober is de paringstijd van damherten en edelherten. Edelherten hebben hun bronsttijd in september, en damherten in oktober. Edelherten zijn de grootste hertensoort die in Nederland voorkomt. Tijdens de bronst maken herten een bronstgeluid dat burlen heet. Het bronstgeluid van een edelhert is een diep, laag gebrul, en dat van een damhert is wat hoger. Edelherten zijn vooral te vinden in heidegebieden en bossen, zoals op de Veluwe. Damherten leven in bossen op de Veluwe maar ook in de duinen.


Foto: marjakoole

Zoek naar de wissels

Wil je de hertenbronst meemaken en fotograferen, dan is de wildbaan op de Veluwe de veiligste en meest populaire optie. Hier zijn de dieren redelijk gewend aan de mensen en komen ze wat dichterbij. De kans dat je een hert ziet in de bronsttijd is op de Wildbaan het grootst. Bij de Wildbaan zijn er drie velden waar je kunt fotograferen. Op de eerste twee velden komen de herten redelijk dichtbij, en op het derde veld: het Reemsterveld, blijven ze iets verder weg. Het derde veld geeft wel meteen weer een nieuwe uitdaging, daar heb je vaak te maken met tegenlicht. Maar als je juist op zoek bent naar een locatie voor mooie silhouetfoto’s dan is dit de uitgelezen plek.

Heb je de mogelijkheid en toestemming om een gebied in te gaan waar minder mensen komen, ga dan niet lukraak rondlopen, want de kans dat je een hert tegenkomt is een stuk kleiner. In het wild kan een zogenoemde ‘wissel’ een goede indicatie zijn van waar de herten te vinden zijn. Wissels zijn de plekken waar de herten regelmatig langslopen. Deze zijn te herkennen aan de loopsporen en uitwerpselen van de herten. In de buurt van deze wissels is de kans dus wat groter dat er een hert langsloopt.

Bekijk hier de Wildbaan in Nationaal Park De Hoge Veluwe op Google Maps.


Foto: gladiola

Wees op tijd

Meestal kun je de dieren het beste fotograferen tijdens de avondscherming. Op populaire plekken zoals de Wildbaan staan fotografen er al rond een uur of 14:00. Wees er zeker niet later dan 16:00. Als je op een andere plek wilt fotograferen, let er dan op dat je niet in een rustgebied komt. Sommige delen van de heide zijn tussen 16:00 ’s middags en 10:00 ’s ochtends afgesloten. Wel zijn er observatieplekken waar je het gebied alsnog kunt bekijken van een afstandje. Wil je graag damherten fotograferen? Die zijn vooral vroeg in de ochtend het actiefst. Vroeg opstaan dus!

Bekijk hier de Oostvaardersplassen op Google Maps.

Tegen de wind in bewegen

Wil je toch zelf op zoek naar herten? Let er dan op hoe je je beweegt in het gebied. Herten kunnen prima horen, dus het is aan te raden om zo veel mogelijk geluid van krakende takken en beweging te voorkomen. Het is vaak een beter idee om op een goede plek te gaan zitten en wachten tot de dieren langs komen dan dat je achter het geluid aan gaat. Daarnaast hebben herten een uitstekend reukvermogen. Als je je tegen de wind in beweegt is de kans kleiner dat een hert je geur ruikt. Gebruik dan ook geen extra geurtjes zoals deodorant of parfum. Verder is het dragen van normale gedekte kleuren goed genoeg om niet op te vallen tussen de bomen en struiken. Zeker bij de meest populaire plekken zijn de herten gewend aan het zien van mensen en is camouflagekleding niet genoodzaakt. Het zicht van een hart is matig, en het is dus vooral zaak om geluiden en geuren te vermijden.

Als je een dier of een roedel hebt gevonden, kom niet te dichtbij, zeker niet tijdens een gevecht. Geef de dieren de ruimte om te vluchten als ze dat willen. Let er dan ook op dat je ze niet richting een drukke weg verjaagt, want dat geeft gevaarlijke situaties voor mens en dier.

Blijf ook in de gebieden waar je mag komen. Het is misschien verleidelijk om steeds dichterbij de herten te komen, maar sommige gebieden zijn juist afgesloten voor mensen om de dieren rust te geven. Er staan daarom vaak slagbomen bij de belangrijkste wandelpaden en ga je toch het verboden terrein op? Dan staat daar een fikse boete van 750 euro tegenover.

Bekijk hier het Weerterbos op Google Maps.


Foto: AndyvdSteen

Apparatuur

Qua lens is het aan te raden om in ieder geval een objectief van 300mm of hoger mee te nemen. Daarnaast is een statief zeker geen overbodige luxe. Komen de dieren toch wat dichterbij, dan kun je ook uit de voeten met een objectief tussen de 150mm en 300mm. Vergeet bij het fotograferen niet om ook de omgeving van het hert mee te pakken. De bossen of struiken waardoor het hert zich beweegt kunnen goede diepte en kleur geven aan de foto. Een plastic zak met een rijst- of kersenpittenzak kan ook handig zijn als je op de grond gaat liggen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je geen afval achterlaat in de natuurgebieden.

De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft de grootste damhertenpopulatie van Nederland. Bekijk hier de Amsterdamse Waterleidingduinen op Google Maps.

Camera-instellingen

Als het moment eenmaal daar is, en je hebt een hert of een roedel voor je camera, zorg er dan voor dat je snel kan handelen. Omdat een dier ook heel snel weer weg kan zijn, kan het handig zijn om je camera te zetten op autofocus en continu opname. Zo heb je een grote kans dat er een scherpe foto tussen zit. Wees ook niet bang om je ISO wat op te schroeven als je fotografeert in donkere of schemerende omstandigheden om de sluitertijd kort te houden. Je komt liever thuis met een foto met wat ruis, dan alleen maar onscherpe foto’s.

Als laatste tip is het aan te raden om meerdere avonden te gaan fotograferen. Zo kun je kijken of je die ene foto nog beter te maken, en kom je toch nog thuis met de perfecte foto. Vergeet niet dat het een fantastische ervaring is om mee te mogen maken, dus geniet van het spektakel!

Bekijk ook deze video over herten fotograferen:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo maak je de perfecte paddenstoel foto!

De nieuwe Fujifilm X-A7 – Compacte vlogmachine