in

Fotograaf en model tegelijk -Tips om dit te combineren


6 oktober 2016, 13:00

Roosmarijn Bruijns is model en fotograaf tegelijk; ze fotografeert zichzelf op allerlei plekken en stelt zo zelf haar portfolio samen. In dit artikel legt ze uit hoe ze die combinatie aanpakt, wat ze gebruikt aan camera-apparatuur en geeft ze tips.

‘Het combineren van model zijn en fotograaf tegelijk is niet altijd makkelijk. Mijn stijl als model verandert veel, en dus maak ik daar veel foto’s van. Zo krijg ik ook een uitgebreid en divers portfolio. Door dat allemaal zelf te doen, kan het ook makkelijk wanneer het mij uitkomt, en hoef ik geen moeite te doen om andere geschikte fotografen te vinden.

Afstandsbediening

In het begin was dit veel geklooi met de timer op de camera: snel indrukken en naar de plek toe rennen. Ik kan je verzekeren: dit werkt niet. Of de foto’s waren onscherp, of ik stond er maar half op. Gelukkig kwam ik erachter dat er veel afstandsbedieningen beschikbaar zijn voor de camera, om op elk gewenst moment op afstand af te drukken. Mijn tip: Maak eerst één foto, bekijk het beeld even snel door heen en weer te rennen, en pas dan indien nodig nog wat aan. Ook wat ruimer kaderen helpt hierbij.

De afstandsbediening zelf moet je natuurlijk ook ergens laten. Als ik de knop indruk gaat de camera vier seconde later af, dus ik moet hem snel verbergen. Als je een een broek of jas met zakken hebt is dit makkelijk, maar ik maak geregeld glamour foto’s, dus dan doe ik hem soms in de zijkant van het broekje net iets naar achter. Met Photoshop is dat dan weg te halen via de clone-tool.

Wat betreft de locatie zoek ik vaak de rust op. Hoewel ik me niet schaam om mezelf te fotograferen, vind ik het toch niet zo prettig om bekeken te worden net als ik aan het schieten ben. Als ze me aan het werk zien en een verbaasde blik in hun ogen krijgen antwoord ik vaak beleefd en duidelijk: “Ik fotografeer mezelf” en dan lach ik even.

Tips

1. Zorg voor een goede voorbereiding, zoals extra accu’s, batterijen voor de afstandsbediening.
2. Een goede zoomlens. Zelf gebruik ik de 24-105 L lens van Canon. Die is flexibel in gebruik. Ik schiet het meest tussen de 70 en 105, puur omdat ik niet van groothoek hou bij modelfotografie. Tenminste, niet voor mijn soort foto’s.
3. Een zwaar statief is belangrijk, omdat je op de meest rare plekken komt. Dan wil je echt niet dat alles omvalt.
4. Zet de instellingen van de camera altijd op de timer, ook als je met afstandsbediening werkt. Verder op AF (autofocus) en op de meeste scherpstelpunten in de camera.

Gear

Voor grote opdrachten zoals trouwerijen neem ik de grote tas mee, daar zit alles in wat betreft body (Canon 5D Mark II) en objectieven. Tijdens het fotograferen zelf heb ik vaak de kleine tas bij me, dat fotografeert wat losser en makkelijker. In zo’n geval heb ik mijn Canon 5D Mark II bij me, inclusief de 24-105mm en de 70-200mm F2.8 als back-up. Tot slot altijd een opsteekflitser, triggers en visitekaartjes. In de buitenste vakken zit ook altijd wat make-up.’

Meer informative over Roosmarijn Bruijns is te vinden op haar twee websites. Een voor fotografie– en een voor modellenwerk.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Adobe lanceert Photoshop Elements 15 en Premiere Elements 15

Review: Nikon D3400